Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martulkaaaa

Pomysły na marchewkę

Polecane posty

Gość martulkaaaa

Macie jakieś sprawdzone przepisy? Nie chodzi mi o takie, które wszyscy znają, tylko o coś bardziej nietypowego. Moim bliskim marchewka już uszami wychodzi, ale co poradzić, skoro to jedno z podstawowych warzyw o tej porze roku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Dobre :-) a coś takiego, żeby zneutralizować w smaczny sposób gar marchewki? Bo do ciasta i placków dodam tylko po kilka marchewek. Myślałam o jakimś indyjskim sposobie przyprawienia, żeby było intensywne i rozgrzewające. Ale niczego takiego na razie nie znalazłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Wiem, że google nie gryzie. Szukałam tam już wcześniej pomysłów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Dzięki. Ale chodziło mi raczej o entuzjastyczny okrzyk typu "ja znam zajebisty i sprawdzony przepis" ;-) a nie o linka do listy przepisów. Wiem, że w necie są miliony przepisów, sama często z nich korzystam. Niektóre wychodzą idealnie, a niektóre to jakieś nieporozumienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam w kajecie przepis na marchewkę duszoną po turecku, jak nie zapomnę i temat nie zginie, napiszę wieczorkiem. Nie umiem znaleźć takiego przepisu w necie... Mozesz zrobić kotlety marchewkowe 1 (starta marchew, cebula, jajko, bułka tarta, panierka, przyprawy) lub 2 (starta na grubo marchew uduszona w wodzie z 1/2 szkl. mleka tłustego, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki, jajko, natka pietruszki, przyprawy, bułka tarta).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
**zupa marchewkowa** pół kg marchewki duża cebula 2 łyżki oleju łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól, pieprz, papryka mielona słodka kilka łyżek jogurtu nat. do zabielenia Cebulę i marchewkę umyć, obrać, pokroić w plasterki/kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, zalać litrem wody, doprawić przyprawami. Gotować do miękkości (ok. 30 minut), lekko przestudzić, zmiksować, połączyć z jogurtem naturalnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Głodna się zrobiłam ;-) zjadłabym teraz takiego kotleta marchewkowego. Zupa marchewkowa może być dobra. Ziarna kolendry tłuczesz w moździerzu, czy kupujesz już zmielone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robilam marchewke karmelizowana z miesem w sosie pieprzowym marchew myjesz kroisz na cienkie plasterki w rondelku rozgrzewasz maslo wrzucasz marchewke i dusisz dodajesz w polowie lyzke miodu i ca ojakis czas dodajesz soku ze swiezo wycisnietej pomaranczy musisz mieszac caly czas aby sie nie przypalilo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Dzięki kaciaa. Kiedyś robiłam podobny przepis, tylko były tam jeszcze rodzynki. Wyszło pycha, ale rodzina kręciła nosem :-/ annawioletta, dzięki za pomysły. Merci wszystkim, którzy nie zamienili jeszcze zwykłej rozmowy na googlowanie ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie nie z rodzynkami to bedzie za mdle miodu tez nie trzeba koniecznie dawac wazne jest aby mieso bylo kontrastowe pikantne lub pieprzne jak pisalam ja robilam poledwiczke wieprzowa w sosie pieprzowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no campari tylko linki umie swietnie wklejac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz rez dac podduszona wczesniej na ostro do sajgonek :) tez wyjda pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i oczywiscie np do leczo strogonofa czyli do potraw jednogarnkowych ja daje tez jedna na sam smak do spaghetti bolognese

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czemu sie czepiasz?? ja stwierdzilam prosty fakt : ) i tyle poza tym uwazam ze czasem lepiej cos samemu pokombinowac ze smakami a nie tylko linki wstawiac widze Cie czesto na tym forum ale nie przypominam sobie zebys podala sama jakis przepis :D wszystko tylko z tego jednaego portalu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaciaa z jednego portalu bo bardzo lubię te strony i przepisy z niej często korzystam jak ktoś prosi to staram się pomóc jeżeli ty lubisz pisać to pisz nikt ci nie broni ja lubię wklejać linki więc o co chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale nie wymyslasz nic sama nie eksperymentujesz w kuchni ze smakami skladnikami przyprawami????? zawsze wg przepisu tak scisle???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niekiedy robię dokładnie według przepisów a niekiedy daję przyprawy po swojemu ale co komu do tego polecam tą stronę bo są naprawdę świetne przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cos Ty taka agresywna? Autorka napisala wyraznie ze chodzi jej o jakies sprawdzone przepisy aie o wklejanie i tyle nie sztuka podac linki sztuka samemu pokombinowac bo google chyba kazdy umie sie poslugiwac ale to tylko moje skromne zdanie ide nie chce sie klocic bywaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a tam zaraz agresywna sama mnie zaczepiłaś daleka jestem od kłótni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kaciaa eksperymentuje, Campari podaje sprawdzone przepisy. OBIE macie rację:-) Przypomniał mi się jeszcze kurczak pieczony w piwie, ale nie moge znaleźć dokładnego przepisu na forum, choć chyba go podawałam... pół kg marchewki 3 mniejsze pietruszki kawałek selera 2 duże cebule 3 ząbki czosnku olej sól, pieprz ok. 6 pałek (podudzi) kurczaka lub udka (jak kto woli) butelka ciemnego piwa Warzywa obieramy, kroimy w plasterki/kostkę, podsmażamy na oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy na to kawałki kurczaka natarte przyprawami. zalewamy piwem, przykrywamy formę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok. godziny - do miękkości mięsa. Potrawa jest słodkawa - od machewki i piwa ciemnego. Nie czuć w niej alkoholu, nie martwcie się. Mam tu takie brzydkie zdjęcie z resztkami potrawy;-) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69b910e5e82f99c1.html która jednak wychodzi smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
annawioletta dzięki za wsparcie jak podaję z tej strony konkretny przepis to tylko taki który sama już wielokrotnie robiłam mam w zakładkach i polecam jak nie robiłam to zapodaję cała stronę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lubie jeszcze warzywa w sosie curry - mnóstwo marchewki pokrojonej w plasterki (ok. 3/4kg), fasolka szparagowa w kawałeczkach - może być mrożona, groszek - może być odsaczony z puszki, kukurydza - z puszki, kawałek kalafiora (o tej porze roku to raczej mrożony) lub brokuły - marchewki poddusić na 2 łyżkach oleju, zalać wrzącą wodą, dodać kalafiora, fasolke szparagową, dusić prawie do miekkości, doprawic przyprawą curry, żeby sosik był intensywny w smaku i kolorze, wrzucić groszek, kukurydzę. Jak jest za rzadkie, można odlać wywar przed doprawieniem potrawy curry albo zageścić potrawę odrobiną mąki. ja takie coś zjadam jako samodzielen danie, ale świetnie smakuej też z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze tarta marchewkowa może być... Kruche ciasto - wg własnego przepisu nadzienie - kg marchewki w plasterkach, poddusić na łyżce oleju przez jakieś 2 minutki, nie wiecej - byleby się marchewki tym tłuszczem oblepiły i puściły nieco soku. Szklankę śmietany 12-18% wymieszać z dwoma jajkami, solą, pieprzem i łyżeczka gałki muszkatołowej. Ciasto rozłożyć na foremce, podpiec w temp. 200 stopni ok 15 minut, wyjąć, posypać odrobiną bułki tartej, położyć na to marchewkę wymieszaną z pęczkiem posiekanej natki pietruszki, zalać masą jajeczno-śmietanową, piec w temp. 180 stopni około 45 minut - aż masa sie zetnie i będzie chrupiąca skorupka na wierzchu- ciastow tym czasie też sie upiecze. Zmykam pracować:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×