Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cykuta8899

yasmin - POMOCY

Polecane posty

Gość cykuta8899

Cześć. Mam spory problem. Od kilku lat biorę tabletki antykoncepcyjne yasmin. Na początku wszystko było super, cykle się wyregulowały, żadnych skutków ubocznych. Kilka miesięcy temu to się zmieniło, zaczęły pojawiać się krwawienia pomiędzy i przed okresem. Udało mi się jednak przeczekać to i od mniej więcej pół roku wszystko było w porządku. Aż do przedwczoraj. Zostało mi wtedy 6 tabletek do końca blistra, a pojawiło się krwawienie, które nasila się [pomimo że na razie kontynuowałam branie tabletek] i powoduje coraz większy ból [kiedy to piszę jestem na skraju wytrzymałości bo ból naprawdę jest nieznośny; nawet silniejszy niż w trakcie normalnego okresu]. Lekarz zaleca mi dokończenie blistra wg planu ale ja naprawdę nie jestem w stanie znieść tego bólu przez kolejne 4 dni brania tabletek i 7 normalnego okresu. Stąd pytanie. Czy jesli odstawię tabletki 4 dni przed końcem, a następne opakowanie zacznę brać po normalnej, 7 dniowej przerwie to wpłynie na ich skuteczność? I czy takie potraktowanie systemu hormonalnego nie rozreguluje go jeszcze bardziej? Dodam, że w ostatnim czasie miałam dużo stresów i brałam 2 antybiotyki [z gamy tych które oddziałują z tabletkami]. Dlatego nie martwię się o samą przyczynę wystąpienia krwawienia, tylko już nie mogę wytrzymać z tego bólu... I chciałabym żeby to się jak najszybciej skończyło. Jak myślicie, mogę olać te 4 tabletki?

Gość grazkatoja
Jak odstawisz pigułki, to automatycznie stracisz zabezpieczenie (po prostu owulacja może się odblokować). Wtedy najlepiej poczekać do kolejnego okresu i wtedy z powrotem rozpocząć opakowanie. Zresztą skoro organizm tak reaguje, to chyba potrzebuje przerwy. No i jeśli odstawiasz tabletki, to wszystkie stosunki sprzed tygodnia są niezabezpieczone, więc jak współżyłaś tydzień przed, to nie radzę odstawiać tabsów teraz. No i oczywiście od chwili odstawienia zabezpieczasz się dodatkowo.