Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stefek burczy mu mucha

jak się wam żyje w naszym kraju, co was irytuje, a co się podoba

Polecane posty

Gość stefek burczy mu mucha

jak się wam żyje w naszym kraju, co was irytuje, a co się podoba?

zyje mi sie dobrze. Co mnie irytuje? Zarobki zwyklych ludzi, sa stanowczo za male, a ceny za wysokie. Irytuje mnie tez zbyt mala pomoc socjalna osobom naprawde potrzebujacym. Co mi sie podoba? W zasadzie to nic:O gdyby nie moj maz, jego zarobki to dawno bym stad wyjechala:O

Mnie denerwuje martyrologia oraz wysokie podatki. Brak solidaryzmu. Psie kupy na chodniku, obsrane kible w pociągach itp.

Gość kkkiiikkkaaa
Mnie większośc rzeczy irytuje, np: - zawiśc i zazdrośc u ludzi, każdy patrzy tylko na to, czy czasem sąsiad nie ma lepiej - władza kościoła i "przymus" chrzczenia dzieci (choć moje nieochrzczone) - absurdalnie droga żywnośc i mieszkania w stosunku do zarobków - beznadziejne perspektywy pracy po studiach (spowodowane zbyt dużą ilością kierunków po których pracy i tak nie będzie) - za mało żłobków i przedszkoli (a niby mamy polityke prorodzinna) - utrzymywanie z kasy socjalnej alkoholików i nierobów co to do pracy "nie pójda", bo po co, skoro "opieka da" - afer pokroju katastrofy smoleńskiej czy obrońców krzyża to już nawet nie bedę komentować Co mi się podoba: - język - nasza historia - smaczne pieczywo i wędliny (choć ostatnio mam wrażenie, że się pogarsza) - no i tylko tu czuję sie tak naprawdę "u siebie:. Za granicą zawsze się jest imigrantem Jak mi przyjdzie coś jeszcze do głowy to napiszę

Gość a ja powiem tyyyle
najpierw co mi się podoba to, że Polacy są szczerzy i prostolinijni uczuciowi i rodzinni gościnni ogólnie jesteśmy wykształconym społeczeństwem.. i mówię to bo żyję w kraju w którym właśnie tych cech w ludziach mi brakuje jeżeli chodzi o pozostałe sfery to żal mówić..szkoda przeciętnego Polaka, który zapiernicza od rana do wieczora i za swoją pensję nie jest w stanie utrzymac rodziny w szpitalach są takie warunki że głowa boli, matki śpią na podłogach przy swoich dzieciach...normalnie Kambodża

Nie mieszkałam w innym karju, więc nie mam niestety odniesienia.... Minusów jest dużo: - kiepskie zarobki co starczają tylko na zycie i na nic więcej -postkoministyczna mentalność ludzi i nepotyzm -zawiść -nadal wiele miast wygląda strasznie ponuro, mieszkam w Poznaniu i denerwuje mnie brud na ulicach a podobno to miasto i tak najczystsze -fundamentalizm religijny i ingerencja kościoła w państwo Jakie plusy: - nie lubimy donosić na siebie, jak to robią namiętnie np. Szwedzi, chyba to przez komunę też a raczej niechęć do tych czasów kiedy władza kazała to robic - nie pozywamy sie o wszystko, jak niektórzy na zachodzie, chyba z nudy to robią - na szczęście nie wszystko jest prywatne, np, można spokojnie obejść jezioro na około, a nie jak w Kanadzie, że przedziesz 30 metrów i zaraz jakiś grunt prywatny - żywność nadal lepsza niż na Zachodzie - większy luz w niektórych sprawach, np.można zostawić dziecko 15 letnie w domu na 15 minut a nie jak w USA że jak wyjdziesz na 10 minut to ci je zabierze opieka społeczna