Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

początkująca korepetytorka

Jak przygotować się do udzielania korepetycji szóstoklasiście? ;)

Polecane posty

Mam już wydrukowane testy szóstoklasisty, rodzice dziecka chcieliby, aby pomóc mu w biologii. To dopiero moje pierwsze korepetycje, załatwiłam już sobie książki do klasy 4-6, jednak te rzeczy wydają mi się tak proste, że wydaje mi się, że może tu być jedynie problem z umiejętnością czytania ze zrozumieniem. Jak się przygotować do takich pierwszych zajęć? Na pewno ktoś już miał tu jakieś podobne doświadczenia

Gość no wiesz z takim
zalozeniem daleko nie zajedziesz. Postaw sie na miejscu dziecka i mow do niego po ludzku.

1. nie zakładaj że to jest proste. 2. przygotuj się dobrze do zajęć, żebyś w trakcie nie musiała sięgać do książki bo czegoś nie pamiętasz 3. po wywiadzie ( najlepiej przygotować krótki test) co dziecko umie- na to poświęć pierwsze spotkanie, podziel materiał, kładąc nacisk na trudne informacje, te które umie, tylko przypomnijcie. 4.cuda zdziała coś za dobrą odpowiedź- ja używałam czekolady- efekt jest taki że 20 latek( jakieś 8 lat po zajęciach) w środku nocy obudzony wie jak zadanie zrobić:P Sprawdziłam. 5.Nie zachowuj się jak typowy nauczyciel, nie stresuj, tłumacz do upadłego na różne sposoby, najlepiej szukaj przykładów w życiu codziennym, opisuj używając znanej dziecku terminologi, ew przetłumacz na jego zainteresowania( szukaj tam przykładów) nie wiem co więcej doradzić.