Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 14, 2013 spaghetti bolognese 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 15, 2013 Rosół naleśniki z jabłkami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pełen relaks Napisano Kwiecień 15, 2013 zapiekanka makaronowo-szynkowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to .... Napisano Kwiecień 15, 2013 w piekarniku - schab i pieczarki w garnku - tluczone ziemniaki z kapusta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 16, 2013 Zupa fasolowa kotlet schabowy, ziemniaczki z koperkiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to .... Napisano Kwiecień 16, 2013 pieczona fladra i cukinia gotowany ryz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość to ja mam chyba........ Napisano Kwiecień 17, 2013 przywidzenia... ewa33 wróciła.... a tak się zarzekała, że odchodzi. ale widać uprzejma póki co, to i na jakiejś terapii była. to się chwali :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Marysia352 Napisano Kwiecień 17, 2013 Ponieważ pogoda dziś upalna zrobiłam dla odmiany coś chłodnego http://www.tanio-szybko-smacznie.pl/salatka-z-brokula-i-kalafiora/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pełen relaks Napisano Kwiecień 17, 2013 żeberka w ostrym sosie, mizeria Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 17, 2013 dziś miałam obiad na szkoleniu schab z kieszonką a w niej chyba żółty ser, ziemniaki, warzywa mrożone "z wody", wszystko obficie polane beszamelem nawet dobre to było, ale jakie ciężkie... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to .... Napisano Kwiecień 17, 2013 marysia, ladny i przejzysty blog, proste zdrowe przepisy :) lubie takie rzeczy, choc nie ma u mnie mrozonek nordis ;) ja na dzis planuje zupe z czerwonej soczewicy i grzanki z pasztetem do tego :) zupa bedzie na bazie smaku z pieczonego schabu (to co zostaje na dnie brytfanki) ktora przechowalam w zamrazalniku. taki eksperyment :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oama Napisano Kwiecień 17, 2013 zupa warzywna na zeberkach ziemniaki, buraczki truskawy ze smietana - mmmmmmm:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość qwerty... Napisano Kwiecień 17, 2013 Pytanie do ewy 33,napisz mi dokładnie jak robisz mielone z piekarnika.Czy obtaczasz w bułce tartej,czy takie suche z przykryciem czy bez i jaka temp i jak długo ,Dzieki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 17, 2013 hmm... nie gotuję z miarką i zegarkiem w ręku, ale spróbuję opisać dokładnie do mięsa mielonego (łopatka, szynka, karkówka oddzielnie lub w róznych kombinacjach) ok. 1 kg dodaję 2 posiekane w malakserze średnie cebule, do tego 2 kajzerki namoczone w mleku, 1 jajko (i ewentualnie, zaleznie od konsystencji - garść czy dwie płatków owsianych, otrębów, amarantusa), solę, pieprzę, dodaję rózne przyprawy (papryka, zioła prowansalskie, bazylia itp - w róznych układach) lepię z tego kulki wielkości małej dłoni bez palców, lekko rozklepuję (rozklepane są wielkości tej dłoni), układam na blaszce albo szkle żaroodpornym i bez żadnego przykrycia, obtaczania i tłuszczu piekę na 160-180 st. przez może 30 minut? tego to nie powiem, zaglądam co jakiś czas i jak nabiora ladnego kolorku, albo jak wywabi mnie z pokoju ładny zapach, to znaczy - że są gotowe 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość o fajnie, tez dziekuje Napisano Kwiecień 17, 2013 a przy okazji jeszcze zapytem: czy probowalas robic bez bulki w srodku z samymi otrebami itp.? ciekawa jestem, czy bez bulki bylaby tez w miare dobra, nierozpadajaca sie konsystencja. i czy w trakcie pieczenia nie wydziela sie z nich b. duzo cieczy (woda/tlusz)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 17, 2013 robiłam bez bułki, ale wychodziły bardzo mokre a po upieczeniu - twarde w trakcie pieczenia trochę wycieka, ale zanim sie do końca upieką, to to wyparowuje w sumie, więc ogólnie na blaszce jest sucho i nie ma z czego np. zrobić sosu do tych kotletów 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość o fajnie, tez dziekuje Napisano Kwiecień 17, 2013 hha, czyli pewnie dzieki tej bulce jest jak nalezy z woda -wsiaka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 17, 2013 tak, myślę, że bułka zatrzymuje wilgoć w środku kotleta, przez co jest wilgotny i miękki 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja zawsze daje normalna Napisano Kwiecień 17, 2013 bulke, namoczona w mleku. z tarta bulka zawsze wychodzily mi twarde. ale pieczonych jeszcze nie probowalam, musze sprobowac upiec dla odmiany:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 18, 2013 Zupa koperkowa pstrąg z pietruszką , czosnkiem i sałata z oliwą Ewo lubisz wiosenne obiadki? Co najchętniej robisz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 18, 2013 lubię wiosenne obiadki, ale ja mam dwóch facetów na garnuszku, więc tak typowo wiosennie to u mnie nie przejdzie jutro będę miała jedno z takich dań - tzw. dane francuskie, które jadłam dokładnie w Marsylii czyli sałata lodowa na dno, a na nią rózne rzeczy, w zależności od głównego składnika (w oryginale) albo tego, co mam w lodówce (w mojej wersji) jutro to będzie - gotowane jajko, cebulka, rzodkiewka, podsmażona w kostkę szynka i pieczarki polane sosemśmietanowo-chrzanowym, albo czosnkowym, do wyboru do tego w oryginale bagietka była, a u mnie też jakieś raczej pieczywo 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hej mam pytanko Napisano Kwiecień 18, 2013 a jak te sosy robisz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość OFICJALNIE OGLASZAM ZE: Napisano Kwiecień 18, 2013 podejzewam, ze miaszajac smietane z chrzanem lub czosnkiem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 19, 2013 Kapuśniak i mielone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 20, 2013 dokładnie, mieszam trochę majonezu ze śmietaną i czymś "smakowym", czyli czosnkiem, chrzanem, koperkiem itp a na obiad miałam własnie danie francuskie, jutro i pojutrze schabowy 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 20, 2013 Pierogi ruskie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ta margolka66 psuje Napisano Kwiecień 20, 2013 tu powietrze na topiku i mysli ze nikt nie wie ze to ona :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MakeMeHappier 0 Napisano Kwiecień 21, 2013 Rosół. Nuggetsy + ryż z odrobiną vegety (fajnie smakuje) + sos czosnkowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a te nugetsy to kupne Napisano Kwiecień 21, 2013 czy swojskie? jak swojskie, powiedz jak je robisz.) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MakeMeHappier 0 Napisano Kwiecień 21, 2013 Nuggetsy robię z poniższego przepisu: http://anyzkowo.blogspot.com/2013/02/drobiowe-nugetsy-z-piekarnika.html Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka, pieprz, sól, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 szklanki płatków kukurydzianych, 2 jajka. Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki do drugiej wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Nugetsy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas przewracaj kurczaczki. Polecam, są przepyszne!!!! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach