Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmama567

Drogie mamy jak rozpoczyna sie zapalenie oskrzeli u niemowlat?

Polecane posty

Gość mmmmama567

jak wyzej.

My własnie przechodzimy zapalenie oskrzeli.Synek ma niecałe 2 miesiace Zaczeło sie od lekkiego kataru...w pewnym momencie katar mocno sie nasilił. Doszedł mokry kaszel. Mały nie mial goraczki i pediatra powiedziala ze u takich maluszków przewaznie tej goraczki nie ma.

Gość mmmmama567
Wspolczuje ze taki maluszek zachorowal. Moja ma rok i obawiam sie ze cos sie zaczyna.

Gość z moją córką
Zazwyczaj rozpoczyna się przeziębieniem. I tylko takie są objawy, lekarz dopiero po osłuchaniu może stwierdzić zapalenie oskrzeli lub płuc.

Gość z moją córką
Ale nie warto za szybko lecieć z dzieckiem do lekarza. Ja tak zrobiłam, zapalenie oskrzeli jeszcze się nie rozwinęło, lekarz niczego nie zauważył i kazał dawać vit C i ja przez tydzień tą witaminą faszerowałam dziecko...

Gość mmmmama567
A czy przy zap oskrzeli lekarze kieruja do szpitala czy leczenie nastepuje w domu?

Gość z moją córką
Leczenie jest w domu, zazwyczaj wziewkami (potrzebna tuba do inhalacji, ale to lekarz wytłumaczy), po tygodniu wizyta u lekarza, jeśli się nie polepszy lub przejdzie w zapalenie płuc to do szpitala.

My teraz antybiotyk zazywamy w domu- gdyby nie pomogł - połoza malego na oddzial- na szczescie jest poprawa;) Pediatra mowila ze wieksze dzieci przy zapaleniu oskrzeli dostaja zastrzyki - sa napewno skuteczniejsze od lekow doustnych

Gość z moją córką
A z ciekawostek - wg mojego pediatry im gorzej dziecko znosi leczenie i im bardziej płacze tym lepiej - głębiej wdycha wziewki i leczenie jest bardziej efektywne.

Gość z moją córką
Moonlight - pewnie przechodzicie bakteryjne zapalenie, my miałyśmy wirusowe zapalenie i wtedy antybiotyków nie ma.

Gość mmmmama567
Jutro pójdę do lekarza. mam nadzieje że to nic groźnego i że skończy się bez antybiotyku.

Gość z moją córką
Trzymam kciuki :) i dużo zdrówka!

Gość mmmmama567
Dziękujemy za kciuki. Mala pierwszy raz ma kaszel a ja zaczynam panikowac.. 3 tygodniu brala antybiotyk - jka sie okazalo na trzydniówkę - i po tym czasie nie moze sie pozbierac. Byl katar, byl stan podgoraczkowy a od wczorajszej nocy mokry kaszel.

u nas zaczęło się od kataru potem ropienie oczek i koszmarny katar w badaniu osłuchowym pediatra podejrzewał zap oskrzeli i wysłał do szpitala by tam zrobili prześwietlenie i morfologię okazało się że to nie zap oskrzeli tylko płuc i synek przez tydzień leżał w szpitalu wczoraj wyszliśmy więc ja uważam że nawet z durnym kaszelkiem do pediatry trzeba lecieć u maleńkich dzieci (mój ma 2,5 miesiąca) bo dla takich maluchów nie ma antybiotyków do domowego podawania przynajmniej tak mi lekarze powiedzieli tylko szpitalne dożylnie w kroplówkach

Gość mmmmama567
No pojdziemy jutro do lekarza - mam nadzieje że nas przyjmie.

Gość takCzy owak
skad masz idiote pediatre,ze zapisal antybiotyk nie wiedzac zapewne,ze to trzydniowka.....zmien lekarza

Gość z moją córką
tak, a potem jest gros matek które biegają z byle przeziębieniem do lekarza i tam dzieci łapią wszelkiego rodzaju infekcje...

Dziewczyny, Mój mały nie miał, odpukać zapalenia oskrzeli, ani płuc. Nie piszcie jednak o "bieganiu" z przeziębieniami do lekarza. Z małymi dziećmi to nie przelewki, można zbagatelizować coś, co w mgnieniu oka rozwinie się w zapalenie płuc i jest dla dziecka śmiertelnym zagrożeniem. Mój mały ma już ponad 3 lata. Choruje bardzo rzadko, ale każdą z tych infekcji konsultowałam z lekarzem. U malutkich dzieci nie ma mowy o "babcinych" domowych sposobach i najlepiej na własną rękę niczego nie podawać. Pozdrawiam

Gość z moją córką
A to ciekawe, bo mój pediatra sam sugeruje domowe "babcine" sposoby i dopiero po 2-3 dniach jak nie ma poprawy to do lekarza. Oczywiście nie mówię tu o przypadkach temperatury ok 40 stopni czy atakach duszności. Po prostu do wszystkiego należy podchodzić z dystansem.