Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lumena25

umowa a ciąża

Polecane posty

Gość lumena25

mam takie pytanie. jestem w 3 mies ciąży, pracuje ale umowe mam do konca lutego. I teraz mam pytanie, wiem ze nastepna umowa bedzie juz na czas nieokreslony:) i teraz nie wiem czy mam sie przyznawac do ciazy czy poczekac i podpisac nastepna umowe?? co radzicie? dodam ze narazie nic nie widac:)

Gość dgfdfg
Jeżeli ma być to co za problem się przyznać? Pamiętaj tylko, ze pracodawca może wtedy jednak umowy Ci nie dac, bo wie, ze pójdziesz na macierzyńskie a potem być może na wychowawczy i 3 lata Cie nie bedzie. A nawet jakby umowy Ci nie dał, to do porodu, mimo ze konczy Ci sie umowa, będzie musiał Cie zatrudniać

Gość lumena25
ma być, ale jak powiem to bede miala pewnie tylko do dnia porodu a tak to jak podpisze to przynajmniej bede mogla skorzystac z urlopu macierzynskiego!

Gość lumena25
halo niech sie jeszcze ktos wypowie.

Gość przyszła mamo
nie przyznawaj sie ja tak samo miaąłm byłam na poczatku ciazy,, i dostaąłm umowe na czas nei okreslony i nikt mi tego nie sprawdzał i nie wypominał mozesz powiedziec ze nei wiedziałasnie ma prawa cie tak sprawdzac

Gość basicora
Byłam w takim samym położeniu. Urlop macierzyński i tak będzie Cię obowiązywał nawet jak nie będziesz miała umowy - ZUS płaci średnią z trzech ostatnich miesięcy Twoich zarobków. Urlop wychowawczy możesz mieć tylko kiedy masz umowę na stałe. Po mnie nie było widać tylko się przyznałam, szefostwo podpisało mi przez to zaświadczenie że jak wrócę po macierzyńskim zatrudnią mnie na 5 lat, więc nie kłam tylko powiedz. Macierzyński masz 20 tyg, plus dwa jeśli się zgodzi firma- piszesz podanie. Pozdrawiam

jak dobrze się orientuje to ta umowa którą teraz masz została z mocy prawa przedłużona do dnia porodu ;)

Gość basicora
Do dnia porodu, a potem macierzyński. Za to należą się Tobie też pieniądze

czyli de facto pracodawca nic nie straci na zwalnianiu ciebie skoro i tak chciał ci przedłużyć umowę ;)

Gość basicora
Nie koniecznie, zawsze jest ryzyko, że zrobię ich w bambuko jak mi przedłużą umowę a ja wykorzystam to i pójdę na macierzyński 22 tyg a potem na 3 lata wychowawczego. Oni muszą za to płacić a nie mają pracownika. Tylko jeśli kończy Ci się umowa to macierzyński płaci z ZUS w innym wypadku kiedy umowa jest na stałe to jedno i drugie pracodawca :)

Gość co bedzie jesli
nie dostaniesz zadnej umowy, a on bedzei sie upieral, ze o ciazy nic nie wiedzial, wiec nie ona byla tego przyzczyna ( nie przedluzenia!)?

Gość basicora
tak może być i do dnia porodu Ci przedłużenie przepada

Gość lumena25
jak moze sie wypierac ze nic nie wiedzial, no i co z tego ze nie wiedzial, ja sie przeciez nie musze chwalic ze jestem w ciazy. wole po prostu nic nie mowic zeby nie robili problemu, boje sie ze NIE przedluza mi nawet do dnia porodu. aha i zeby bylo jasne, nie mam zamiaru wracac do tej pracy juz nigdy wiecej.

Gość bunga junga
kiedy kończy ci sie trzeci m-c? po trzecim m-cu przynosisz zaświadczenie ,ze jestes w ciąży i jeśli będzie to przed końcem umowy będą musieli ci przedlużyć do dnia porodu i wtedy otrzymasz jeszcze macierzyńskie z ZUSu około pól roku.

Gość bunga junga
! Zus może zarządzić kontrolę ciebie,że zatrudniłaś sie tylko po to by wyłudzić kasę z macierzyńskiego:D

Gość lumena25
co wy gadacie, jak zatrudniłam sie zeby kase ciagnac. pracuje juz w tej firmie prawie 2 lata. zaszlam w ciaze a umowa ktora mialam teraz na rok konczy sie w lutym. Potem przedluzaja mi na czas nieokreslony.

Gość lumena25
wlasnie balam sie ze jak sie teraz przyznam to przedluza mi owszem do dnia porodu ale ze nie bede mogla skorzystac z macierzynskiego- płatnego. dodam ze konczy mi sie 14 tydzien.