Gość mam pytanie do Konczity Napisano Kwiecień 9, 2011 zorientowałam się że jesteś fanką wołowego;) czy mogłabyś napisać jak dokladnie robisz poledwice w plastrach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Kwiecień 9, 2011 niezbyt czesto to robie, z wiadomych wzgledow ;), ale jak juz to tak: kroje grubsze steki -2-3cm. posypuje przyprawami - chocby tylko sol i swiezo zmielony pieprz, ale moze byc jakies ziolko, tymianek np. na goracej patelni mam podgrzany tluszcz (oliwa lub/i maslo). na cieply tluszcz klede steki (tyle ile osob, bo do odgrzewania to sie absolutnie nie nadaje). podsmazam na rumiano kilka minut z kazdej strony (ok. 4-5). lubie jak w srodku sa lekko krwiste. gdy za dlugo smazysz lub pieczesz poedwice, mieso traci swoja miekkosc i aksamitnosc i zamienia sie w zwykla wolowine gulaszowa. to samo mozna zrobic na grillu. wersja w smietanie: tak jak wyzej, tylko kazdy stek lekko opruszam maka, podsmazam j.w. na koniec na patelnie leje troche (1/4 szkl lub mniej) slodkiej smietany takiej jak do ubijania. robi sie pyszy sosik, do ktorego wrzucam jeszcze z lyzke kaparow. w/w proporcje na 2 porcje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 10, 2011 dzisiaj w Tesco była fajna wołowina, udziec za 26 zł, kupiłam półtora kilo, zrobię bitki a jutro jeszcze sałatkę śledziową zrobię, bo mi sie przypomniała, ze dobra była i jadłam ją wieki temu dzisiaj i jutro mam jeszcze duszone plastry karkówki, jutro jakąś zupę ugotuję, moze ogórkową? teraz lecę karkkówkę na kanapki upiec, bo już sie późno zrobiło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Kwiecień 10, 2011 hm, a ja dzisiaj miałam dzień pyszności;) rano zrobiliśmy sobie naleśniki z nutellą na późne śniadanie:D potem na późny obiad leczo z duuużą ilością papryki i cukinią, mąż z kaszą gryczaną zjadł, a ja z ryżem - będzie i na jutro a na kolację upiekłam bagietki czosnkowe z zieloną pietruszką, pomidorem, mozarellą, bazylią i oregano Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Kwiecień 10, 2011 wiecie co odkrylam dzieki znajomej? pysznosc: brukselka duszona z octem balsamicznym. nigdy bym na cos takiego nie wpadla, brukselki ogolnie nie lubie, a to jest pysznosc, bo slodko-kwasnosc octu b. jakby bilansuje ta niemila (jak dla mnie) gorzkosc brukselki. podgrzewa sie oliwe, dodaje brukselki (przekrojone na pol), lekko rumieni brukselki, dolewa troche wywaru drobiowego (albo wody, jezeli do oliwy dodamy 2 plasterki wedzonego boczku), przykrywa i dusi. jak brukselki sa prawie miekkie, skrapiamy octem balsamicznym, jeszcze chwilke odparowujemy bez przykrycia i jest :) pysznosc. sol + pieprz jako przyprawy. to bylo wczoraj, a dzisiaj eksperyment ze stekami jagniecymi na grilu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mam pytanie do Konczity Napisano Kwiecień 11, 2011 dziękuje Konczito za wyczerpująca odpowiedź:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Kwiecień 11, 2011 nie ma za co, smacznego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 12, 2011 a u mnie dzisiaj naleśniki i zupę jakąś uwarzę na kolejne 2 dni, bo nic nie rozmrozilam z mięsa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Kwiecień 12, 2011 a u mnie - wyczekiwany od dlugich tygodni kurczak z rozna :D i odgrzany ugotowany ryz ... przydala by sie jakas surowka, moze mnie najdzie natchnienie na jodze, ktora odbede przed kurczakiem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 12, 2011 :) naleśników wyszło mi tyle, że będą jeszcze na jutro czyli zupę gotuję dopiero jutro, wymyśliłam brokułową z kluchami (będę robić pierwszy raz i na te okoliczność zajrzałam nawet do książki kucharskiej, tak dla porządku :) ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość napisz przepis na tą brokułową Napisano Kwiecień 13, 2011 i jakie kluchy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 tak na moje oko i wg ksiązki kucharskiej wyglada to tak: cebulkę zeszklić, wrzucić brokuły pokrojone drobno, zalać wywarem mięsno-warzywnym i dusić do miękkości brokułów zmiksować, dolać resztę bulionu, doprawić a kluchy? wg upodobań u mnie pewnie kokardki będą, wynalazłam fajną firmę kluskową, ale do kupienia tylko w Lidlu to jest, zielona paczkę ma i z Włoch pochodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
setunia 0 Napisano Kwiecień 13, 2011 czytam i czytam ale się głodna zrobiłam;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość napisz przepis na tą brokułową Napisano Kwiecień 13, 2011 acha kluchy w sensie makaron?? myślałam, że sama jakieś robisz:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Edyciak 2 Napisano Kwiecień 13, 2011 Brokuły... moje ulubione warzywko tuż przed brukselką :P ewa 33, a masz może jakiś przepis na smaczna zupę obiadową? :) taką na zwykły dzień.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość napisz przepis na tą brokułową Napisano Kwiecień 13, 2011 no właśnie też chętnie poznm kilka przepisów na syte jednodaniowe zupy Ewy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 moje zupy wszystkie sa obiadowe i wszystkie smaczne ;) brokułową robię pierwszy raz, to nie wiem, ale zgoda ogółu jest, więc robię a inne: ogórkowa z ryżem albo ziemniakami pomidorowa z ryżem albo kluchami gulaszowa cygańska (pomidorowo-paprykowa) fasolowa grochowa barszcz ukraiński z grzybami buraczkowa z czosnkiem szczawiowa z jajkiem kapuśniak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Edyciak 2 Napisano Kwiecień 13, 2011 Fasolowa z fasoli szparagowej czy z ziarenek fasoli? weź napisz ten przepis i ta gulaszowa mnie jeszcze ciekawi :) pozostałe juz robiłam.. :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 wszystkie zupy zagęszczam zmiksowanym warzywami z tych zup, jesli sa za cienkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 fasolowa robię z suchej fasoli, namoczonej na noc wywar jak zwykle, tylko koniecznie z czymś wędzonym, może być kawałek wiejskiej kiełbasy albo cokolwiek fasole gotuję oddzielnie prawie do miękkości do gotowego wywaru wrzucam fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuję jeszcze 15-20 minut do zupełnej miękkości przyprawiam duża ilością majeranku (grochowkę, fasolówkę, kapusniak; ścieram jeszcze marchewkę na dużych oczkach, dla koloru do tych zup) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość napisz przepis na tą brokułową Napisano Kwiecień 13, 2011 uwielbiam wszelkie zupy, czuje ze u Ewki naprawde by mi smakowały. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że nawet pomidorowa w każdym domu smakuje inaczej:) A jak robicie ziemniaczaną zupe???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 a gulaszową robię tak, że wywar gotuje na dużej ilosci pokrojonego miesa, w sumie jak gulasz, tylko z duża ilością wody plus dużo papryki w proszku i w kawałkach, suszonej albo świeżej, jak jest dostepna cenowo (bo nie jak jest po 12 zł) i z ziemniakami w kostkę pokrojonymi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia Napisano Kwiecień 13, 2011 Panna Pelagia gotuje dziś zupę kalafiorową na skrzydełkach + dużo jarzyn , z lanymi kluskami. A nieco później naleśniki z musem jabłkowym dla siebie a dla dziecka z serem na słodko + jagody(odmrożone)i razem wymieszane + kompot z suszonych śliwek i soku jabłkowego.Ulubione "żarełko" mojego syna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Edyciak 2 Napisano Kwiecień 13, 2011 Aha.. :) no tez lubie takie zupy-krem :) a ja dla zagęszczenia zwykle dodaje garść kaszy jeczmiennej... ale spróbuje twojego patentu ze zmiksowanymi warzywami :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 13, 2011 przypomniały mi sie jeszcze zupy z kasza jęczmienną pełną (pęcak) - grzybowa, pieczarkowa, krupnik poza tym kasz (jęczmienna, gryczana) używam zamiennie z kluchami, ryżem i ziemniakami do drugiego dania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Kwiecień 13, 2011 Ewa, fajne te zupy. Oprócz wymienionych robie też kalafiorową wlasnie, krem z porów (pycha) z grzankami ziołowymi podobnie jak z krem brokułów, czosnkowa z okazji przeziebienia i zabielany barszcz czerwony. raz na ruski żur, jak mi się zachce zakwas zrobić:) a dzisiaj mój luby gotował - szybkie danie "popracowe". na patelni podsmazyć tunczyka w oleju, czosnek, do tego różyczki brokuła uprzednio podgotowanego w wodzie (mąż oczywiscie używa w tym celu szybkowara- 2 minuty:D), do tego pomidory świeże albo z puszki, zioła, przyprawy i można popruszyć parmezanem albo jakims serem innym żółtym. do tego makaron penne wieloziarnisty. a na deser kupiłam sobie truskawki, bo sie powstrzymac nie mogłam - w waitrosie przecenione z 4 funtów na 2;) pycha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa, 22 Napisano Kwiecień 14, 2011 a ja wczoraj zrobiłam tą brokułową... powiem tak - jak na brokułową wyszła nieżle ;) ale że ja nie lubie kalafoiora, a brokula jeszcze jako-tako, no to nie wiem, czy będę gotowac ta zupkę... na duży gar dałam dwa brokuły i trochę jeszcze warzyw z zupy zmiksowałam, wyszła zupa-krem-kit :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 14, 2011 o, ale mi sie wpisało... no tak, duchem to ja jak 22, nickiem jak 33 a metryką jak 40 :) :) :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia Napisano Kwiecień 14, 2011 Dziś na obiad zaplanowałam zupę szczawiową na wędzonej kości schabowej z ziemniakami i jajkiem.Na drugie roladki wołowe z kiszonym ogórkiem i marchewką w środku z kaszą gryczaną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 14, 2011 no to dobrutkie będzie... Mój M. uwielbia wolowinę, mam zamrożoną, ale poczeka trochę, bo teraz brokulowa, potem ryba, to 4 dni, czyli aż w przyszłym tygodniu będzie krowa na talerzu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach