Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aywa

zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość aywa

Mam umowę o pracę na czas określony, która kończy siew ciazy. Zostanie ustawowo przedłużona do dnia porodu. Potem powinnam dostać zasiłek macierzyński z ZUSu. 1.Czy muszę składać wcześniej jakieś wnioski o ten zasiłek? Kiedy to zrobić? 2. Na podstawie czego wyliczana jest kwota zasiłku? Pracowałam na umowę 7 miesięcy, potem poszłam na L4 na jakieś 3-4 miesiące, potem planuję wrócić do pracy. Przed umową o pracę miałam przez pół roku staż z UP - czy do wyliczenia zasiłku wezmą tylko te miesiące, które przepracowałam, czy też te gdy byłam na L4 i na stażu?

nie wiem jak z wnioskami tzn wiem że jakieś trzeba ale nie wiem co i jak bo ja już na macierzyńskim jestem a umowę mam do końca listopada za to co do wysokości zasiłku macierzyńskiego to mogę ci odpowiedzieć (bo mam umowę ale płaci mi zus bo to umowa zlecenie) wysokość macierzyńskiego to jest średnia z twoich zarobków z ostatnich 12 miesięcy nie ważne czy umowa czy L4 czy staż :P

1. nie trzeba składać żadnych wniosków. Gdy urodzi się dziecko należy dostarczyć pracodawcy odpis aktu urodzenia dziecka i zaświadczenie o porodzie+zaświadczenie o składkach (otrzymasz je od pracodawcy) 2. Do wyliczenia wysokości zasiłku macierzyńskiego bierze się podstawę ze średniej z 12 m-cy poprzedzających miesiąc w któym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli przed zasiłkiem macierzyńskim byłaś na zwolnieniu lekarskim to podstawą zasiłku macierzyńskiego będzie kontynuacja podstawy ze zwolnienie lekarskiego. Do podstawy wlicza się tylko pełne przepracowane miesiące u danego pracodawcy.

Gość nie ma reguly ja mialam drugi
potwierdzam to co pisze aGuska :) pamietaj ze mozesz sobie zasilek pzredluzyc o 2 tyg

Gość aywa
ale ja w sumie juz nie będę związana umową z pracodawcą, bo umowa wygaśnie w dniu porodu - czy mimo to mam prawo do przedłużenia zasiłku i gdzie składać wtedy wniosek? aGuśka, wszystko ok, dziękuję ci za info, ale ja jestem megamatoł w tych sprawach i nie bardzo rozumiem co to znaczy "to podstawą zasiłku macierzyńskiego będzie kontynuacja podstawy ze zwolnienie lekarskiego" Czy to co dostaję na L4 też będzie brane do wyliczenia zasiłku? czy zasiłek zostanie obliczony na podstawie tych 7 miesięcy które pracowałam? czy może doliczą mi stypendium za staż?

Gość aywa
i tu też nie rozumiem 'Gdy urodzi się dziecko należy dostarczyć pracodawcy odpis aktu urodzenia dziecka i zaświadczenie o porodzie+zaświadczenie o składkach (otrzymasz je od pracodawcy)' dostarczyć pracodawcy odpis aktu urodzenia czy do zusu?

Gość do Zusu
ja bym poszła do Zusu wiadomo że nie w ost. dniu się dowiadywac na informacji pokierują do odpowiedniego pokoju i wyjaśnią co i jak przecież skoro zgodnie z prawem należy się macierzyński to nie będą robic problemów ale z tego co się orientuje dalej od pracodwacy przechodzi się na Zus

Co do zasady musisz dostarczyć do pracodawcy akt urodzenia. Będzie to dowodem dla pracodawcy, że w tym dniu wygasła Twoja umowa o pracę. Tak naprawdę to pracodawca teraz musi przekazać do właściwego Twojemu miejscu zamieszkani oddziałowi ZUS całą Twoją dokumentację. Jeżeli jesteś teraz na zwolnieniu, potem wrócisz do pracy, ale na okres krótszy niż 3 miesiące kalendarzowe, to podstawa do zasiłku macierzyńskiego zostanie taka sama jak do l4. Byłoby mi łatwiej to wytłumaczyć, gdybyś podała daty.- o d kiedy jesteś na zwolnieniu, kiedy zamierzasz wrócić, kiedy masz termin porodu. Do podstawy wyliczenia zasiłku bierze się co prawda 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym jesteś na zwolnieniu, ale dotyczy to tylko danego pracodawcy. Nie piszesz, czy staż był u tego samego pracodawcy, u którego teraz pracujesz. Jeżeli nie, to nie ma tu nic do rzeczy.

wniosek skladasz o przedluzenie w zusie, podstawa zasilku macierz to ta sama kwota co masz teraz na l4 dokladnei tyle samo dostaniesz macierzynskiego :) akt ur i zasw o porodzie zanosisz do zusu chyba ze pracodawca zatrudnia wiecej niz 25 osob to wtedy do pracodawcy

Gość aywa
umowę o pracę mam od 1.04.2010; wcześniej w tym samym miejscu miałam staż - ale to nie była umowa o pracę; od 4.11.2010 jestem na L4; mam zamiar wrócić do pracy gdzieś pod koniec lutego br.; umowę mam do 31.03.11, a poród gdzieś na 24 czerwca; mam też takie pytanie, bo niby na L4 dostaję 100% wynagrodzenia, a w rzeczywistości dostaję różne sumy - różnica jest nawet do 300zł; czy podczas L4 przysługuje mi premia uznaniowa albo trzynasta pensja?

Gość aywa
jak zapieprzałam pół roku za 600zł/m-ąc to wtedy nikt nie krzyczał, że robię za darmo

Gość mamamama26
a nieprawde ci piszą ja miałam taką sytuację z zus to zanosi ktoś do pracy kartke ze szpitala i oni się zajmują do zusu - ty musisz tylko podać w zusie numer konta - jak nie to ci listonosz kase przyniesie a z kasą to staż się nie liczy - liczy się to ile masz na umowie - ja miałam umowe krócej niż 12 miesięcy a wcześniej staż i dostaje tyle samo ile miałam pensji na umowie

Gość aywa
nie bardzo wiem o co chodzi w tym zdaniu 'z zus to zanosi ktoś do pracy kartke ze szpitala i oni się zajmują do zusu - ty musisz tylko podać w zusie numer konta - jak nie to ci listonosz kase przyniesie'

Na l4 dostajesz różnie, bo zasiłek chorobowy, jak i macierzyński liczony jest za dni. Więc jasne jest, że za styczeń dostaniesz więcej, bo 31 dni, a za luty mniej bo 28. Dlaczego aż 300 zł nie wiem, nie wiem zreszta ile zarabiasz, ale takie różnice byłyby przy pensji brutto jak dla mnie powyżej 5500. Jeżeli wrócisz do pracy z początkiem marca, to żeby przeliczyli Ci podstawę to musiałabyś pracować do czerwca. To znaczy mogłabyś z powrotem pójść na zwolnienie od pierwszego czerwca. Teraz masz wyliczoną podstawę za miesiące od kwietnia do października (bo tyle masz umowy). Jeżeli dostałabyś teraz podwyżka, albo w okresie od marca do maja jakąś premię, to rzeczywiście by Ci się opłaciło. Jeżeli będziesz zarabiać tyle samo, to nie zauważysz różnicy. Co do premii uznaniowych i trzynastek, to nie ma czegoś takiego, że Ci się należy bądź nie, to jest dobra wola pracodawcy, bo takie rzeczy regulują wewnętrzne przepisy firmy. Nikt pracodawcy nie zabroni dać Ci premii, ani też go do tego nie zmusi. "z zus to zanosi ktoś do pracy kartke ze szpitala i oni się zajmują do zusu - ty musisz tylko podać w zusie numer konta - jak nie to ci listonosz kase przyniesie" - ale bełkot nic z tego nie rozumiem również. Zresztą to totalna bzdura jest. Jeżeli firma zatrudnia powyżej 20 pracowników nalicza Ci zasiłek chorobowy i macierzyński sama. W Twoim przypadku, tak jak napisałam, to pracodawca (ten ktoś) musi otrzymać akt urodzenia (to pewnie ta kartka ze szpitala) i przekazać do ZUS-u komplet dokumentów (sama ta kartka mówi tylko o dacie, od której naliczany jest zasiłek macierzyński). Z tej kartki ZUS nie dowie się, jaką kwotę ma danej osobie przelewać. Droga mamama26 - do ZUS-u pracodawca (już były)przekazuje obszerne kilkustronicowe, skomplikowane druki dotyczące osoby ubezpieczonej. ZUs wylicza sobie jeszcze raz podstawę po swojemu (tu niestety bywają różnice i nawet biegłe kadrowe nie zawsze umieją wytłumaczyć dlaczego) i na tej swojej podstawie wylicza kwotę do wypłaty. Później w zależności, czy posiada konto ubezpieczonej przelewa jej, bądź wysyła pocztą pieniądze. Z doświadczenia znajomej wiem, że warto o tyle trzymać rękę na pulsie, żeby pogonić pracodawcę, żeby to zrobił bardzo sprawnie. Bo u niej ociągali się parę tygodni i pierwszy zasiłek dostała po dwóch miesiącach, bo oni też mają swoje terminy wypłat. Oczywiście wszystko jej wyrównali, ale dwa miesiące żyła na kredyt.

Gdy urodzi się dziecko należy dostarczyć pracodawcy odpis aktu urodzenia dziecka i zaświadczenie o porodzie+zaświadczenie o składkach (otrzymasz je od pracodawcy)' Oczywiście tu jest masło maślane. Nie możesz do pracodawcy dostarczyć zaświadczenia od pracodawcy. To pracodawca dostarczy do ZUS zaświadczenie o składkach i dostrczany mu przez Ciebie akt urodzenia dziecka. Oczywiście można by zabrać od pracodawcy komplet dokumentów i zanieść samemu, ale kto z nowo narodzonym dzieckiem ma na to czas.

Gość aywa
dziękuję abgr, w miarę jasno to wytłumaczyłaś i wydaje mi się że rzetelnie. Ja pracuję w państwówce dlatego pytam o te premie i trzynastki, bo myślałam że to jakoś odgórnie ustalone jest.

Gość aywa
w w każdym razie najważniejsze, że nie dostane mniej niż na L4;

Gość aywa
a, bo jeszcze mi się przypomniało - czy w mojej sytuacji mam prawo do przedłuzenia tego zasiłku o 2 tyg - jeśli tak do do kogo trzeba sie zwrócić do zusu czy pracodawcy?

Dziewczyny, a ZUS wylicza macierzyński z ostatnich 12 m-cy, ale to, co jest na umowie czy to, co faktycznie wpływa na moje konto?Bo ja dostaję podstawę i premię co miesiąc (od całego wynagrodzenia są odprowadzane składki).Będę wdzięczna za odp.:-)

aywa - tak masz prawo do tych dwóch dodatkowych tygodni. Cieszę się, że mogłam pomóc. jekaterina - Zus-u nie interesuje tak naprawdę umowa. Ani też w sumie to co wpływa na Twoje konto. Pisząc o skomplikowanych dokumentach, które trzeba do nich dostarczyć, miałam na myśli zestawienie zarobków, które podlegają składkom ZUS. Jeżeli dostajesz regularnie premie i odprowadzone są od nich składki, to pracodawca wykazuje to w zestawieniu do ZUS i jak najbardziej jest to uwzględniane do tej wyliczonej średniej. Dlatego odpisywałam Aywie, że gdyby dostała w tym czasie jak wróci do pracy jakąś premię, to mogłoby jej to korzystnie zadziałać. Nie dodaje się tylko do tego wyliczenia świadczeń, które są co prawda "oskładkowane", ale są swojego rodzaju "prezentem od pracodawcy, który nie trafia bezpośrednio na Twoje konto. Ja mam taki przykłąd w pracy, że dostaje od pracodawcy ubezpieczenie na życie, doliczane jest to do moich składek ZUS, ale bezpośrednio kwota netto trafia do ubezpieczyciela. To samo jest w przypadku świadczeń medycznych (mamy na przykład kartę medicover) od której potrącają nam składki, ale to się do tej średniej do chorobowego nie dolicza. Ale to są już niuanse.

aywa - oczywiście o dodatkowe dwa tygodnie zwracasz się do ZUS, bo z pracodawcą już nic Cię nie będzie łączyć.

agbr-bardzo dziekuję Ci za odpowiedź:-)Domyślałam się,że tak właśnie jest,ale chciałam mieć pewność.Pozdrawiam!

Witam mam nastepujace pytania 1. Jeśli mam umowe zlecenie i jestem w ciazy to czy pracodawca moze mnie zwolnic ????? 2. Co jesli jestem na umowie zlecenie termin porodu mam na pazdziernik czy idąc na L4 np w czerwcu pracodawca moze mnie zwolnic ?? Czy bede miala prawo do zasilku macierzynskiego na umowie zlecenie i bedac na l4 ??? 3. Jesli dostane umowe o prace np do sierpnia, lub do pazdziernika-do dnia porodu i bede na l4 to czy po ustaniu umowy o prace bedac na l4 mam prawo do zasilku macierzynskiego ??? Bardzo rposze o odpowiedzi i z gory dziekuje.

Droga Myszko. Niestety nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie. Wszelkie regulacje dotyczące zasiłków macierzyńskich etc dotyczą PRACOWNIKÓW. Niestety pracując na umowę zlecenie pracownikiem nie jesteś, więc żadna ochrona nie ma tu miejsca. Jeżeli dostaniesz umowę o pracę - wszystko się będzie należało.

agbr rozumie :) A jesli umowa o prace jest do sierpnia to musi byc przedluzona do dnia porodu ???? I jesli urodze w pazdzierniku to czy po ustaniu umowy o prace mam prawo do zasilku ?????

Gość łóóó żesz ty.
Umowa o pracę musi być przedłużona jeżeli jest dłuższa niż 1 miesiąc i wygasa po 3 miesiącu ciąży. Po takiej "przedłużonej umowie" należy się zasiłek 20 tyg+ 2tyg. dodatkowe.

Gość Nauczycielstazysta
Moja sytuacja wygląda następująco: 15 stycznia 2013 mam termin porodu. Od 1 września 2012 do chwili obecnej jestem zatrudniona na pół etatu na umowę o pracę na zastępstwo do czasu powrotu pracownika z urlopu wychowawczego (podobno już z niego nie wróci, ale na pewno nie wróci przed wrześniem 2013). Zarabiam około 1000 zł netto. Od listopada 2011 do końca lutego 2012 pracowałam na umowę o pracę na zastępstwo w innej szkole na pełny etat. Zarabiałam około 1700 zł netto. Nigdy wcześniej nie pracowałam w oparciu o umowę o pracę. Moje pytanie jest następujące: ile będzie wynosił mój zasiłek macierzyński? I kolejne pytanie: Czy ta kwota pozostaje taka sama w przypadku, gdybym skorzystała ze zwolnienia chorobowego? Czy opłaca się faktycznie chodzić do pracy, czy lepiej odpocząć na zwolnieniu i to nie zmieni kwoty zasiłku macierzyńskiego?

Gość zonaKraka
nauczycielstazysta- zasiłek z tego co wiem wyliczają na podstawie tego co zarabaiasz u danego pracodawcy. Zasiłek chorobowy wynosi tyle co pełna pensja, macierzyński tak samo. Niestety, u Ciebie ryzyko jest takie że jeśli pracodawca nie będzie chciał płacić Ci chorobowego, w ciąży płatne 100% i pierwsze dni opłaca pracodawca, może Cię zwolnić jeśli wróci pracownik którego zastępujesz, i w tym przypadku umowa Cię nie chroni.

Gość Nauczycielstazysta
Rozumiem, że przed powrotem pracownika, którego zastępuję mam cały czas prawo do zwolnienia chorobowego płatnego sto procent oraz zasiłku macierzyńskiego przez okres urlopu macierzyńskiego?