Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kszrtedebksi

BŁAGAM POMOZCIE!DOSTALEM WCZORAJ PI -11 OD PRACODAWCY!!CO MAM DALEJ ZROBIC??

Polecane posty

Gość kszrtedebksi

ale sprawa wyglada tak ze pracowalem w tamtym roku w wakacje tylko dwa miesiace w takiej firmie fizycznie i wczoraj dostalem listem poleconym pi11 od pracodawcy.. jestem laikiem w tych sprawach i mam pytanie czy mam sie jakos rozliczac dalej z urzedem skarbowym z tego czy nie..dodam ze dwa miesiace tylko pracowalem wtedy na umowe o prace.potem sie zwolnilem sam

Gość rozliczysz się to dostaniesz
zwrot podatku, który został od ciebie pobrany, jak nie masz nr NIP, to też w US musisz złożyć odpowiedni druk

Gość a teraz co robisz?
Uczysz się czy pracujesz?

Gość co za debileee
musisz baran ie

Gość dsfdsfs
rozliczyc do maja.

Gość lepiej dmuchać na zimne
skoro miałeś dochód to musisz się rozliczyć.

Gość teraz sie ucze ..
studiuje dalej dziennie

Gość teraz sie ucze ..
ale dochod mialem malutki i tylko dwa miesiace pracowalem a jak sie rozliczyc..co mam zrobic kochani ?powiedzcie prosze..mam cos wypelnic czy jak ??

Musisz wypełnić PIT - 37 W necie są do tego darmowe programy, które za Ciebie wszystko wyliczą po wprowadzeniu danych. Potem odniesiesz do US i tyle.

Gość teraz sie ucze ..
dziekuje ci natalio:):)

jak to co wyrabiasz sobie numer NIP a potem wypełniasz PIT 31 (jak dobrze pamiętam numer)

Gość CO wy mu gadacie ludziska
przeciez on pracowal tylko dwa miesiace to po co sie ma rozliczyc z tego..bez jaj ludzie..

o właśnie 37 a nie 31 ;] CO wy mu gadacie ludziska -> a jeśli będzie miał nadpłatę to dostanie kasę. a też jeśli się nie rozliczy to urząd może się o to w przyszłości przyczepić

Gość I co z tego, że dwa miesiące?
Ja zawsze pracowałam w wakacje po dwa, trzy miesiące, a potem się rozliczałam. I jeszcze kasa jest wtedy, bo właśnie się dostaje zwrot podatku, który pobrali.

Gość CO wy mu gadacie ludziska
A JAK SIE NIE ROZLICZY TO NIC NIE BEDZIE .NIE BEDZIE MIAL JAJ Z TEGO PRZECIEZ..PROSTE. ZADNEJ KARY NIE MA.

Gość Ja chyba nip mam własnie
bo kiedys mi nadali ale jak nie mam to co ??to musze jeszcze nip zalatwic specjalnie?

Gość ee tam lej to stary
nie musi sie rozliczac.co wy gadacie.z takich dwoch miesiecy co zarobil moze 1500 na reke razem to nie musi sie rozliczac.

Gość ee tam lej to stary
spoko

Gość a teraz co robisz?
no co wy gadacie. Nie musiałby się rozliczać, gdyby pracodawca zatrudnił go na czarno. Widać było nie na czarno, skoro PIT mu przysąłł. Znaczy, że US dostał taki sam. A skoro tak to ma OBOWIAZEK się rozliczyć, bo będzie miał kłopot ze skarbówką przez następne 5 lat. Sciagasz program do rozliczenia PIT z Onetu, wpisujesz dane z tego PIT 11 i wysyłasz do swojego US. Koniec kropka. Jeszcze pewnie parę złotych dostaniesz w rozliczeniu

Gość a teraz co robisz?
aha i wysyłasz to poleconym, kwitek dopinasz do kopii rozliczenia i trzymasz 5 lat

,,Ja chyba nip mam własnie bo kiedys mi nadali ale jak nie mam to co ??to musze jeszcze nip zalatwic specjalnie?'' nie wiesz czy masz nip? o Boże:D:D:D:D rozliczyć się musisz;] programy do pitów nie sa w 100% wiarygodne a wystarczy się pomylić o parę groszy i będą niepotrzebne kłopoty.

Gość palowurrtt
A JA KIEDYS 10 LAT TEMU SIE NIE ROZLICZYLEM I NIE MAM PROBLEMOW.tez robilem dwa miesiace gdzies ale nie wiedzialem ze mam sie rozliczac..cholerka..:(

,,Jeszcze pewnie parę złotych dostaniesz w rozliczeniu'' jeśli pracował 2 miesiące to wątpię aby coś dostał zwrotu:) w biurze rachunkowym ci rozliczą koszt od 30zł;)

Gość palowurrtt
I CO WY NA TO ??WTEDY SIE NIE ROZLICZYLEM A BYLO TO 8 LAT TEMU CHYBA..I NIE MAM JAJ.

Gość my, fajansiarz z Bożej łaski
Jak nie osiągnął kwoty wolnej od podatku, to oczywiście, że dostanie zwrot. Poza tym, nawet jak osiągnął, to też może coś dostać - dzięki ulgom podatkowym albo jeśli pracodawca odciągał zbyt wysokie zaliczki na podatek. Wszystkim kozakom, co się nie boją skarbówki, gratulujemy dotychczasowego szczęścia i polecamy lekturę art. 54 kodeksu karnego skarbowego: 1 Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie. 2 Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w 1 podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych. 3 Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

* nie osiągnął, tylko przekroczył kwotę wolną od podatku

Gość buuuuuu.............
omg . a jak ja pracowałam półtora miesiąca?na praktykach?to też musze? tzn czy musze koniecznie wyliczać przez neta?nie mogę iśc tam i wyełnić tego druczku?sorry ale jestem zielona:D

Jeśli zarabiło się oficjalnie jakiekolwiek pieniądze, choćby 1 gr, to zgodnie z prawem trzeba się rozliczyć - czy to przez net, czy wypełniając PIT fizycznie. Ale głowa do góry - nie jesteś sama - nawet Mezo składa PIT-a :classic_cool:

Gość buuuuuu.............
dzięki :D