Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsbuaigbdjgbdsajgbfreubgfr

Wynik Rezonansu Magnetycznego Kolana???

Polecane posty

Do wizyty u ortopedy musze trochę poczekać... Prosze Was o opinie czy wiecie coś na ten temat itp. Zamieszczam w link zdjęcia. Co mnie czeka??? Mam 25 lat uprawiam sporty... Strefa obrzęku w centralnej części rzepki z objęciem chrząstki powierzchni stawowej z cechami jej pęknięcia. Troczki bez ewidentnych zmian urazowych. W dole podkolanowym torbiel Backera 12x15x4mm. Innych odchyleń nie stwierdzam. Link do zjęć rezonansu magnetycznego kolana [50 zdjęć]: http://picasaweb.google.com/fosite.forseti/MRI?authkey=Gv1sRgCPX8zcvKvs_duAE&feat=directlink Dziękuje za każdą informację...

Gość KINGGAAA
A CO CI SIE STALOW TO KOLANO JAKAS KONTUZJA SPORTOWA?

5 lat temu uszkodzone wiezadlo poboczne oraz acl jednak bez wskazania do artroskopi.... byl gips i leki i reha nie bylo wtedy robione rezonansu....tylko zwykle rtg teraz doszlo ponownie po bieganiu do chwilowego zesztywnienia stawu jak i bólu ciągłego... do tego dochodzi przy ruszaniu zstrzykanie oraz hałas z kolana... ortopeda wyslal mnie na mri gdyz podejrzewal uszkodzone acl...

Gość KINNGAAA
Z MILA CHECIA BYM CI POMOGLA ALE NIESTETY NIE WIEM ... ZYCZE ZDROWIA

dzieki :)

Torbiel Bakera Sposób leczenia uzależniony jest przede wszystkim od nasilenia objawów. Jeśli objawy są stosunkowo łagodne i nie zakłócają codziennego życia, wystarczające okazuje się najczęściej leczenie niechirurgiczne. Przez kilka dni należy ograniczyć wysiłek i obciążenie kolana. Starać się dużo leżeć z chorym kolanem uniesionym do góry. Wskazane są także zabiegi fizykoterapii. Lekarz może się także zdecydować na nakłucie torbieli i odessanie zalegającego w niej płynu. Jednocześnie może wstrzyknąć w jej okolicę leki sterydowe, mające za zadanie złagodzić stan zapalny. Jeśli to podejście nie okaże się skuteczne, torbiel nie cofnęła się, bądź urosła z powrotem po punkcji, być może konieczny będzie zabieg chirurgiczny. Polega on na usunięciu cysty i ewentualnym zszyciu uszkodzonej torebki stawowej. Zabieg jest prosty, przeprowadzany w miejscowym lub ogólnym znieczuleniu. Najczęściej nie wymaga hospitalizacji i pacjent jeszcze tego samego dnia wraca do domu.

Gość uiuyiyui
Witam widziałem wynik twojego rezonansu o acl sie nie martw na 100 % jest całe widoczne są dwa napięte pęczki w każdej projekcji.Jedynie co mnie niepokoi to stłuczenie rzepki i pekniecie chrzastki a także jej anatomiczny kształt z małą powierzchnią przysrodkową i wiekszą po stronie bocznej ale to już taka natura.Decyzje co do leczenia podejmie lekarz prowadzący ;p . pozdrawiam .

Gość MiDiana12
Podłączę się. Czy ktoś byłby w stanie przełożyć to na bardziej zrozumiały język?? bardzo proszę o pomoc. "Wynik badania: Badanie MR prawego stawu kolanowego wykonano aparatem Siemens Magnetom Avanto 1,5T, uzyskując obrazy T1i T2zależne, oraz z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych. Dane ze skierowania: Stan po urazie skrętnym. Podejrzenie uszkodzenia łąkotki przyśrodkowej i ACL. ACL znacznie pogrubiały w części proksymalnej i środkowej, o podwyższonym sygnale. W sekwencji celowanej morfologiczna ciągłość więzadła zachowana, ciągłość włókien w części proksymalnej niewidoczna. Obraz MR sugeruje uszkodzenie subtotalne, do ewentualnej reoceny po ustąpieniu stanu ostrego. Dyskretne zmiany wysiękowe w sąsiedztwie MCL jak w przypadku niewielkiego uszkodzenia I stopnia. PCL, LCL oraz aparat więzadłowy rzepki o prawidłowych sygnałach i zachowanej ciągłości. Obie łąkotki prawidłowe. Chrząstki przedziału przyśrodkowego, bocznego oraz stawu rzepkowoudowego o zachowanej grubości i prawidłowych sygnałach. Obrzęk szpiku kostnego tylnej części kłykcia bocznego kości piszczelowej. W dystalnej części trzonu kości udowej widoczny nieco policykliczny dobrze odgraniczony obszar o wysokich sygnałach w sekwencjach T2zależnych o wymiarach ok. 12x6mm. Zmiana o łagodnym obrazie MR w pierwszej kolejności może odpowiadać obecności chrzęstniaka. W przynasadzie kości piszczelowej wyspa kostna wielkości 8mm. Pozostałe struktury kostne prawidłowe. Zwiększona ilość płynu w jamie stawowej, zwłaszcza w zachyłku nadrzepkowym. Pozostałe struktury stawu kolanowego prawidłowe. Wnioski: Stan po urazie skrętnym. Obraz MR sugeruje subtotalne uszkodzenie ACL, do ewentualnej reoceny. Uszkodzenie I stopnia MCL. Podejrzenie chrzęstniaka kości udowej, wskazana kontrola MR za 12 miesięcy."

Gość gość
To powinno się iść do lekarza a nie pytac na forum

Gość gość
Byłam, ale na ortopedę się czeka, a skoro nic nie masz mądrego do powiedzenia to banały zostaw dla siebie.

Oj nie wiem raczej tu na lekarza nie trafisz więc wynik z Twojego rezonansu ciężko będzie zinterpretować. Z tymi lekarzami na nfz to też fakt, ze czekanie to katorga. Ja idę teraz w środę na MR kolana ale znalazłam fajną ofertę z rex medica sport gdzie konsultacja wyników badań z ortopedą jest za darmo. W sumie na rezonans zapisywałam się w zeszłym tygodniu a lekarza będę mieć za tydzień jak już wynik odbiorę. Nie pozwoliłabym sobie na takie czekanie tym bardziej, że chwilowo mam nogę niesprawną :/

Gość gość
Witam Otrzymałem wyniki nr kolana bardzo bym prosił o wstępną interpretacje ponieważ wizytę u ortopedy mam za dwa tygodnie. więzadła krzyżowe o zachowanej ciągłości. Pęczek przednio-przyśrodkowy więzadła krzyżowego przedniego nieco pogrubiały o wzmożonej intensywności sygnału; cechy przebudowy degeneracyjnej/bliznowatej. - więzadła poboczne o zachowanej ciągłości. Cechy niewielkiej, bliznowatej przebudowy przyczepu udowego więzadła pobocznego piszczelowego. - niewielka, degeneracyjna przebudowa rogów tylnych obu łąkotek. Poza tym łąkotki bez widocznych uszkodzeń, położone prawidłowo. - chrząstki stawowe o gładkich zarysach, bez cech chondromalacji. - struktury kostne bez widocznych zmian; nie stwierdzam obrzęku szpiku kostnego. - rzepka typu II położona prawidłowo; index Insall-Salvati 0,9 . Kąt chrzęstny wcięcia udowego stawu rzepkowo-udowego ok. 150 stopni. Index TT-TG 15mm. Troczki i więzadło rzepki bez zmian patologicznych. - ciało Hoffy w normie. - ilość płynu wewnątrzstawowego nie jest znamiennie zwiększona. Dół podkolanowy bez nieprawidłowych zbiorników płynu. - pozostałe struktury kolana bez widocznych uszkodzeń.

Gość snekos

wyniki najlepiej konsultować z lekarzem, bo nie ma co się nakęcac samemu. Ja robiłam teraz w zeszłym tygodniu rezonans kolana w G&R w Krakowie przy Zachodniej, po kilku dniach szybko dostałam opis i udałam się do lekarza z wynikami