Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Jakie miałyście badania w ciąży od samego początku? bo ja narazie miałam:krew,mocz,morfologie i cukier i tak zastanawiam się jakie badania będą kolejne:)

Gość iogt
ja jestem na półmetku i oprócz tych co ty miałam: kiła HCV, HBs kreatynina białko gr. krwi + PTA TSH, fT4 posiew moczu cytologia

ja miałam na poczatku cytomegalia, toksoplazmoza, hiv, żółtaczka, kiła oczywiście morfologia, do tego posiew moczu, podstawowe pierwiastki potem jeszcze próby wątrobowe, co miesiąc cukier, normalna morfologia, grupa krwi, cytologia. i pewnie jeszcze więcej, tylko mi z głowy wyleciało :).

Gość qqqqqwertyuiokj
zalezy o jakie badania Ci chodzi w ciąży? wszystkie czy tylko obowiązkowe tu masz obowiązkowe: cała reszta według zaleceń lekarza. Badanie moczu To jedno z najstarszych badań analitycznych stosowanych w medycynie. Musisz zrobić je przed każdą wizytą.Wyniki badania mówią zarówno o pracy nerek, jak i o stanie całego organizmu. W analizie oznacza się m.in. poziom białka ( jego obecność może sugerować infekcję, nadciśnienie tętnicze, stan przedrzucawkowy ) oraz poziom cukru ( wysoki może świadczyć o cukrzycy ciążowej ). Morfologia Będziesz ją robić systematycznie przez 9 miesięcy. Wynik badania określa liczbę leukocytów ( krwinek białych ) stężenie hemoglobiny ( barwnika czerwonych krwinek wiążącego tlen ), wartość hematokrytu ( wskaźnik gęstości krwi ).Niski poziom krwinek czerwonych może oznaczać, że masz niedokrwistość ( anemię ). U kobiet w ciąży zdarza się ona często. Wówczas lekarz zleca przyjmowanie preparatów zawierających żelazo i rozszerzenie diety o produkty bagate w ten pierwiastek. Cytologia Mikroskopowe badanie wymazu z szyjki macicy wykonuje się przy pierwszej wizycie. Wyklucza ono obecność komórek, które mogłyby przerodzić się w nowotwór. Stopień czystości pochwy To badanie bakteriologiczne wydzieliny z dróg rodnych. Wymaz do badania pobiera się na początku ciąży. Obecnie to badanie wykonuje się rzadko. Grupa krwi i czynnik Rh Jeśli nie znasz swojej grupy krwi, teraz powinnaś ją określić ( zostanie wpisana do Twojej książeczki ). Ważny jest również Twój czynnik Rh. Jeżeli jest ujemny, trzeba oznaczyć Rh ojca. Gdyby jego krew miała czynnik Rh dodatni, można matce podać przeciwciała, aby uniknąć konfliktu serologicznego i poważnych powikłań w rozwoju dziecka. Poziom glukozy Cukrzyca stanowi duże zagrożenie dla matki i płodu. Dlatego jest to badanie obowiązkowe. Badanie poziomu cukru we krwi wykonuje się na początku ciąży. Dodatkowo między 24 - 28 tygodniem ciąży wykonuje się test obciążenia glukozą. Najpierw określa się poziom cukru na czczo, a następnie po godzinie - dwóch od chwili wypicia słodkiego napoju zawierającego dawkę rozpuszczonej glukozy. Wynik wskazuje jak szybko organizm reguluje poziom cukru. Jeśli zbyt wolno świadczy to o tzw. cukrzycy ciężarnych i wymaga leczenia. WR ( odczyn Wassermana ) Krew na badanie pobiera się na początku i pod koniec ciąży. Służy wykluczeniu kiły u matki i pozwala zapobiec kile wrodzonej u noworodków.Choroba ta dziś dość rzadka, przenoszona drogą płciową. Nieleczona może spowodować wady wrodzone i problemy w rozwoju dziecka. HBs Badanie krwi w kierunku żółtaczki zakaźnej typu B. Przeprowadza się w III trymestrze ciąży. Jeśli matka jest nosicielką wirusa, zaraz po narodzinach trzeba podać dziecku immunoglobulinę, a dopiero potem zaszczepić je jak wszystkie noworodki. USG Czekają Cię minimum trzy badania. Między 6 - 12 tygodniem ciąży. W 25 i 38 tygodniu. Pierwsze badanie usg pozwala ustalić wiek ciąży i przewidywaną datę porodu. Lekarz też może stwierdzić ciążę mnogą. Drugie badanie pozwala dokładnie obejrzeć łożysko, dzięki któremu następuje wymiana składników niezbędnych do rozwoju płodu, określić wymiary i masę płodu oraz skontrolować czy dziecko rozwija się prawidłowo. Specjalista jest w stanie dostrzec wady mózgu, kręgosłupa i narządów wewnętrznych ( nerek, serca ). Może też podać płeć maluszka. Trzecie usg tuż przed porodem określa stan łożyska, ułożenie płodu i ilość płynu owodniowego. To informacje bardzo ważne przed porodem.

Gość aguś 123b
cytomegalia, toksoplazmoza, żółtaczka tarczyca(bo w dziecinstwie na nią chorowałam) oczywiście mocz,krew,i glukoza na czczo. potem co 2 miesiące mialam krew i mocz a w 36tyg. znowu na żółtaczke. usg miałam przy każdej wizycie czyli co miesiąc(chodziłam prywatnie) a to prenatalne które robisz jak chcesz to w 23 tyg.

Gość aguś 123b
aha i na kiłe na początki też miałam

Gość aga124
w 23 tyg. na badanie prenatalne jest już za późno- takie badania wykonuje sie między 12 a 16 tyg. ciąży