śliczniotka 0 Napisano Marzec 27, 2013 Krupnik pierogi ruskie na święta będzie: żurek z jajkiem i chrzanem chleb, szynka, kiełbasa jajka z rzodkiewką, szczypiorkiem babka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pierwsze slysze , Napisano Marzec 27, 2013 a mozesz podac ten babciny przepisik na tego tarciucha, ale z samych ziemniakow i cebuli:) musi chyba byc smakowity :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zupa ogórkowa Napisano Marzec 27, 2013 będzie na 2 dni :) a w piątek śledź i ziemniaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość katolina21 Napisano Marzec 27, 2013 4-5 dużych ziemniaków trę elektrycznie (no lub na tarce, jak ktoś nie ma innej opcji), do tego jedną dużą cebulę. Mieszam dodaję jedno jajko i jedną szklankę mąki pszennej typ 450 , 480 . Dodaję sól i pieprz, po łyżeczce czubatej, do tego majeranek i oregano. Blaszkę prostokątną (taką do ciast) blaszaną, wysmarowuję masłem i posypuję trochę bułką tartą, Do rozgrzanego piekarnika, na 200 stopni około (potem trochę zmniejszam) na najniższym szczeblu, piec ok godzinę. Ja nie mam termoobiegu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pierwsze slysze , Napisano Marzec 27, 2013 dziekuje za nadzwyczaj szybka odpowiedz:) wyprobuje :) tylko strasznie duzo maki do obu tych tarciuchow trzeba, zastanawiam sie jaka toto ma konsystencje po upieczeniu. ten ziemniaczany mozna podac jako cos na kanapki, czy raczej jako porcje na taterzu ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość katolina21 Napisano Marzec 27, 2013 możesz dać pół szklanki mąki i nic się nie stanie :) Ja osobiście wolę z tym mięsem wtedy się nada na kanapki, bo taki tarciuch z samych ziemniaków to raczej nie bardzo na kanapki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pierwsze slysze , Napisano Marzec 27, 2013 dzieki sliczne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość katolina21 Napisano Marzec 27, 2013 nie ma za co :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 27, 2013 jutro krupnik zabieram sie do gotowania... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa33. Napisano Marzec 28, 2013 i KARKÓWKA OCZYWIŚCIE Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 28, 2013 okazało się, że nie mam kaszy jęczmiennej i w końcu zrobiłam grochówę :) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lewa_stopa Napisano Marzec 28, 2013 ja wlasciwie nigdy nie wiem co gotowac przed swietami. roboty w pieron i przychodzi mi do glowy jakas szybka zupa + jajka sadzone albo ryba smazona na drugie + salatka z weka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość katolina21 Napisano Marzec 28, 2013 Ja się na święta nie spinam :) Dzisiaj na obiad mięso gulaszowe z kaszą i sosem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 28, 2013 też sie nie spinam, już w zasadzie jedzienie mam, tylko babke jakąś dokupię i mazurka sprzątam na bieżaco, okna też nie teraz, w mrozy, tylko czekam na dużo bardziej ergonomiczne temperatury 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Marzec 28, 2013 Pomidorowa z ryżem warzywa z patelni z kurczakiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wielki Piątek jest dziś Napisano Marzec 29, 2013 więc standard - śledź w śmietanie i ziemniaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość buhahahahhaha Napisano Marzec 29, 2013 Ewa chyba nie przypuszczasz, ze ktokolwiek myślał, ze się spinasz na święta, zapanujesz nad swoim lenistwem oraz 2 lewymi rekami do gotowania i cokolwiek zrobisz. To byłaby sensacja na kafe. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lewa_stopa Napisano Marzec 29, 2013 co robicie w Wielki Piatek na obiady? Moja s.p. Babcia robila zawsze potrawe o nazwie dziki sledz , to taka zupa niezbyt smaczna zalatujaca octem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Marzec 29, 2013 Sałatka śledziowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość katolina21 Napisano Marzec 29, 2013 ryba, ziemniaki , buraczki :)))) Na kolacje po prostu kanapki z serem, jajka, pomidory. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość teraz już je się Napisano Marzec 30, 2013 mięso :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Maddiie Napisano Marzec 30, 2013 A jak pieczesz kielbase jakos w warzywach czy z jablkami?? A moze sama bez niczego?? U znajomej jadlam kielbase biala pieczona w porach i byla superowa. Pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 30, 2013 piekę samą, polaną trochę olejem oddzielnie smażę cebulkę w talarkach i potem ją układam na kiełbasie 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Marzec 30, 2013 pieczona kielbasa, a nawet kaszanka maja o niebo lepszy smak niz gotowane. cebula tez fajnie wychodzi pieczona (w tym samym naczyniu/brytfance), np. w cwiartkach lub tego ksztaltu czesciach. tylko tez musi byc naoliwiona, bo sie skopci. ma inny wydzwiek niz smazona, wiem, tylko tak wspomnialam, bo sama jestem fanka pieczenia niemal wszystkiego w piekarniku :) wesolego ucztowania wszystkim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do specjalistek Napisano Marzec 30, 2013 jak długo piec 1,60 kg karkówki? bo zaraz mam zamiar to robić, I na ile stopni? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 30, 2013 ze dwie godziny na 160 z termoobiegiem, 180 bez termoobiegu 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość na obiad śnieg Napisano Marzec 31, 2013 rany jule Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 2, 2013 kaczuszki ciąg dalszy będzie, białą kiełbasę zamrożę, bo wszystkiego na raz nie damy rady zjeść 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 4, 2013 Zupa ogórkowa makaron z gulaszem, dużo papryki, ogórka, cebuli kompot z jabłek i porzeczki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 4, 2013 dziś biała kiełbasa z ziemniakami i surówką z białej kapusty na jutro gotuję pieczarkową 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach