Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurwiony maturzysta

chcę iść na studia do innego miasta (odległego o 500 km) a rodzice...

Polecane posty

...mówią NIE,a argumentują BO NIE. co za ograniczone mózgi :o nie chcą mi dać pieniędzy to sam zarobię w wakacje,zresztą już dorabiam. No,podali jeden argument żeby mnie zniechęcić: bo będę mieszkał z innymi chłopakami w akademiku :D. I chuj? teraz mieszkam z młodszym bratem w jednym pokoju :o i powiedziałem im że wolę już w akademiku bo tam będę miał może w pokoju dwóch brudasów ale nikt mi nie będzie przynajmniej kazał ich kochać.

jak ich przekonać bo mimo wszystko lepiej by było z ich aprobatą?

Gość ooooolaaa
no z tymi brudasami to na pewno ich przekonasz :o

:o

Gość anotakanonie
nie pytaj, jedz. jestes dorosly

też zamierzam dorobić w wakacje i jechać bez zważania na ich zdanie ale w razie jak mi kasy zabraknie to mi nie dorzucą a widzę że byłoby ich stać :o ale chuj z tym,muszę być samodzielny

Gość a dlaczego akurat
a z 500 kilometreów???? dalej się już nei dało??? może do australii wyjedź 🖐️

olej to. jeszcze kiedyś się zdziwią! wyjedź w cholerę, uzbieraj sobie na sam początek jakąś większą sumkę, a potem jedź do tego miasta, studiuj i znajdź jakąś pracę na drugą zmianę. polecam call center czy temu podobne. jak to się mówi: zesraj się, a nie daj się:) miliony ludzi żyją w ten sposób i dają sobie radę:) może i jest ciężko, ale potem wspominają takie studenckie czasy jako najpiękniejsze w życiu. złóż podanie o socjal, może uda ci się stypendium + pensja. będzie dobrze. zwłaszcza, że pokój czy miejsce w pokoju możesz dostać za 150zł nawet w większych miastach. wiadomo, że żyjesz jak śledź w puszce, ale czego się nie robi dla ambicji i marzeń:)?

ps jak twoi rodzice mają dużo kasy to możesz jeszcze pomyśleć o alimentach na ciebie, w końcu się należą. ale nie pasożytuj, idź do pracy ;)

dzięki:) jak śledź w puszce to ja żyję teraz :D no ale jak to moja mama powiedziała "rodzina musi być razem" nosz kurr...że sama skończyła ledwie liceum to co, ja nie moge studiować?:o tym bardziej że teraz to każdy studiuje, nawet miernoty a ja jestem całkiem uzdolniony i zamierzam podjąć studia zgodne z moimi zainteresowaniami.

Jeśli nie pada argument finansowy, to znaczy, że nie chcą cię tam puścić, bo straca nad toba kontrolę i tego się najbardziej boja.. Powiedz im, że jeśli pójdziesz na studia takie jak oni chcą, które tobie sie nie będą podobać, to bedziesz im to całe życie wypominał... a chyba tego nie chcą. Przyzwyczają się w końcu. :) Moja koleżanka miała identyczny problem... I ona zrobiła taki myk... Powiedziała rodzicom, że się nie dostała na to, gdzie oni chcieli :) A faktycznie było tak, że do tej uczelni nawet nie składała papierów. I poszła tam, gdzie chciała. :) bo "tylko tam się dostała" :)

Gość hoohoo
a gdzies blizej nie ma podobnego kierunku?:o wtedy rodzicom pewnie mniej by to przeszkadzało.. 500km to ty bedziesz do domu przyjeżdżał ze 3 razy w semestrze i pewnie to rodzinie przeszkadza

tu nie chodzi o 500 kilometrów tylko o to, że w ogóle do innego miasta. Rozważam jeszcze (w drugiej kolejności) studia w mieście oddalonym o niecałe 200 kilometrów i tam też nieee bo "rodzina ma być razem a krzywda mi się nie dzieje". Chyba zrobię tak samo jak koleżanka @Edyciak :). Ale co sie już nawkurwiałem to moje. Nie ma bliżej podobnego kierunku.

Jeśli cie rodzice nie będą sprawdzać, to może się udać :) Ona już tak 3 rok w kłamstwie żyje i jej starzy sie nie dowiedzieli... A chcieli, żeby szła na awf, więc tam dodatkowo testy sprawnościowe itd, więc miała sporo problemów, żeby to nie wyszło na jaw. i się udało :) A jaki to kierunek studiów??

gospodarka przestrzenna (inż)

To warto :) kłóć się z rodzicami o to, ile się da.. :) po tym masz konkretny fach w reku.

Gość Nie ma się o co kłócić
Jeżeli dasz radę sam zarobić - to po prostu postaw na swoim i już. Jesteś dorosły. Jeżeli mozesz się sam utrzymać to wg mnie nie ma sprawy. Kłócić byś się mógł gdybyś chciał od nich kasę.

będę walczył a jak się nie uda to mam ich gdzieś, albo będę jakoś to ciągnął za swoje albo pójdę do pracy i będę im ciągle wypominał bo już im obiecałem że idę albo tam gdzie ja chcę albo w ogóle.

No ale z czym ty masz problem bo nie rozumiem?

jasne że mówiłem rodzicom że kasę na utrzymanie zarobię sam a oni co najwyżej mnie podratują w kryzysowej sytuacji jeżeli taka zaistnieje ale mimo to rodzice nie chcą słyszeć o wyjeździe na studia, jakbym miał 12 lat!

To chyba jest jakas prowokacja bo nie wierzę :D:D Jestes pełnoletni, utrzymasz się sam - co oni mają do gadania? To Twoje życie.

no ale rodzice mimo to wrzaskiem chcą mnie w chacie zatrzymać...To nie jest prowokacja. Doskonale wiedzą że jestem dorosły ale nagle stałem się im bardzo potrzebny tak bardzo że muszą mnie zatrzymać :o

No to siedź w domu tylko dlatego że Ci zabronili wyjechać jakbyś miał 5 lat.

Gość Gośku.
Gospodarka przestrzenna dobra rzecz, właśnie zaczynam drugi semestr i nie narzekam, choć może będziesz przysypiał na przedmiotach typu Historia Urbanistyki (tak, tak, na inż też takie są) ;)