Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aywa

zasiłek macierzyński

Polecane posty

czy ilosc przepracowanych miesiecy ma wplyw na wysokosc macierzynskiego?tzn czy przepracuje 4 miesiace czy miesiac to bedzie roznica w wysokosci zasilku?mam mozliwosc podjecia pracy od 1go kwietnia lub 2gi termin od 1go czerwca? a termin mam na 6go sierpnia.nie wiem od kiedy lepiej podjac prace?

Gość chcę kupić
miałam umowę do dnia porodu. dokumenty wypisowe odebrane 6 dni po porodzie, następnego dnia mąż zawiózł ksero i oryginały tych dokumentów ale szefowa powiedziała, żeby przywieźć jeszcze wniosek o zasiłek macierzyński, który oni wysyłają do ZUSu. Wtedy napisałam, że wnioskuję o 20 tygodniowy podstawowy zasiłek macierzyński i 4 tygodnie dodatkowego, otrzymałam odpowiedź z ZUSu żeby odesłać pismo z dokładnymi datami czyli od dnia do dnia. Później w trakcie załapałam się na roczny więc miesiąc przed końcem wysłałam pismo o udzielenie 24 tygodni zasiłku macierzyńsiego za okres urlopu rodzicielskiego. Teraz żeby mieć roczny macierzyński wypłacany 80% to trzeba chyba dwa tygodnie przed porodem dostarczyć wniosek pracodawcy. No i warto we wniosku napisać, że prosisz o wypłatę zasiłku macierzyńskiego na konto bankowe i podać dane bo tak to listonosz będzie przynosić bo jak rozumiem nie dostaniesz nowej umowy tylko ustawowo przedłuży się do dnia porodu, czyli dzień po porodzie przejmuje Cię już ZUS.

Gość chcę kupić
basia1944 jeżeli wynagrodzenie będzie co miesiąc takie same to nie ma znaczenia. Jeżeli jest różne np. zależy od przepracowanych godzin czy tam jakichś innych warunków to musisz sobie obliczyć ile możesz zarobić pracując od pierwszego terminu a ile możesz zarobić pracując od drugiego terminu. Zasiłek wyliczany jest na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy, jeżeli nie ma przepracowanych 12 miesięcy to z tych pełnych miesięcy, które przepracowałaś.

Gość Kornelka27
Witam Chciałaby dowiedzieć się jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim,mam dostawać 80% wypłaty przez okres roku,ostatnio otrzymałam pierwsze wynagrodzenie i jest ono bardzo niskie nieco ponad 700zł,spodziewałam się około 1000zł(na umowie mam najniższą krajową)czy wpływa na to data urodzenia dziecka(urodziło się w połowie miesiąca) i czy to może być powodem że pierwsza wpłata jest mniejsza,bo za niecały miesiąc?czy zasiłek powinien przez 12 miesięcy być taki sam? Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość gość
A kto ci wypłaca? Bezpośrednio ZUS czy przez pracodawcę?

witam, mam pytanie, jakie będzie moje macierzyńskie skoro przez 6 miesięcy pobierałam kuroniówkę, a przez 6 miesięcy najniższą krajową?

Gość gość
Mam pytanie. Pracuje ponad 4 lata na podfirmie. Chcialabym w koncu przejsc na firme ale w mojej pracy pracodawca mowi mi,ze nie dostane umowy bo urlop macierzynski jest traktowane jako chorobowe. Powiedzcie mi jak to jest w koncu czy jest traktowane jako chrobowe czy jako normalny urlop???

Gość gość
Urlop macierzyński to nie jest normalny urlop ale to czas za który matka otrzymuje zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia dziecka. Tak więc ani to chorobowe ani urlop wypoczynkowy. Zasiłek macierzyński tak samo jak i zasiłek chorobowy wypłaca ZUS. Ale jaki to ma związek z umową ?