Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majóweczka2011

ile się daje na zapowiedzi przedślubne???

Polecane posty

Gość zamężna
ja piszac "msza ślubna" mam na mysli oczywiscie slub :P

ślub bez mszy, wyglada tak, ze nie jest normalne kazanie ale nie ma reszty (tzn komuni, znaku pokoju, alleluja) przysiega jest po kazaniu, nakładamy obraczki, spiewają ave maria i koniec :)

Gość zamężna
pierwsze slysze o czyms takim :)

to jest prawie to samo tlko ze skrócona wersja no nie ma przeistoczenia wiec trzeba isc najlepiej na drugi dzień na normalnąmszęi przyjąć komunię

Gość zamężna
o chrztach, pogrzebach bez mszy slyszalam, ale o slubach nie. chyba kazdemu w tym dniu zalezy na pieknej oprawie i indywidualnej, jedynej mszy slubnej :P

Gość zamężna
ide cos zjesc, bo mi male w brzuchu spokoju nie daje- tak buszuje :P

Gość Bartek34
co do ślubu bez mszy jest to szczególnie praktykowane jak para młoda jest różnych wyznań. Byłem nie tak dawno na takim ślubie i muszę przyznać ze było BAAARDZO uroczyście. Ksiądz ewangelicki kościół i ksiądz katolicki trwało to może 25 minut i na prawdę oprawa świetna. tak wiec obawa o mniejszą wyjątkowośc uroczystości nieuzasadniona. Generalnie po liturgii słowa jest przysięga a potem błogosławieństwo końcowe.

Gość gość
Podobno jeśli ślub jest u pana młodego w parafii, to za zapowiedzi płaci się więcej niż gdyby był u panny młodej, bo wtedy byłoby w zgodzie z tradycją... My za swoje zapowiedzi zapłaciliśmy 200 zł za wyczytanie nas przez dwie niedziele i uważam, że to za dużo. Tyle zażyczył sobie ksiądz, a my w szoku daliśmy mu pieniądze, chociaż potem w samochodzie, jak dotarło do nas, jak ksiądz nas "okradł" (bo przecież nie nabija tego na kasę fiskalną, nie daje nam paragonu, tylko chowa kasę do kieszeni ile kto mu da), żałowaliśmy, ze żadne z nas nie zaprotestowało, tym bardziej, że ze względów finansowych nie robimy wesela a jedynie obiad dla rodziców i chrzestnych. Nie jesteśmy bezrobotni, oboje pracujemy, ale uznaliśmy, że dla nas to zbyt duży wydatek. Co w takiej sytuacji mają zrobić osoby, które pracy nie mają? To same zapowiedzi, odpis aktu chrztu kosztuje 50 zł, w urzędzie stanu cywilnego zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego oficjalnie nic nie kosztuje (tak jest na cenniku) ale już przy tych formalnościach trzeba zapłacić za akt ślubu, który odbiera się dwa tygodnie po ślubie- kolejne 85 zł, zapowiedzi w formie jednego weekendu (z racji pracy żadne z nas nie ma możliwości uczestniczyć w nich przez kilka niedziel z rzędu)-150 zł, sam ślub- boję się pomyśleć ile... W kościele cały czas gadają, że młodzi żyją na kocią łapę, że chcą chrzcić dzieci nie mając ślubu. Niech się cieszą, że jeszcze chrzczą, bo z takim podejściem tylko zniechęcają ludzi do kościoła. Zamiast cieszyć się, że ktoś chce zawrzeć związek w kościele, że komuś jeszcze na tym zależy, to wyciągają kasę żerując na okazjach przez całe życie człowieka: ślub, chrzciny dzieci, komunie itd. Dlaczego oni dostają na starość emerytury jak osoby, które ciężko i uczciwie pracowały przez całe życie, które miały do utrzymania rodziny a jeszcze były okradane z tego, co zarobiły przez zus...? Dlaczego oni nie muszą się rozliczać z każdego zarobionego grosza? To nieuczciwe względem całej reszty społeczeństwa

Gość gość
*chodziło mi o nauki w formie jednoweekendowej

Gość raf2233
o to ja chyba pobiłem rekord bo dałem 300 za zapowiedzi i taka jest u nas stawka . ksiadz wyczytuje to przez 3 niedziele o 12 godz

Gość gość5677889
Niektóre sytuacje są nie do pomyślenia... I nie wiem czy wogole ma to coś wspólnego z wiarą i Bogiem... Niestety mało jest księży którzy naprawdę mają powołanie

Gość gość5677889
Niektóre sytuacje są nie do pomyślenia... I nie wiem czy wogole ma to coś wspólnego z wiarą i Bogiem... Niestety mało jest księży którzy naprawdę mają powołanie

Gość MAnu 28
Nasz ślub bardzo nas stresował. Strasznie stresowała nas cała otoczka wesela- kupno sukni, wybór zespołu itp. Na dekoracje nie starczyło nam czasu. Postanowiliśmy temat wystroju zlecić profesjonalistom , był to bardzo dobry wybór. Wszystko wyglądało pięknie, piękne kwiaty Wszystkim Parom Młodym polecamy http://www.dekoracje-slubne-torun.pl/dekoracje-slubne-uslugi-slubne/.