Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama5miesieczniaka

waga mojego dziecka mnie przeraża!

Polecane posty

Gość mama5miesieczniaka

Moj syn ma 5 miesięcy i waży 10 kg. Równe 10 kg. Lekarz powiedział, że duży z niego chlop... tylko tyle. Ma 70cm wzrostu. Jak sie urodził ważył 4.200 kg i miał 60cm. Co o tym myślicie? Nie przekarmiam go. Od początku był dokarmiany mlekiem modyfikowanym a od 2 miesięcy tylko butla. Teraz zjada 5 butli+zupka+deserek. Jakbym dawała mu więcej to jadłby więcej... trochę mnie to przeraza.. czy są tu mamy których dzieci też są takie duże?

trochę za dużo tych butli,deserek i zupka to dwa posiłki do tego 5x mleko to w sumie 7 posiłków.moim zdaniem to za dużo.

Gość mama5miesieczniaka
kiedy on jest głodny. Daję mu też herbaty ale to go nie "napełnia".

Gość Mama Nikoli
Moja corka ma 7miesiecy i wazy 11,200 tez duzo! Ale coz taka jej natura duzo nie je a mierzy 75cm. Ja ograniczalam mleko modyfikowane i w dzien robilam slabsze o jedna lub dwie miarki. Teraz je mleko 3razy po 210ml (tez sybie miarke mniej niz na opakowaniu) obiadek, deserek.

moj syn niecale 6 msc wazy 9600. tez 5 butli ale na opakowaniu pisze ze tyle mleka 6 mscieczne dziecko potrzebuje wiec nie mam zamiaru go glodzić. i tak je , bardzo mało.oraz zupka + deserek

Gość Mama Nikoli
Herbatki tez sa tuczace najlepiej podawac przegotowana wode moja corka w piatym miesiacu tez miala wilczy apetyt ale od 6tego je calkiem mniej... moze u Ciebie tez tak bedzie... A jakie mleko pije?

Gość nic sie nie martw ! mój siostr
zeniec był identyczny ale on miał wage urodzeniową 4950 i tez był wieeelkim tłustym pączkiem - w5m-cymiał 11 kg a potem jak zaczął chodzić i biegac to w oczach sie wyciągał a waga nieznacznie rosła ...teraz ma 7 lat i wazy 22 kg i 137 wzrostu . Mój syn tez miał sporą wage a teraz ma 8 lat i 21 kg nie potrzebnie sie martwisz

Gość ale jakiej herbaty mu dajesz?
takiej granulowanej no hippa? może to go tuczy to przecież prawie sama glukoza

nie martw sie, mój synek ma 6 miesięcy i waży 9600. Lekarz też powiedział,że duży chłop z niego będzie i tyle. Ogranicz mu herbatki granulowane, soczki rozrabiaj z wodą i w ogóle podawaj samą wodę do picia. Myślę, że za dużo mleka mu dajesz, spróbuj deserek, obiad np. ziemniak, marchew, mięsko, zupa, 2razy mleko. Mi tak poradził lekarz.

EEE moj synus tez tyle wazyl :) Nie ma sie co martwic minie mu :) Tez urodzil sie 4240g. Teraz ma 20miesiecy i wazy 14800. Jest na 97centylu, a ze do tego jest wysoki to nikt mi nie mowi, ze jest za gruby :) A jak dziecko glodne to musi jesc, bo go nie przetrzymasz :) Wyrosnie z tego. Ja tez sie martwilam, ze duzy i gruby, a teraz jak widze roczne dziecko wazace 10kg to jakies takie nienaturalnie male :) Nie martw sie minie mu i wyrosnie :)

Gość do tej wyzej....
nienaturalnie male? oszalałas? mam 19 miesieczna corke i wazy 10700 i ma 85 cm wzrostu...lekarz mowi ze to w sam raz...według siatek centylowych jest z waga na 50 centylu a wzrostem na 75..jest szczupła a nie zapasiona jak te klocki o ktorych piszecie:O jak 5 miesieczniak moze wazyc 10 kilo:O litosci, endokrynolog sie klania:O

Gość NIe martw się, dzieci różnie
się rozwijają. Mój synek jak się urodził był średniaczkiem wagowym i wzrostowym. Miał 53 cm i ważył 3540g. Jak miał 5 miesięcy ważył 8 kg i rósł na potęgę. Mając 10 miesięcy przerósł skalę jak na swój wiek o 4 cm i tak trzyma się to cały czas. Obecnie ma trzy latka, ma 108 cm wzrostu i waży 22,5 kg. Jest bardzo duży jak na swój wiek, ale zbudowany proporcjonalnie, ma grube kości, więc pomimo tej wagi wcale nie jest okąrglutki. Nie dosładzaj dziecku, unikaj słodzonych soków, słodzonych kaszek (lepiej dodać kleik ryżowy, lub kukurydziany i też nie za dużo). Konsultuj się z pediatrą i będzie wszystko dobrze:)

Gość do shila2
Twoje dziecko jest tłuste i ma ewidentna nadwage:O

a jesli etn 6 msieczniak wazy 9600 i mierzy 78 cm? to wcale nie jest duzo i jest proporcjonalne do wagi

Gość mamauaksmamam
mój 3,5 latek wazy 17 kg i wygląda normalnie a nie taki KLOC

Gość skarbonka03
moja córka urodziła się ważąc 4700g i 58cm teraz ma 13msc i waży 10500g

wow. Nati ma dwa lata i jeszcze nie ma 10kg. no ale urodziła się malutka. shila2 śmiesznie by nasi razem wyglądali

Gość NIe martw się, dzieci różnie
Agato bbb, Mój mały w Wieku Twojego był bardzo podobny. Mając niecałe 7 miesięcy miał 76 cm i ważył 9860g. Pozdrawiam

Autorko póki lekarz mówi,że jest dobrze to nie zamartwiaj się1 Każde dziecko jest inne i moim zdaniem lepiej,że ma apetyt, niż jakbyś miała wciskać mu jedzenie. Lepszy zdrowy pulchny bobas niz jakieś chude dziecko. Tak jak napisałam któraś z dziewczyn- zacznie chodzić to nie będzie tak przybierał na wadze

Gość mama5miesieczniaka
dziekuje wszystkim za dobre rady :) tak, daje mu do picia herbate bobovita, mleko pije NAN1, lekarz tez mowil zebym dawala sama wode. Ogranicze mu ta herbatke i bede podawala wode, w koncu jak chce mu sie pic to i wody sie napije, prawda?

jak przyzwczajony do słodkiego picia to samej wody od razu nie wypije. najpierw rozcieńczaj tą herbatę albo dawaj wodę z dodatkiem soku bez cukru

Gość mama5miesieczniaka
Pozdrawiam. Narazie

5 miesięcy i 10 kg fakt sporo ale biorąc pod uwagę że urodzone ponad 4kg to wydaje mi się że norma :) mój syn ma 2,5 miesiąca i waży już 6kg więc pewnie do tych 10 też ma szansę dobić a urodził się 3840g ale lepiej to niż tak jak miała moja córa ona w wieku 5 miesięcy ważyła niecałe 4kg, teraz ma 4 lata i 5 miesięcy i waży 17kg nie wiem ile ma wzrostu ale ubranka na 104 nosi tyle że ona maleńką wagę urodzeniowa miała bo tylko 1670g jeśli lekarz mówi że jest dobrze to tak jest i się nie przejmuj :) w niedziele spotkałam koleżankę ten jej mały ma ciut ponad 2 miesiące i waży już ponad 7kg i też nie mówią że za dużo więc głupimi gadkami matek że masz grube dziecko się nie przejmuj zacznie biegać to raz dwa to straci tylko słodyczy nie dawaj