Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5t454tt5r

czy moge odejsc po stazu???

Polecane posty

Gość 5t454tt5r

odbywam staz w sklepie. praca jest 10 ha dziennie, szef wykorzystuje jak moze to ze pracuje tam za darmo, wspolpracopwnicy sa bardzo niemili, na staz przyszlam jako pomoc dla fakturzystki a tak naprawde wykladam towar, siedze na kasie, etc. no i szef zaporponowal mi prace po ukonczeniu stazu ale nie mam sily tam pracowac, chce poszukac czegos na wlasna reke. czy moge zrezygniwac z porpozycji> czy bedzie to mialo jakies skutki? np kaza mi zwrocic pieniadze z UP??

Gość 5t454tt5r
ale pojsc tam i powiedziec wprt co bedzie jezeli po stazu nie przyjme propozycji pracy? czy szef moze napisac do urzedu ze ie chcialam przyjac pracy i bede musiala zwrocic pieniadze ktore dostawalam na stazu?

Gość niestety ale
musisz zwrocic czesc pieniedzy do urzedu. zalatwili ci staz, placili pracodawca chce cie przyjac a ty teraz cyrki odstawiasz 🖐️

Gość ale jeszcze raz
Chcesz odejść po stażu czy ze stażu? Jeśli po to nikt nie ma prawa cię tam zatrzymywać, a jeśli w trakcie to będziesz musiała oddać kasę, którą do tej pory dostałaś i koszt badań lekarskich.

Gość Kupuje tylko w Biedronie
no niestety mała, masz problem bo jak przez muchy w nosie nie przymiesz pracy to musisz zwrocić CAŁĄ kwote jaka dostałaś za staż czyli grubą kase 890 plus dojazd razy ile tam, miechów byłaś. Ładnych pare tysięcy. Lepiej tam idz i powiedz jak cie tam w chuja robili to to jemu jeszce kare dadzą i już stazysty nie dostanie, a niech chuj tepy ma za swoje

Gość lisisckaa
ale po co ją tak straszycie? ludzie jesteście nienormalni. oczywiscie że nie muszisz zwracac za staz, przecież zarobiłas te pieniądze, bo świadczyłaś pracę, za darmo Ci nie dali. Ewentualnie koszty badań lekarskich, które miałaś na poczatku. Musisz sie jednak liczyć z tym , że pewnie zawieszą Cie w UP na jakies 3 miesiące a może dłużej "za karę" tzn za odmowę podjęcia pracy

Gość elizabettha
powiedz ze planujesz na krotko wyjechac za granice do rodziny

Gość ale jeszcze raz
Nie straszymy jej. Taka jest prawda. Takie mają przepisy. Moja koleżanka też oddawała jakieś pieniądze.

Gość 5t454tt5r
staz koncze za miesiac. nie mam zamiaru rezygnowac ze stazu i jeszcze te 4 tygdonie sie tam przemecze. ale tak jak mowie, pracodawca zaporponowal mi tam prace i powiedzialam ze musze sie zastanowic, a tak naprawde nie chce tam pracowac. codziennie wstalam z wielkim strem i przychodzilam do domu z placzem. mialam uczyc sie na fakturzystke a zrobili ze mnie darmowa sile robocza. nie chce nanoisc na nich do urzedu, chce skonczyc staz i odejsc. wiec jak to jest?> czy pracodawca moze sie zdenerwowsc i napisac w opinii ze nie chcialam przyjac pracy> czy naprawde musze zwracac wszytskie pieniadze??? :(

Gość 5t454tt5r
i jak jest po stazu? czy dostaje jakis zasilek? czy nadal musze podisywac liste obecnosci czy moge po prostu zaczac szukac czegos na wlasna reke?

Gość elizabettha
nie sluchaj ich nic nie zwrocisz. mi proponowali przedluzenie stazu ale nie chcialam nawet bez podania przyczyny, nic mi nie zrobili i nie mogli zrobic! a ci co tak pisza to na zadnym stazu zapewne nie byli, nie wiedza a pociskaja kurwa ludziom kity! jak masz jeszcze jakas watpliwosc to zadzwon do up, przedstaw sie wymyslonym nazwiskiem i zapytaj jak to jest powiedz ze po stazu chcesz na 2 miesiace wyjechac do rodziny i nie mozesz przyjac propozycji szefa i czy beda tego jakies konsekwencje... czy to takie trudne? zamiast pytac tych co nie wiedza i pociskaja bzdury zadzwon i zapytaj!

możesz nie podjąc pracy po zakończonym stazy, kara :na 4 mce jestes wykreslona z listy u urzędzie pracy, co znaczy ze dopiero po tym okresie możesz znowu ubiegac sie o staz,miec status bezrobotnej itd po stazu nie ma zadnych zasiłków

Gość jest tak
Czy staż może być przerwany? Staż może być przerwany: a) przez osobę bezrobotną odbywającą staż w przypadku podjęcia pracy lub innej pracy zarobkowej, b) na wniosek bezrobotnego odbywającego staż Urząd Pracy może rozwiązać z pracodawcą umowę, w przypadku niezrealizowania przez pracodawcę warunków odbywania stażu, po wysłuchaniu pracodawcy, c) na wniosek pracodawcy lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii pracodawcy, Urząd Pracy może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku: - nieusprawiedliwionej nieobecności więcej niż jednego dnia pracy, - naruszenia przez bezrobotnego podstawowych obowiązków określonych w regulaminie pracy, w szczególności stawienia się do pracy w stanie wskazującym na spożycie alkoholu, narkotyków lub środków psychotropowych bądź spożywania na stanowisku pracy alkoholu, narkotyków lub środków psychotropowych. Kiedy bezrobotny zwraca koszty odbycia stażu? Osoba, która z własnej winy przerwała staż, jest obowiązana do zwrotu kosztów stażu (tj. kosztów przejazdu, wyżywienia i zakwaterowania, kosztów badań lekarskich lub psychologicznych) oraz traci status bezrobotnego na okres wskazany w art. 33 ust. 4 pkt 3) ustawy tj. 120 dni - w przypadku gdy do przerwania formy pomocy określonej w ustawie dochodzi po raz pierwszy, 180 dni - w przypadku gdy do przerwania formy pomocy określonej w ustawie dochodzi po raz drugi, 270 dni - w przypadku gdy do przerwania formy pomocy określonej w ustawie dochodzi po raz trzeci i każdy kolejny. Przerwanie stażu z powodu podjęcia pracy lub innej pracy zarobkowej nie jest przerwaniem stażu z własnej winy i nie skutkuje zwrotem jego kosztów.

Gość ale o co chodzi?
Przecież, gdy PUP kieruje cię na staż to dostajesz różne świstki z informacjami i tam jest wszystko napisane.

Gość dobrzzzzzzzzzzzzzzzzzz
nic nie musisz zwracać jakie durnie z Was. Dostała pieniądze za staż a nie za późniejsza prace tam. Jak nie chcesz to nie musisz pracować :D nie masz dozywotniego nakazu ;)

Gość ale o co chodzi?
Jeśli zrezygnuje ze stażu to będzie wyrejestrowana na 3 miesiące. Ja na tyle byłam.

Gość 5t454tt5r
nie chce rezygnowac ze stazu. nie chce przyjmowac propozycji pracy po zakonczonym stazu. wiec jakie beda tego konsekwencje? i jak jest po stazu? zasilek mi nie przysluguje wiec czy moge szukac sama pracy na wlasna reke czy bede tez dostawac jakies skierowania z urzedu?? czy podpisuje liste obecnosci co miesiac tak jak to mialo miejsce na stazu?

Gość elizabettha
przeciez kurwa ona nie chce rezygnowac ze stazu... mowie ci wymysl jakas bajeczke ze masz cos zaplanowanego po zakonczeniu stazu i juz...

Gość 5t454tt5r
ale nie moge sklamac ze mam inna prace bo przeciez musze wtedy zaniesc do urzedu jakas umowe. :(

Gość bnuj
Bzdura ! oddchodzisz kiedy chcesz, nic nie oddajesz , po skonczeniu stazu dalej jestesbezrobotna.

5t454tt5r nie chce rezygnowac ze stazu. nie chce przyjmowac propozycji pracy po zakonczonym stazu. wiec jakie beda tego konsekwencje? i jak jest po stazu? zasilek mi nie przysluguje wiec czy moge szukac sama pracy na wlasna reke czy bede tez dostawac jakies skierowania z urzedu?? czy podpisuje liste obecnosci co miesiac tak jak to mialo miejsce na stazu? zostaniesz wyrejestrowana na okres 3 ( lub 4 m-cy- nie pamietam teraz dokładnie ) wiec nie bedziesz sie musiała pojawiac w UP , nie bedziesz tez dostawac zadnych skierowan do pracy lub na staze przez ten okres ( no bo Ciebie nie bedzie na listach zarejestrowanych osób) mozesz sama szukac pracy a po tym terminie ponownie zarejestrowac sie u UP

Gość ale o co chodzi?
Jeśli będą cię chcieli zatrzymać to musisz mieć jakąś wymówkę dla PUP. Po stażu w PUP będą pytać (jeśli nie będziesz miała pracy) czy chcesz być nadal zarejestrowana czy na własną prośbę rezygnujesz. Jeśli będziesz chciała być tam nadal to będziesz się chyba odhaczać co kilka miesięcy, ale zaiłek nie będzie ci przysługiwał.

Gość 5t454tt5r
dziekuje za rady :)

Gość gość
to panstfo jest hore starz to wyzysk nikt niema prawa przezyc za te pieniadze ludzie to zenada traktuja nas jak typowyh muzynow ja nic im nieodam a jak mnie posylali na starz to hyba musieli poslac zdrowego a nie inwalide pracuje na budowie jak wul za pare groszy polowe na busa i na fajki tyle z tego pozytku pozdrawiam frajerow

Gość wywieciewszystko
Czasem mam wrażenie, że niektórzy ludzie są ograniczeni i głupi . ,, Muchy w nosie " , jak to określił autor powyższej wypowiedzi..... Życzę wam mądrale żebyście też doświadczyli pracy w sklepie i zobaczyli jak tam jest ciężko wytrzymać psychicznie, a osoba na stażu traktowana jest jak śmieć....

Gość gość
raz piszesz, że pracujesz za darmo a już w kolejnej wypowiedzi piszesz o pieniądzach, które otrzymalas!

Gość gość
Tak to prawda że pracodawca na stażu traktuje ludzi jak śmieci jeszcze laskę robi że wypisze ci listę za to co ci się należy. W dodatku chce go oddać po terminie . A jak zanosisz im zwolnienie lekarakskie to mówi że ci się pracować nie chce jak się jest naprawdę chorym wtedy .