Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JeronimaStein

jak się uczyć skuecznie by zdać egzamin za 4 dni?

Polecane posty

Gość JeronimaStein

Hej Mam za 5 dni egzamin..... 6h dziennie mam wyjęte codziennie,bo mam pracę. Więc pozostaje mi 6h dziennie na naukę. Egzamin jest z historii. Do przerobienia sporo... wychodzi mi jakieś 6h/dziennie nie wiem czy dam radę :( Znacie jakieś sposoby skutecznego zapamiętywania, kojarzenia, kategoryzowania informacji? pozdrawia, Jeronima Josefa Stein

Ja jestem wzrokowcem i zawsze uczę sie, pisząc notatki. Wg własnego sposobu, takie na skojarzenia. krótkie i treściwe. NIe umiem uczyć się z książek czy z komputera.. a tak najlepiej nauka mi wchodzi pół godz przed egzaminem, kiedy siedzimy w kilka osób i każdy rzuci tam jakieś hasło...

Gość faagagag
najlepiej z kolezanka lub kolega sie odpytywac nawzajem i jak sie czegos nie umie to sie uczyc, potem znow po chwili sie odpytac i tak dalej

Gość kkkiiikkkaaa
Jesli ktoś uczył się systematycznie to nie powinien zadawać takich pytań. A jeśli nie to cóż, nie każdy zasługuje na miano bycia studentem.

Gość kujonica sie odezwala
a jaki student sie uczy systematycznie? hahah :P najlepiej rob sobie notatki. czytasz ksiazki i wynotowywujesz najwazniejsze informacje. najlepiej robic taka mape mysli. ja po zrobieniu takich notatek z ksiazki przewaznie juz wszystko umiem :)

Gość vx nfmfj
u mnie sposob nauki zalezy od tego,j ak wyglada egzamin. jak test zamkniety to czytam kilka razy ze zrozumieniem, otwarty czytam ze zrozumieniem, z tym ze wracam co jakis czas do poprzedniego tematu/strony noi staram sie zapamietac.

Ja na egzamin z 3 lat uczyłam się 1 wieczór i zdałam :) najlepiej jest się z kimś uczyc..

Gość hejdoradzciemi
Edyciak co studiujesz?

Gość JeronimaStein
No ja akurat uczyłam się regularnie ;) więc sądzę, że jestem godna miana Studenta. A ciekawe kto tak chętnie próbuje innych pozbawić tego prawa, kompleksik? Problem w tym że i tak mam stresa! :( Zwłaszcza, że egzamin jest ustny.... a ja ... ciągle walczę z powtórkami na ostatnią chwilę

Najintensywniej jak się da noc przed ;D da się.. właśnie dziś zaliczyłam w ten sposób egzamin na 5,0 ;D wybaczcie ,że się tam bezczelnie chcwalę ale do tej pory nie mogę w to uwierzyć ;D

Gość JeronimaStein
no tak- "noc przed" to też fantastyczna metoda :) ale chyba jednak dosyć stresująca... lepiej chyba miec świadomość że jednak ma się coś w tej pamięci długotrwałej, bo możemy liczyć na nagłe "oświecenie" podczas egzmainu. Wszak informacja nawet daaawno dawno temu wkuta może zostać przywołana o ile swego czasu trafiła do pamięci długotrwałej. Więc ja opowiadam się za opcją ; "noc przed" poprzedzone jednak nauką ;) Noc przed traktowałabym jako powtórki bo one są ogromnie ważne :) Bieu - gratuluję serdecznie 5.0 ! A co sądzicie o PM odnośnie egzaminów? Bo ja aktualnie mam doły.... to chyba negatywnie wpływa na wszystko...

Gość panizdziekanatu
na pewno nie pomoze ci siedzenie na kafe:D

Gość JeronimaStein
chciałabym usłyszeć opinię osoby która ma średnią 5.0... tacy ludzie są niesamowici .... jak to zrobić?

Gość JeronimaStein
halo?

Gość JeronimaStein
to jak z tym PM - Pzytywnym Myśleniem? jakieś ogólne refleksje?

Gość wbrew opiniom są
studenci, którzy uczą się regularnie - ale nie kują dzień i noc, tylko ja np. po przyjściu z zajęć staram się przeczytać i przypomnieć to, co było. Ja też studiuję (na 2 kierunkach dziennych) i pracuję - więc gdybym nie uczyła się na bieżąco - to nie dałabym rady w ogóle. I jeszcze mam czas na różne inne rzeczy :-) A do egzaminów uczę się różnie - wiem, co mi lepiej "leży", a co nie - i temu poświęcam więcej czasu. Akurat historia dla mnie to przyjemność :-) Ale pytasz, jak się uczyć - trudno powiedzieć, bo każdy inaczej zapamiętuje. Rób sobie przerwy -bo w pewnym momencie głowa i tak przestaje pracować. Nie po nocach - jesteś już wykończona - idź spać. Rób notatki - jeśli jesteś wzrokowcem. Nagraj - jeśli słuchowcem. Ja też studiuję (na 2 kierunkach dziennych) i pracuję - więc gdybym nie uczyła się na bieżąco - to nie dałabym rady w ogóle.

Gość pokojówka_pń
hmm. ja mam egzamin we wtorek a notatek jeszcze nie przeczytałam nawet :P zawsze ucze sie na ostatnią chwile, ale segreguje sobie to co najważniejsze a co mniej i ucze sie tylko tego najwazniejszego. Inni mówią, że uczyli się tydzień przed i nie zaliczyli, a ja przeważnie zaliczam na 4-5.. :P

Gość wbrew opiniom są
sorry za powtórki - coś się nie chciało wysłać - i kopiowałam kilka razy. 5 dni - to naprawdę dużo, zwłaszcza na historię - bo też wystarczy kojarzyć pewne fakty - w historii wszystko wynika jedno z drugiego - i dlatego łatwo jest kojarzyć pewne fakty. Nie trzeba się uczyć "na pamięć", chyba, że niektórych dat, ale czasem wystarczy po prostu znać rok. Dasz radę! :-)

ja często z historii (co prawda w liceum jeszcze, nie na studiach, ale historia to historia) te rzeczy, które miałam umieć streszczałam sobie i przerabiałam na swój język potoczny i nagrywałam się na dyktafon w telefonie, a potem do zarzygania słuchałam tego na okrągło przez słuchawki dobre strony tej metody to przede wszystkim to, że przy tym możesz załóżmy gotować obiad/prasować/sprzątać. możesz słuchać tego jadąc do pracy, wracając, a jak masz odpowiednią pracę to słuchasz tego nawet podczas zajmowania się nią:) nauczysz się tego na zasadzie zapamiętania piosenki. ja uważam, że jest to skuteczna metoda na dużo materiału. tylko mimo wszystko trzeba tego słuchać kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt razy dziennie. i do tego najlepiej przed samym zaśnięciem, nawet na wpół śpiąco- wtedy mózg podświadomie zapamiętuje to, co słyszy i często to mi się właśnie przypomina na egzaminie/sprawdzianie:) mimo, iż jestem wzrokowcem to ta metoda jest dla mnie super:D polecam

Zacznij od wyłączenia Kafeterii. Kiedyś w liceum koleżanki zapytały nauczyciela od angielskiego jakie metody nauki są dobre. On odpowiedział: - Dobra jest każda która jest skuteczna. I to jest prawda.

Gość JeronimaStein
no a jak Wy się uczycie ? jakie sposoby? konkretnie? :) Ja się uczę od rana do wieczora, na komputerze mam notatki więc czasem go włączam, a przy okazji kafeterię. 2 minuty spędzane na kafeterii co 5-10 h raczej mi nie zaszkodzi. Tym bardziej, że aktualnie zaglądam tylko na ten temat.

Gość JeronimaStein
Módlmy się ! Czas nastał :((((

Gość napisz, jak ci poszło
cała kafeteria trzyma kciuki! :-)

Gość JeronimaStein
droga kafeterio! dziękuję za kciuki :) poszło mi bardzo dobrze :))) jednak zawsze trzeba liczyć na swoje szczęście i stosować Pozytywne Myślenie....np. przy losowaniu pytań na ustnym! :D

Gość napisz, jak ci poszło
Cieszę się! Ja też miałam dużo historii w tej sesji do zdawania :-) Szczęście zawsze trzeba mieć - to prawda! W każdym razie- gratulacje! 🌻

Gość betsi24
mi sawsze nauka dobrze wchodzila rano. wtedy ma sie swiezy umysl :)

Gość JeronimaStein
jeszcze tylko jeden został.... i to poprawkowy a na mojej uczelni 3ego terminu nie ma, więc wyobraźcie sobie jaki stres :( już mam dość ... mam nadzieję, że nie wszyscy jeszcze mają ferie ? :D

Gość JeronimaStein
;( :'(

Gość napisz jak ci poszło
ale nie smuć się, tylko bierz do roboty! Jaka ulga potem!