Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smerfaskr

faworki!!!

Polecane posty

Gość smerfaskr

witajcie, wiem , ze mnie zarz wszyscy zjada równo ale ja nie wiem jak zrobic faworki, żeby po wystygnięciu nie były twarde jak kamień. wiem, że jest duzo przepisów w necie ale nie ma tam żadnej wzmianki, co zrobić, żeby były chrupiące a nie twarde. Radziłam sie w domu ale stwierdzono, że przesadzam i w tym roku robimy jak zawsze... ktos cos pomoże?

Gość renaulcikowaowa
A "bijesz" je? Czy tylko normalnie ciasto wyrabiasz i wykrawasz?Moja mama nauczyła mnie że trzeba ciasto poobijać i wtedy wychodzą pyszne :)

Gość ausialala
musisz odpowiednio dobrac skladniki, mam swietny przepis jesli chcesz moge podac

trzeba dodać twarogu wtedy są mieciutkie jak pączki

Gość smerfaskr
prosze jak ktos ma przepis niech poda....bo chyba sobie domowymi zęby połamię :0 von won : będę je robic pierwszy raz:)

Gość smerfaskr
na wszelki wypadek też "stłuke " ciasto na kwasne jabłko:) tylko kiedys u kogos ( i do cholerki nie pamietam u kogo) takie jak herbatniki tylko troszke bardziej miękkie.... mmmmm

Gość świadek z ciemnej strony mocy
A robisz drożdżowe czy tę drugą wersję? :) Jeśli drugą, to do ciasta dodaj łyżkę spirytusu, on nadaje kruchości.

Gość renaulcikowaowa
zamiast spirytusu można dodać też ocet :)

Dokładnie :)

Gość twarde ci wychodza?
moje ostatnio wyszly baaardzo kruche.

Gość smerfaskr
dzięki, czekam na jakis przepis bo mój domowy jest taki : 50 dag mąki 2 całe jajka 3 żółtka 3 tłzyki smietany kieliszek wódki lub spirytusu lub octu pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypte soli ... co w nim jest nie tak, ze takie twarde wychodzą...

Gość smerfaskr
zgłupiałam...

Wiesz co, ja nie daję proszku do pieczenia. Jeśli chodzi o proporcje, to ciężko powiedzieć, bo daję "na czuja". Generalnie ciasto powinno być takie sprężyste. I jak będziesz smażyć, to niech sobie pływają w głębokim tłuszczu pół na pół stopiony smalec ten zwykły z olejem. Wychodzą mi takie delikatne i kruche, że jak za mocno złapiesz palcami, to pękają i się kruszą. Matko :O jak to czytam, to dopiero widzę ile to ma kalorii :O:O

Gość smerfaskr
nie ma się co bardzo przejmowac kaloriami tylko po zjedzeniu takiej porcji przejśc się na spacerek lub jakiś marszobieg zrobic :) dobra proszek do pieczeni wyeliminuje... jescze jakies rady ??

Gość galenka
Sama należe do leniuchów jeśli chodzi o kuchnię. tak wiec tak czesto nie gotuję. Lubię sobie raz na jakiś czas coś upiec. Szczególnie jak maż i dzieciaki mnie namówią. Ostatnio wypróbowałam ten przepis na faworki: https://www.przepisy.pl/przepis/faworki-chrust - podsunęła mi go moja kumpela, mówiła,ze smaczne, tak wiec równiez postanowiłam wypróbować. I powiem Ci,że nic trudnego, Robią się szybko. Zniknęły z talerza jeszcze tego samego dnia po usmażeniu :D Tak wiec o czymś to jednak świadczy.

Gość RoksanaP
Niezmiennie obstawiam przy mojej niezawodnej wersji;)