Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problem... .. .. ..

czy moge jednoczesnie byc zajrejestrowana jako bezrobotna i miec umowe o prace?

Polecane posty

Mam taki problem. W zeszlym roku w nie przedluzono mi i kulku innym osobom umowy o prace. Pracowalismy do konca lutego. Zarejestrowalismy sie w up, ja po miesiacu znalazlam prace a inny pozniej. Teraz z tej pracy w ktorej pracowalam do konca lutego dostalam PIT gdzie mam napisane ze pracowalam tam do 30 kwietnia. Od razu zadzwonilam w tej sprawie to mi powiedzieli, ze jeszcze na poczatku kwietnia dostalam nagrodze w wysokosci 300 zl za ten okres w ktorym tam pracowalam i dlatego mi napisali, ze rpacowalam tam do konca kwietnia ( i innym zwolnionym tez ) i ze tak moze byc....i j sie pytam czy tak moze byc? przeciez jak moge miec umowe do konca kwietnia skoro od lutego do marca bylam zarejestrowana jako bezrobotna?

Gość y7uijujh
pit nie "mówi" o tym w jakim czasie byłaś zatrudniona, ale w jakim okresie i w jakiej wysokości otrzymywałaś dochody

ale cyz nie ebde miala z tego tytulu jakichs nieprzyjemnosci? juz nawet mysklalam, zeby dzownic znowu do poprzedniego rpacodawcy i powiedziec ze che!! prawidlowy pit albo maja mi zaplacic za te 2 niby dodatkowe miesiace pracy

podnosze

Skoro pracowałaś na podstawie umowy o pracę, powinnaś dostać świadectwo pracy - dostałaś? To podstawowe pytanie. Jeśli tak, to jaki okres świadczenia pracy jest tam wpisany? Jeśli właściwy - nie masz co się martwić, wybronisz się, jeśli zły MUSISZ złożyć do sądu pracy pozew o sprostowanie świadectwa pracy (JEST TO BEZPŁATNE).

na swiadectwie pracy mam wpisane ze rpacowalam do konca lutego. Ale czy kierownik z poprzedniej pracy ma racje, ze w pit moze byc wpisana inna data zakonczenia pracy? przeciez to oszustwo. Czy nikt do tego nie dojdzie? Nie no bede dzownila chyba znowu do pprzedniego pracodawcy i zarzadam wydania mi prawidlowego pitu

Gość kobieta z marsa
Rzeczywiście dziwne. To, że w kwietniu dostałaś nagrodę, nie znaczy, że byłaś zatrudniona. To normalne, że byli pracownicy dostają nagrodę np. z zysku za okres w którym jeszcze pracowali, bo im się to należy. Ale nie wydaje mi się, żeby to był powód, żeby zmieniać datę zakończenia pracy na picie. Aczkolwiek na formularzu PIT, który składasz do US, nie jest wyszczególnione, u którego pracodawcy kiedy pracowałaś, tylko suma Twoich dochodów w całym 2010 r.

a czy oni moga miec z tego jakis zysk? tzn byly pracodawca?

Gość kobieta z marsa
Tzn.zysk z tego, że wpisali Ci inną datę końca pracy? Nie mam pojęcia pod jakim względem miałoby to być dla pracodawcy korzystne. Tak na logikę, to skoro niby byłaś zatrudniona do końca kwietna, to powinni Ci zapłacić za te dwa m-ce i zapłacić za Ciebie składki. Czyli nie wydaje mi się. Może po prostu mają niedouczoną księgową, która nie wiedziała jak powinno być, no nie mam pojęcia.