Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiajacy sie czasem

Kupno mieszkania w Niemczech - czy warto??

Polecane posty

Gość zastanawiajacy sie czasem

Hej! Przerażają mnie ceny mieszkań w Polsce (w stosunku do zarobków)... Z tego co wiem, ceny mieszkań w Niemczech (wschodnich) są niższe niż w Polsce. Np w Lublinie gdzie mieszkam mieszkanie o pow. 50 m2 kosztuje 250 tys zl. W Niemczech podobne mieszkanie 120 tys zl. (zarobki w Niemczech sa wyzsze niz w PL). Moze ktos mieszka w Niemczech albo przy granicy Niemieckiej i sie wypowie jak jest z tymi mieszkaniami??? A moze warto pracowac np w Szczecinie i dojezdzac do mieszkania w NIemczech przy granicy z Polska???

Też jestem ciekawa. Rozważam takie rozwiązanie jakie opisujesz. Tylko wątpię, aby pracowac w Szczecinie bo tam jednak jest ciężko z pracą:P Lepiej w Niemczech. Zawsze zarabiając w euro łatwiej utrzymać do/mieszkanie tam. Może ktoś się wypowie??

mieszkam od 5 lat w Niemczech blisko granicy.Tutaj nikt nie kupuje mieszkan, to polski zwyczaj, mieszkan wszedzie jest pod dostatkiem i wszyscy wynajmuja.Z praca to prawda, jest bardzo ciezko, znam Niemcow ktorzy pracujac na 3 zmiany zarabiaja na reke ok. 700 , tutaj to praktycznie stawka glodowa.Z tym przesladowaniem nie moge sie zgodzic, moze w innych oklicach cos takiego sie zdarza, mnie nigdy nie spotkalo nic zlego ze strony Niemcow.Mam caly czas obywatelstwo polskie i posluguje sie wylacznie polskim dowodem osobistym.Wszedzie sa bardzo milo do mnie nastawieni.Wydaje mi sie, ze to wylacznie kwestia znajomosci jezyka.Jezeli mowi sie bardzo dobrze po niemiecku,mozna z nimi bardzo dobrze zyc.

No tak myślałam ...czyli średnio fajnie. Warto na wakacje sobie dom tam kupić, lub w Bułgarii... ale źródło utrzymania musi być raczej w Polsce. A w Polsce wiadomo jak jest. Może kiedyś pomyślę o ulokowaniu tam pieniędzy.. Z tego co czytam, to okazyjnie kupic i wyremontować dom nie zaszkodzi.. jak się a kasę:P

Koszty utrzymania w Niemczech sa bardzo wysokie:(...jezeli ktos jako Polak np. chce byc tutaj szanowany, to powinien normalnie pracowac, byc na etacie.Oni sa nastawieni zle do wszystkich cudzoziemcow ktorzy nie pracuja i biora pieniadze z socjalu.Krzywdy wam nie zrobia, ale o dobrym nastawieniu mozecie juz wtedy zapomniec.Teoretycznie ich rozumiem, pracuje na etacie , place podatki jak oni...i jak przyjezdza do naszej firmy jakis Polak np. ktory tez tu mieszka i opowiada mi ze najlepszym pracodawca tutaj jest socjal i on nie musi pracowac jak ja i ze na pewno ma jeszcze piekniejsze ode mnie mieszkanie za ktore placi mu panstwo( naprawde przezylam taka sytuacje)...to jest przykro, ze ktos jest tak glupi i przez jednego takiego palanta, ktos inny moze byc przesladowany...

Gość patryk_b
Szanowni Państwo, działam na rynku nieruchomości od 10 lat. Oferuję Państwu pomoc w poszukiwaniach budynków, działek lub mieszkań na terenie całych Niemiec. Zajmuję się doradztwem przy kupnie, najmie oraz wynajmie nieruchomości, jeżeli jest to lokata kapitału. Nadzoruję cały proces, od poszukiwań, poprzez umowy, przekazanie kluczy aż do ew. remontów. W przypadku pytań proszę o kontakt: barszczewski@freenet.de

Gość gość
Spoko, mozna w Niemczech kupic mieszkanie ale nie w tych wschodnich - bo komu to pozniej sprzedasz? :O Tam sie okolice wyludniaja. No moze wyjatek okolice Potsdamu, Berlin...ale reszta? Najlepsza lokata kapitalu to kupic cos w Bawarii, w poludniowej Hesji albo w Baden-Wittenbergii.

Gość gość
Trzymajcie namiary - http://www.baltica-heaven.pl Wszystko zależy od tego, jaki budżet macie, ale jeśli już brać coś pod inwestycje to w Polsce i na zasadach takich, że macie na to środki, jesteście w stanie to samodzielnie sfinansować.

Gość agata512
Ja kupiłam mieszkanie w Hiszpanii dzięki agencji Greg-Nieruchomości i jestem bardzo zadowolona z transakcji. Wszystko załatwiłam bez najmniejszych problemów ;)

Gość gość
To życze powodzenia ? Ja również myśle ale w Niemczech ,

Gość gość
Ja również polecam mieszkania w Hiszpanii, np. od nich http://www.costainvest.com/pl/ Teraz nieruchomości i apartamenty w Hiszpanii są tańsze niż mieszkania w Warszawie. Jeśli ktoś chciałby mieszkać nad pięknym morzem to polecam :)

Gość gość
Jeżeli w celach inwestycyjnych to nie uważam aby był to dobry sposób, jeżeli mamy pracę i chcemy tam zamieszkac uważam, że tak zawsze lepiej spłacać np kredyt niż płacić komuś za wynajem. Co do wyposażenia domu warto szukać promocji w sklepach takich jak: https://hegenshop.de/.

Gość gość
hiszpania jest piękna ale o prace tam teraz ciężko - a jezeli kupywać mieszkanie z zamiarem zakotwiczenia sie czyli praca to własnie niemcy ew.Austria. Plusem Niemiec jest bliskość Polski barierą trudny język.

Gość gość
Co wy z tym kupnem mieszkań? Na Zachodzie ludzie całe zycie wynajmują a nie tak jak w Polsce - jak nie masz kredytu na 30 lat to jestes nikim? Przecież 30 lat to kawał zycia wszystko sie może wydarzyć - a ynajem sprawia że jest sie mobilnym,nie jak niewolnik, w jednym roku pracuje w Barcelonie za rok w Sztokholmie. A tam ceny mieszkań są wyższe jak u nas nawet.