Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jomigo

cilest - skutki uboczne

Polecane posty

Gość jomigo

Nigdy nie byłam zwolenniczką pigułek, ale niecałe 2 lata temu lekarka poleciła mi Cilest głównie po to, aby uregulować miesiączki. Miesiączki mam regularne i mniej obfite ale... niestety skutki uboczne są z dnia na dzień coraz bardziej uciążliwe. W ciągu 2 miesięcy od rozpoczęcia stosowania Cilestu przytyłam 15 kilo i waga ta utrzymuje się cały czas, moje libido spadło niemal do zera. Z początku miałam mdłości, później było trochę lepiej, jednak od kilku tygodni niemal codziennie wymiotuję, można powiedzieć samą żółcią i do tego mam problemy z oddawaniem moczu - moczu jest mało i jest on strasznie gęsty, za to w całym organizmie odkładają mi się płyny (głównie na udach, łydkach i ramionach). Tydzień, w którym nie biorę pigułek jest dla mnie prawdziwym wybawieniem. Ostatnio zmieniłam lekarza, mój nowy lekarz od razu zauważył, że branie Cilestu jest w moim przypadku ogromną pomyłką, przedtem przez wiele lat miałam założoną spiralę i wszystko było OK, byłam szczupła i nie miałam żadnych problemów zdrowotnych. Postanowiłam ponownie dać założyć sobie spiralę, mam nadzieję, że miesiączki będę miała z taką częstotliwością jak do tej pory i że odzyskam dawną sylwetkę, a przede wszystkim chciałabym, aby wróciła mi ochota na sex, bo czas tak szybko leci, że ani się nie obejrzę, a wejdę w okres menopauzy. Zarówno ze spiralą, jak podczas brania Cilestu nigdy nie stosowałam żadnego dodatkowego zabezpieczenia i oba te środki były tak samo skuteczne. Jeśli ktoś może stosować "antykoncepcję mechaniczną", to moim zdaniem jest to lepsze rozwiązanie, niż faszerowanie się hormonami. Wybór należy do Was kobitki ;-)

ot - zle dobrane tabletki i tyle ja biore 1. opakowanie Cilest i tak dobrze sie czuje (w porownaniu po Harmonet i Nowynette) ze zastanawiam sie czy one mi sie w ogole wchlaniaja :) czuje sie tak normalnie, ze az ZA normalnie...