Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majóweczka2011

ile się daje na zapowiedzi przedślubne???

Polecane posty

Gość Majóweczka2011

Idę w piątek do księdza ale nie mam pojęcia ile dać do koperty.......:/

Gość Majóweczka2011
no jedne. Raz ksiądz wygłasza a reszte wisza w gablotce

Gość Inna PM
U nas 50 zł.

u mojego meza w kosciele na zapowiedzi dalismy 50 zl u mnie gdzie bralismy slub za cala "obsluge " koscielna ksiedzu dalismy 300 zl zakonnicy za ubranie kosciola 200 organista 150

Gość aneta711
my jak zamawialiśmy godzinę, to od razu nam ksiądz powiedział, że za zapowiedzi 200 zł (wyczytuje 3 razy i wiszą w gablocie oprócz tego). za ślub weźmie pewnie ok 1000 zł (3 lata temu brał 700-800, dokładnie jeszcze się nie pytaliśmy bo ślub dopiero we wrześniu), organista 300, kościelny 150. ubiór kościoła we własnym zakresie.

a ci ksiezula;-))) chyle czola - maja panowie glowe na karku! toz to czysty bisnes i jeszcze bez podatku ale za to jawnie!;-))))

Gość bnmm,mn,
A trzeba w ogóle dawać te zapowiedzi?

Gość bnmm,mn,
aneta711 -strasznie drogo !!!!!

Gość esteeeeeee
nam ksiadz powiedzial, ze zapowiedzi nie sa obowiazkowe, tylko, ze my nalezymy do polskiej parafii w UK :) wiec nie mielismy zadnych tu w UK ;) a w Polsce, tam gdzie bralismy koscielny - ksiadz sam sobie zrobil zapowiedzi, bez naszej wiedzy za friko ;) za slub dalismy 400zl ksiedzu :) plus 200 (100 dla skrzypaczki i 100 dla organisty) :) miasto 150tys, poludniowa Polska

Gość jkia
"a slub dalismy 400zl ksiedzu plus 200 (100 dla skrzypaczki i 100 dla organisty) miasto 150tys, poludniowa Polska" To całkiem rozsądna cena.

Gość Agisiaaa
My planujemy dac po 50 zl na zapowiedzi u mnie i u przyszłego meza, plus msza - 300 zl, organista - 150, kościelny - 100 i zakonnicy na kwiaty i dekoracje kosciola - 200 zl

Gość idz z tym na policje
kurde to ja dałam za zapowiedzi 200 zł (3 zapowiedzi), ślub 600 zł:/. Wystrój to już z kwiaciarni bo u mnie w kościele to by były tylko 2 krzesła i klęczniki nieprzybrane. Dziewczynom które spiewały dałam na duuużą czekoladę. Województwo świętokrzyskie - miasteczko koło Kielc. Żeby było śmieszniej cennik kościoła dyktował sam panujący tu proboszcz:/

Gość a u nas za ślub dalismy
księdzu 300 zl, organista 150, a za same zapowiedzi 30 zł ! Jestem w szoku jak czytam te ceny , mysle ze u nas nie sa to wygorowane kwoty

Gość Dar----------ek
zapowiedzi są obowiązkowe - ale płacenie za nie już niekoniecznie. ksiądz ma obowiązek wywiesić zapowiedzi w gablocie - jest to moment na ewentualny sprzeciw osób które znają przeciwności do zawarcia związku małżeńskiego. Co do cen uroczystości ślubnych Bielsko - ksiądz 500 organista 100 kościelny 100 skrzypce 100 ministranci 10 i to taki standard jak widzę księdza który żąda 1000 to mam ochotę na niego donos do kurii napisać. No ale niestety audi w garażu kosztuje

Gość jak to nie ma konkurencji
no ja przepraszam bardzo, ale mieszkam rownież na wiosce i w promieniu hmm 15 km jest kilka kościołów. Można iść do innego kościoła. Ja tam daję księdzu za ślub 400 sama od siebie bo jest co łaska i tyle, 150 dla organisty, stroić kościół bede sama z mama, a skrzypaczek nie potrzebuje ani innych pierdol.

Gość Dar----------ek
wiesz... co wioska to obyczaj. Znam sporą wioskę obok Szczyrku - nie podam celowo nazwy gdzie ksiądz robi wszystko żeby CI nie dać licencji na ślub w innym kościele... a to podstawa niestety do udzielenia ślubu poza parafią zamieszkania przyszłych małżonków.

500zł ksiądz w parafi młodej 200zł ksiądz w parafi młodego 170zł organista 150zł kościelny ubiór kościoła we własnym zakresie małe miasteczko 5000 mieszkańców

Gość jak to nie ma konkurencji
No to masakra, ale ja bym sobie z takim księdzem poradzila ! Wydanie licencji jest jego obowiązkiem i nie ma prawa tego utrudniać !!!!!!!!!!!

Gość anka0909
no właśnie jak to jest z tą tzw licencją? z formalnego punktu widzenia bo czeka nas z narzeczonym niezła batalia z takim właśnie panem i władcą i chce się jakoś do tego przygotować bo miła i uległa nie mam zamiaru być dla tego gbura i chcę wiedzieć jak to jest i co ja mogę a co on musi

Gość anka0909
aha a jeszcze jedno czy te nauki małżeńskie są faktycznie wymagane jakimś tam przepisem czy też nie bo słyszałam, że czasem ksiądz wcale tego nie wymaga

my dalismy 100zł bo nie mielismy innego banknotu w porfelu, było co łaska,przeciez nie powiem ksiedzu zeby rozmienił........ :)

Gość zamężna
za zapowiedzi nie daliśmy NIC, bo z jakiej racji, kartka wisi, jeść nie woła. Za mszę ślubną dostał 350 zł, to i tak za dużo za 40 minut "roboty" :P

od nas ksiadz nei chcial przyjac koperty. powiedzial, ze i tak wykosztujemy na wesele:D

Gość zamężna
za zapowiedzi nie daliśmi NIC, bo z jakiej racji? kartka wisi- jeść nie woła, za mszę ślubną dostał 350 zł, to i tak dużo za 40 minut "roboty" :P

zamezna my dalismy 300zł bez mszy bo to byla wielkanoc i powiedzial ze nam nie zrobi ze mszą:P ale my sie cieszylismy ze bez. Komunie przyjelsmy 3 dni pozniej :P

Gość zamężna
a jak wyglada slub bez mszy? w ktorym momencie przysiega jest ?