Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deszczowa piosenka...

Pierwsza wizyta u ginekologa a cytologia

Polecane posty

Cześć mam takie pytanie dzisiaj miałam pierwsza wizytę u ginekologa. Lekarka ,, macając, moje jajniki i macice powiedziała że jest wszystko ok. Zrobiła mi cytologie i teraz mam pytanie czy mimo to że jajniki i macica są w porządku nie mam nadżerki czy jakiegoś zapalenia może wypaść źle?

up

Gość zdarzaja sie zakazenia
wirusem hpv (tym odpowiedzialnym za raka szyjki macicy), ktore sa bezobjawowe. Ale wlasnie, miedzy innymi, po to wykonuje by badania cytologiczne, by to wykluczyc. Lekarka powinna tez wykonac usg dopochwowe, a nie tylko "macac";) raz na jakis czas warto i w ten sposob sie skontrolowac. Oprocz tego badaj regularnie piersi, najlepiej kilka dni po miesiaczce. Jesli wyczujesz zgrubienia lub zmiane ksztaltu, wyciek z sutka - zglos to lekarzowi.

Gość a wspołzyłas?
jak cytologie robiłas to w sumie pewnie tak. z iloma facetami spałas i czy bez gumki?

Tak współżyłam z jednym facetem. Ale że nigdy nie miałam robionej cytologi to powiedziała, że to tylko profilaktycznie i nastepne badanie za rok.

Gość zdarzaja sie zakazenia
na zapas sie nie martw. Jesli cyto wyjdzie prawidlowe, a Ty nie masz tez zadnych dolegliwosci, spij spokojnie :) a na nastepnej kontroli popros rowniez o usg dopochwowe