Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uparciuch mały

jak utemperowac upartego ,chcącego rządzić 5ciolatka?

Polecane posty

Gość uparciuch mały

porada

Gość QQłka QQłka
trochę za późno na takie sprawy,.

Gość uparciuch mały
aleś doradziła....

Gość nie za późno na takie sprawy
musisz tylko pamietać, ze to też człowiek:) mniejszy niż Ty ale człowiek, ma prawo do swojego zdania. Roznawiaj z nim jak z dorosłym. Jeśli uprze się na coś, to powiedz aby wytłumaczył Ci dlaczego masz tak zrobić jak on chce. Wiem z własnego doświadczenia, że z takimi dziećmi trzeba dardzo dużo rozmiawiać.

Gość uparciuch mały
podam moze jakis przykład obrazujący wczoraj bylismy na spacerze rowerem- był to spacer ale prowadzący w konkretne miejsce- dosc daleko ok 3 km- syn zna trase i wczoraj uparł sie na dłuzsza i trudniejsza trase- niby nic ale za nic w swiecie nie skrecił kierownica tylko tamtedy co mu sie w główce umyslało

Gość qqqqQAAA
no to fajnego masz syna, który sie ciebie za grosz nie słucha. w łeb i tyle

Gość uparciuch mały
słucha sie ale było to okupione poł godzinnym staniem w miejscu ,jego płaczem i moimi nerwami które juz pod koniec puszczały

Gość grrrrr..............
Ja mam jedna zasade : pozwolic dziecku decydowac w sprawach mniej waznych i byc kategorycznym w sprawach "wyzszej wagi" ... Dziecko musi miec poczucie ze moze o czyms decydowac, ze czasami liczysz sie z jego zdaniem. Im czesciej pozwolisz mu decydowac o drobiazgach (dla Niego niekoniecznie beda to drobiazgi ;) ) tym czesciej pozwoli zadecydowac Tobie kiedy postanowisz postawic na swoim :)

Gość nie za późno na takie sprawy
dokładnie tak:) jak wyzej ktoś mądrze napisał. Własnie o to mi chodziło

Gość parróva
grrr dobrze mówi. Daj mu czasem zadecydowac, żeby nie miał poczucia, że jest waszą kukłą, za którą zawsze decydujecie - ale miej jakies swoje powiedzenie, np. koniec dyskusji - którego używasz wtedy, kiedy naprawdę nie jesteś gotowa pójsć na ustępstwo. I wtedy choćby sie waliło i paliło - nie ustępuj. Po takiej awanturze mozecie usiaść spokojnie i porozmawiac o sytuacji. Niech on powie, dlaczego tak bardzo chcial to czy tamto zrobic, a ty powiesz, dlaczego tak bardzo nie chciałaś.