Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pase

Czy jeśli rodzice mi coś zapisują np dom, a jestem w związku małżeńskim to jest

Polecane posty

to również własność mojego małżonka? Czy tylko moja? Czy musieliby mi ten dom zapisać przed zawarciem małżeństwa aby był tylko mój?

Gość muszą zapisac
przed małżeństwem, aby był twój. Chyba ze zrobią darowiznę tylko na ciebie to i po ślubie będzie dom tweój

Gość daj spokój nie słuchaj
to będzie tylko Twoja własność, zresztą proponyje poczytać przepisy o wspólności majątkowej

Gość darowizna na córkę
Rodzice powinni zrobić darowiznę notarialnie wyłącznie na nazwisko córki mężatki z pominięciem męża, wtedy ta darowizna należy tylko do osoby obdarowanej czyli do córki. To znaczy że ta darowizna jest wyłączną własnością córki i nie wchodzi do wspólności małżeńskiej mimo że córka ma męża i ustawową wspólność małżeńską z mężem. Taka darowizna jest osobna, poza małżeństwem, jest majątkiem odrębnym córki. i nie wchodzi do podziału w przypadku rozwodu. ale .............................. Jeśli rodzice w akcie notarialnym obdarują nie tylko córkę ale i jej męża, zaznaczając nazwisko męża i że to darowizna dla obojga, to wtedy darowizna należy do obojga.

Gość asfg
tylko że męża i tak nie wyeksmitujesz,nawet jak masz intercyze,musisz zapewnic mu lokal zastępczy.Jedyne co to przy podziale majątku nic mężowi sie nie nalezy

jak dom zapisza na ciebie u notariusza i w pis w ksiege wieczyta bedzie na ciebie to maz do tego nie nalezy nawet moze miec z toba dwa czy trzy sluby:-P i gromade dzieci, jak cos dostaniesz od rodzicow na swoje imie i nazwisko i tylko na ciebie maz nic nie ma do gadania!!! JA JUZ WIDZE ZE GLUPIEJ CHCA RODZICE DOM ZAPISAC;