Ewa, 33 1 Napisano Maj 1, 2011 to, że uważasz, że jestem wszystkowiedząca nie znaczy, ze tak jest, jak widać :) a kiełki wolę hodować sama, a nie kupować jakieś dziwadła ze sklepu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 2, 2011 dziś mam pomidorową z papryką trochę będzie mlodzież u mlodego, to pewnie cały gar pójdzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie tradycyjnie Napisano Maj 2, 2011 ja mam dziś spaghetti bolognese tak na szybko ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 dzisiaj mam dużo czasu, to zrobię bitki wołowe, trzeba je długo dusić, żeby były mięciutkie do tego surówka z czerwonej kapusty i kasza, jęczmienna zapewne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 kolacje? Jakieś kanapki, przekąski? czy zazwyczaj coś na ciepło? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 kolacje jadamy sporadycznie i indywidualnie (jajko na miękko, sadzone, sałatka jarzynowa, śledziowa, mozzarella z pomidorami i bazylią, róznie), ponieważ mamy b. późny obiad, ok. 17.00 czyli jeden posiłek dziennie w domu, ale za to porządny, gotowany i zjadany wspólnie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 chce Ci się robić na wieczór sałatki? Niby kolacja powinna być lekka ale naprawdę mi nie chciałoby się przygotowywać jeszcze kolacji :p Kanapki owszem ale zazwyczaj to jest jakaś pizza ze sklepu czy frytki gotowe :o bo zazwyczaj kolację jem późno bo ok 20-21 wieczorem i jak już leżę w łóżku oglądając film to mnie najdzie na jedzenie i nigdy nie chce mi się przygotowywać czegoś lepszego więc wkładam do piekarnika gotową pizze i tyle :o Oczywiście wolałabym zjeść pyszną sałatkę ale komu się chce ją robić ;) Dlatego się trochę dziwię, bo obiady gotujesz na kilka dni bo nie chcesz stać codziennie przy garach a tu takie kolacje robisz :) Wiem, że pizza to niezdrowo ale leniem jestem, choć obiad mam codziennie ale kolacji już nie chce mi się przygotowywać. W ogóle masz jakieś fajne przepisy na sałatki? Chętnie wypróbuję ;) co prawda pewnie nie na kolację ale w weekendy mam więcej czasu i często robie jakieś sałatki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 ale napisałam, że te kolecje to się je nieczęsto... sałatkę jarzynową robię wtedy, kiedy mam warzywa z zupy, to nie schodzi długo śledziową to raz dwa, tylko wcześniej trzeba namoczyć duża fasolę reszta też nie zajmuje dużo czasu, i zazwyczaj to robią ci, którym się chce jeść, a nie ja frytek ani pizzy się u nas nie jada prawie wcale (może ze dwa razy w roku), staram się zdrowo odżywiać, reszta też a przepisy na sałatki? nie mam fajnych, robię proste, z tego, co jest pod ręką jarzynowa np. to marchewki i pietruszki z zupy, do tego cebula, ogórki kiszone albo z octu, jajka na twardo, groszek zielony i kukurydza, majonez, przyprawy i gotowe śledziowa - ziemniaki w drobną kosteczkę (gotują się 10 minut), śledzie matjasy opłukane i w kostkę, cebula, ogórek kiszony, fasola jaś, majonez, przyprawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 Z warzyw z zupy jeszcze nie robiłam sałatki, pewnie dlatego, że gotuję na 2 osoby i warzywa albo miksuję gdy robię np zupę krem albo zjadamy np w rosole ale dobry pomysł :) Do takiej jarzynowej gotujesz jeszcze ziemniaki specjalnie czy robisz tylko z samych warzyw z zupy? Ja się nie czepiam bo mi Ewa nie przeszkadza więc nie mój problem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 a i co robisz np z mięsem z rosołu? Opiekasz i jest na drugie? robisz z niego farsz np na pierogi czy jecie gotowane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 do jarzynowej nie daję ziemniaków, tylko tyle, co napisałam, z gotowanych tylko jajka jeszcze no właśnie, najczęściej warzywa miksuje z powrotem do zupy, ale czasem mam ich więcej, to część miksuję, część siekam do sałatki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 a mroziłaś juz kiedyś warzywa z zupy i jak Ci się uzbierało więcej to robiłaś z nich sałatkę? czy takie raczej już się nie nadają? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 mięso z zup zazwyczaj zjadam bezwstydnie sama jeszcze jak są ciepłe z musztardą lub/i chrzanem czasem podrobię i do zupy z powrotem nie bawię sie z nim dalej, bo i tak by nie poszło - wszyscy są przyzwyczajeni do jednego dania na obiad i jakoś się nim najadają :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 nie mroziłam do zupy daję zwykle 3 marchewki i 2 pietruszki - akurat tyle jest w sam raz do sałatki, wychodzą mi jej 2 litrowe słoiki, na 2 dni (zabieramy ją też do pracy na śniadanko) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a co zazwyczaj jecie na Napisano Maj 3, 2011 o z musztardą takie z zupy też lubię i na kanapki :) dziękuje za odppowiedzi Pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 3, 2011 nie ma za co, pozdrawiam również :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 4, 2011 bitki się udusiły, M. zadowolony :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Niunkkaa Napisano Maj 4, 2011 Ja dzis karkowke duszona w naczyniu zaroodpornym z marchewka ziemniakami. Podam z mizeria. Ogladalam ostatnio gotuj z Ewa I robil duszaki w piekarniku myslicie ze beda rownie dobre co z ogniska? Robila ktoras Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 4, 2011 a co to jest duszak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Niunkkaa Napisano Maj 4, 2011 To sa ziemniaki marchewka kielbasa boczek duszone w lisciach kapusty w zeliwnym garze w ognisku. Sa rozne nazwy duszonka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 4, 2011 aaa, już kojarzę, duszonka - tą nazwę słyszałam nie robiłam, wiem tylko, że trzeba mieć do tego specjalny, szczelnie zamykany gar Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość srurrtutut Napisano Maj 5, 2011 Ewa wy codziennie tak mięcho jadacie? :o Bo widzę, że u Ciebie albo mięsa duszone, albo pieczone albo zupy (oczywiście też na mięsie) :o Nie potrafisz zrobić czegoś z warzyw i innych produktów tylko mięso? :o Fuj, mi by to zbrzydło, codzienne jedzenie mięsa... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 5, 2011 jak mi zbrzydnie, to przestanę robić póki co, nie zbrzydło mi, więc robię tobie nikt nie każe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ćwiartka plus 0 Napisano Maj 5, 2011 a ja tam rozumiem ,zę ktoś codziennie jada mięso - mam męża , który wszystko lubi , byle by było ze stworzenia :D A jak zje jakiś obiad bez mięsa to za godzinę chodzi i i garnkami brząka , po szafkach i lodówce buszuje - bo głodny nie jest ale coś by zjadł :D Dlatego , jak mam ochotę na coś bezmięsnego to osobno dla siebie cos machnę a dla małżona zawsze jakaś chabanina musi być:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość duszaki robię w naczyniu Napisano Maj 5, 2011 żarodpornym. Z tym, ze ja mam przepis, zamiast marechewki rbię z burakami ćwiklówymi. Tez dobre Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 5, 2011 a na obiad na sobotę - kurczak pieczony na blaszce i ziemniaki pieczone tak samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 5, 2011 nie wiem, co to są paruchy :( to takie buły na parze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chyba radzej Napisano Maj 5, 2011 pyzy drożdżowe, takie jak w Poznaniu się robi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 5, 2011 w Lublinie to są pampuchy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 8, 2011 jutro będę gotować zupę botwinkową M. ją uwielbia, ja też lubię to taka wiosenna zupka... jak jeszze zrobię kompot rabarbarowy, to sezon wiosenno-letni będzie otwarty na całego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach