Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fewfwefewe

pyt do mam, nie o dzieci

Polecane posty

Gość fewfwefewe

czy jest wsrod was mama ktora nie zna zadnego jezyka obcego??No wiadomo, jakies slowka tak ale nie w stopniu komunikatywnym, praktycznie nic???

Gość yiuooooouy
nie. W dzisiejszych czasach nawet nie wypada nie znać chociaż jednego języka obcego. Ja znam podstawy niemieckiego i francuskiego oraz bardzo dobrze angielski. Kiedyś jeszcze w podstawówce uczyłam się rosyjskiego, ale musiałabym go sobie przypomnieć, bo nie używałam go od lat

Gość ja znam dwa języki
jeśli chodzi o gramatykę.Rozumiem co do mnie w tym języku mówią, umiem czytać i pisać, ale nie wydukam z siebie ani słowa. Moja psychika mi na to nie pozwala i nic z tym nie zrobię. Mam wrażenie ze mówiąc w obcym języku wyjdę na idiotkę, coś przekręcę itd i milczę jak zaklęta. Więc jak mnie pytają czy znam języki obce to mówię że nie znam żadnego.

Gość nie zgadzam się
nie uważam, że znajomość języka obcego jest obowiązkiem. Ja mieszkam w Irlandii, znam angielski (nie wyobrażam sobie mieszkając w obcym kraju nie znać) ale nie uważam aby osoby mieszkające i pracujące w Polsce na siłę musiały uczyć się języka obcego. Zobaczcie na Francuzów i Włochów czy oni uczą się obcych języków??? Jak już to są to jednostki. Tak samo kraje anglojęzyczne. W Irlandii dzieci w szkole uczą się swojego języka czyli irlandzkiego + jakiś obcy ale to tak raczej pro forma

Gość SanSanSan
ja znam troche angielski (w liceun i na studiach mialam) ale mam 2 pary (maz,zona) znajmych ktorzy nie znaja zadnego jezyka i jakos zyja :) dla mnie najwazniejsze jest to ze wiem czego syn uczy sie w przedszkolu na angielskim i jak cos powie to wiem o co chodzi oraz potrafie mu odp, moje znajome nie potrafia bo nie znaja angielskiego (w liceum uczyly sie niemieckiego) uwazam ze obecnie dla 3/4 ludnosci w PL nie jest potrzebna znajomosc biegla jezyka

Gość fewfwefewe
pytam bo wlasnie ja nie znam...uczylam sie angilskiego w podstawowce i niemieckiego w liceum, mialam dobre oceny z tych jezykow ale dlatego bo uczylam sie z lekcjii na lekcje. Znam jakies tam pojecia i slowka, wiem o czym uczy sie corka w szkole bo to takie podstawy ale tak ogolnie to nie znam jezyka zadnego zeby sie komunikowac w nim ani w pisowni.Nie mam glowy do jezykow, nie mam smykalki, nie mam az takiej pamieci. I czuje ze jestem jednostka. Nie bylam nigdy za granica (nie liczac wycieczki szkolnej) i nie wybieram sie tam. I odnosze wrazenie ze jestem conajmniej dziwna i glupia...niewiem, takie mam wrazenie. Teraz tyle osob zna conajmniej jeden jezyk..ale ja nie mam glowy do jezykow obcych kompletnie. Moja znajoma zna chyba ze 4 ale ona tak latwo przyswajala ze nie byl to dla niej najmniejszy problem. U mnie wrecz odwrotnie.

to może jak masz takie odczucia warto sobie odświeżyć język. Ja tak właśnie zrobiłam. Źle sie czułam, ze nie znam zbyt dobrze języka i zaczęłam sobie powoli przypominać, kiedys nawet byłam w Uk i używałam angielskiego, ale dużo z tego zapomniałam.

Gość fewfwefewe
a jak najlepiej to zrobic??Nie mam zbytnio czasu na nauke, mam dzieci, prace. Jakie sa sposoby nauki w domu??Jakies lekcje, kursy domowe, internet??

Gość fewfwefewe
jak ja nie trawie wtryniajacych sie w temat ze swoimi reklamami>>>>>>

Gość magda99999
Uważam, że to wstyd nie znać żadnego języka obcego. Teraz to minimum 1 wypada znać. Ja bym się czuła głupio wyjeżdżając za granicę i nie mogąc się porozumieć. Myślę że teraz to tylko nieliczne jednostki bez wykształcenia nie znają języków.

Gość hohohoho..........
Ja jestem mama nie znam zadnego jezyka obcego i wcale mi nie wstyd !

ja uczę się ze stron poświęconych właśnie nauce j.angielskiego, mam kurs multimedialny, ale nie jestem nim zachwycona, ucze sie co dzien kilku słówek lub zdań, oglądam filmy narazie jeszcze z napisamim ale staram sie przysłuchiwać uważnie, tłumaczę piosenki, jest wiele wiele różnych sposobów

Gość ja nie znam żadnego obcego
języka, w szkole uczyłym się niemieckiego ale już wszystko pozapominałam i 5 słów może powiem :p . to już więcej potrafię z angielskiego sklecic, ale wybitnie kulawo, bo tego się nigdy nie uczyłam, nie znam czasów gramatyki tylko proste rzeczowniki

Gość niccvyt
ja znam angielski, grecki, perski..a moj maz to wogolezna 7 i to nietypowych jak: rymunski, grecki, ormianski,turecki, farsi,włoski,albanski i polski teraz, angielskiego to nie licze bo to nie obcy:) znaczy dla niego obcy ale juz tak si e mowi ze angielski to nie obcy:)

Ja :) W szkole podstawowej miałam francuski-nic nie wchodził. W średniej niemiecki, średnio opanowałam. Studia tylko pogłębiły moją niewiedze ;) Za to ruski bardzo dobrze mi wchodził, ale kurs zamknięto po 6 miesiącach. Włoski mi się nie podobał i sama zrezygnowałam ;) Nie jestem poliglotką i się z tym pogodziłam ;) Zresztą w mojej pracy znajomość języków obcych nie jest potrzebna. Na szczęście ;)