Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

orkiszka

jakiej wielkości domy budujecie??

Polecane posty

Wiatm mam pytanie jakiej wielkości domy budujecie?wybrałam projekt około 200m2 i wszyscy sie dziwią że za wielki po co taki duży? nasz budowlaniec był bardzo zdziwiony. ciekawa jestem opinii tych co już posiadają i tych co stawiają. moje stanowisko jest takie że jak sie chce 80 metrów to sie kupuje mieszkanie. ale wszystko wyjdzie w praniu.pozdrawaim i zcekam na odp

Gość mojeklockikego
nie mam ich dużo więc domek malutki

Ja zamówiłam projekt, dom ma mieć ok 250 metrów kwadratowych, liczonych bez pomieszczeń gospodarczych:P Duży, ale dom ma być duży i taki, jak mi się widzi.

no na dzień dzisiejszy jesteśmy w 3 ale nie wykluczam opcji powiększenia rodziny. poza tym nie wyobrazam sobie w swoim domu pokoji 3x3 jak zazwyczaj w małych projektach są

Gość yfjum
ja drapacz chmur

Ja mam już wybudowany. Jakieś 200 metrów kwadratowych. To jest 4 pokoje, salon połączony z kuchnią , 2 łazienki. Do tego garaż, balkon , taras i ogródek niezbyt duży. Dla mnie i tak za dużo, bo nie planuje mieć dzieci, przynajmniej narazie. Pokoje są przeznaczone na sypialnie, biuro, pokój dzienny gdzie stoją kanapy telewizor. Jeden pokój stoi pusty jak na razie. Stoją tam kartony, trzymam tam pranie i inne duperele.

Gość No nie przecież...
orkiszka - zgadzam się co do tego, że w tych małych to najczęściej nie pokoje, a boksy dla koni. Okropność.. Ale z drugiej strony, my jesteśmy tylko we dwoje, zatem mamy 150 m części mieszkalnej. I projekt autorski.. mam zatem spore przestrzenie, żadnych boksów dla konia i wygląda to bosko. Bo są spore przeszklenia, most zamiast korytarza.. itd.

Gość utrzymanie takiego domu to
masa kasy no przyznajcie sie ile płacicie za prąd,wode ,gaz ,ogrzewanie

Gość 250 metrów półtora kondygnacji
parter dla nas 3 os w tym dziecko .Góra w sezonie letnim wynajmowana Na dole salon z kominkiem ,łazienka korytarz ,2 sypialnie .. Nie narzekam ,fakt utrzymanie sporo kosztuje ale daje rade :)

Gość madzia 657
o matko jakie kolosy macie ja mam malutki 90 metrowy i wystarczy mamy 1 dziecko na dole salon 25 m kuchnia 9 i cos mala lazienka i dwa pokoje po 9,5 metra przedpokuj i malutka kotlownia a gora to mala lazienka i jeden pokoj ok 20m a i jeszcze zadaszony taras przez cala szerokosd domu bo latem to najwiecej czasu na powietrzu sie spedza

Gość uuuuuuppp
no

no my w pierwotnej wersji mamy 144 metry ale postanowiłam zagospodarować niewykorzystana część wyjdzie około 200 metrów.powiększam właśnie dlatego bo niewyobrażam sobie klitek po 9 metrów i łazienki 5m. mamy antresole ale też chcemy pociągnąc ją dalej na mostek. mam nadzieje że nie bedę żałować. może pokażcie swoje projekty

Gość radczyni
Najważniejsze to nie za mało. Nie płacicie w przyszłości za metr, więc po co oszczędzać? By móc wstawić schody tego typu - http://www.schodyprudlik.pl/site/galeria trzeba mieć piętro, więc my się na nie zdecydowaliśmy, ale to wszystko oczywiście kwestia tego, jakie kto ma marzenia ;-)

Gość Do radczyni.........
schody boskie, bardzo mi się takie podobają. My budujemy z moimi rodzicami. Projekt autorski. Dom dwurodzinny. Ogólnie nie szaleliśmy, a i tak wyjdzie KOLOS;), no ale pocieszam się, że na dwie rodziny. Nie chcieliśmy ani żadnego projektu z "senioratką", bo moi rodzice to normalni, niezależni ludzie, stojący dobrze finansowo i nie po to im dom, żeby gnieździć się w 30 m. Na dole jest część rodziców - 85 m, wspólne duże wejście i garaż na dwa samochody, na tyłach którego jest pom. gospodarcze. Na górze my - ok 140 m (jest nas czwórka) i zaszaleliśmy z 50 m tarasem (balkonem). Do tego połowa domu jest podpiwniczona. Całej powierzchni łącznie z piwnicą jest ponad 300 m.

Gość gość
Ja buduję dom o pow.150m2 plus piwnica pod calym parterem.Na parterze kuchnia 10m,salin z jadalnią 35,nasza sypialnia z własną łazienką 22m,gabinecik 9m,witrołap 5 i ogólna łazienka 5m.Na poddaszu 3 pokoje po 15 m,garderoba 5m i łazienka 10m.Mamy dwoje dzieci nie wykluczamy posiadania 3-go.Dom jest idealny,funkcjonalny przestronny ale właśnie nie za duży.Do 150 m2 dom jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem,na większy zwyczajnie nie było by nas stać!Ostatnio bylam u kuzynki dom 80m2 owszem miło ladnie i przytulnie ale czułam jednak tą "ciasnotę"no i wszędzie pełno mebli i szafek by poupychac jak najwięcej.Na pytanie czy odpowiada im ten metraż zdecydowanie stwierdzili że jest za mały-teraz budowali by min.100-do120m2.Pozdrawiam.

Gość gość
my jeszcze co prawda nie budujemy, ale zleciliśmy już stworzenie projektu naszego domu :) dom będzie miał ok. 120 metrów kwadratowych. Jesteśmy tylko we dwoje i tak już raczej zostanie, więc dla nas to optymalna przestrzeń. A dużo większe domy nam zwyczajnie nie odpowiadają. To jednak jest kwestia indywidualna. Pozdrawiam

Gość Kamila Wilczak
200 metrów jest dla mnie wystarczające - tak ustaliliśmy z mężem i tak zgłosiliśy naszemu architektowi z architetto.pl. Z jednej str nie ma co przesadzać, a z drugiej - to nie ma być ciasne mieszkanie tylko dom, na litość boską. No i co innym do tego?

Gość gość
200 metrów to minimum dla 4 os rodziny

Gość gość
ludzie bardzo różne domy budują, niech każdy robi, tak jak mu pasuje

Gość gość
ja też zleciłam budowę dość dużego domu deweloperowi http://www.tlsdeveloper.pl/ ze Szczecina, zależy mi na mieszkaniu w komfortowych warunkach, duża ilość pokojów ułatwi sensowne zagospodarowanie przestrzeni

Gość maggieeee
Ile ludzi tyle potrzeb ja mam dom o wielkości 148 m użytkowych z piwnicą pod całym domem.Dla naszej 4 osobowej rodziny to ideał.Od początku do końca budowalismy dom według własnych upodobań, słyszałam że mamy za duży dom że po co piwnica po co białe drzwi jak to kuchnia bez firan czy wiszących szafek__s t o p__moje pieniądze ,moje życie, moja przestrzeń i nikomu nic do tego.Przykład kuzynka zaczęła budowę domu o metrażu 100 m a skończyła na 180 m użytkowych z piwnica bo wszyscy wokół no jak to bez piwnicy nie może być parterowy musi być z poddaszem,obecnie oboje siedzą za granicą z dzieckiem próbując spłacać kosmiczną ratę kredytu na 30 lat.a wystarczyło jedynie podążać za własnymi marzeniami :-))Dla jednego dom o powierzchni 250 m to minimum dla drugiego pałac i o to chodzi i to jest najpiękniejsze że jesteśmy tacy różni i świat nie staje się nudny!

Gość wariantkawariantowa
maggieeee masz rację wszystko zalezy kto ma jakie potrzeby i oczywiście fundusze. Z mężem skupiliśmy się na tym aby nie przesadzac z metrażem. Budowalismy dom w szkielecie nieco ponad 100 m. https://pracownia-projekty.dom.pl/hb_anulka_z_garazem_w_technologii_drewnianej_ce.htm dla nas dom jest idealny i nie zamieniłabym go za nic :)

Gość gość
My kupiliśmy gotowy Ok 280 m plus na samym dole garaż i 3 pom gospodarcze

Gość Annuszka121
ja też jestem zwolenniczką dużych domów, lubię mieć dużo przestrzeni i dużo miejsca w ogrodzie. Marzy mi się taki projekt https://www.kbprojekt.pl/1647/kosacice. A Wy jaki dom budujecie?