Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoinformowana:)

PRAWO SPADKOWE:(

Polecane posty

mam pytanie i nie mogę uzyskać odp. nawet w skarbówce... w zeszłym roku zmarł brat mojej mamy, ie spisał wcześniej testamentu, więc jego dom wraz z ziemią został podzielony na troje jego rodzeństwa, ponieważ był kawalerem, moja mama dostała 1/3 wartości sprzedanego domu i ziemi, tj. 15tyś, więc musi zapłacić podatek od wzbogacenia się:(czyli 19%-jakies 2tyś z kawałkiem, czy jest jakaś możliwość, żeby tego podatku nie płacić, albo żeby zmniejszyć jego kwotę?proszę o poważne odp, bez żartów, na prawdę nie wiem, gdzie szukać odpowiedzi:(

pomocy:(

Gość cos tam slyszalam,
ze trzeba czekac 5 lat ze sprzedaza domu, wtedy nie placi sie podatku, a ze dom sprzedaliscie w ciagu 5 lat to trzeba. Chyba ze sie myle...

Jeśli nabycie tych 15 tys. było nabyciem spadku to chodzi o podatek od spadków i darowizn. Jeżeli w ciągu 6 miesięcy od dowiedzenia się o śmierci brata Twoja mama nie złożyła w US specjalnego formularza ze zgłoszeniem nabycia spadku, podatek jest niestety należny. Wynosi on 308,30 gr + 5% nadwyżki ponad 10.278,- zł. Można jednak zawsze ubiegać się o rozłożenie należności na raty, a nawet o jej umorzenie, choćby w części. Trzeba tylko odpowiednio to uzasadnić złą sytuacją majątkową.

moja mama złożyła oświadczenie w miejscu zamieszkania zmarłego wuja i tamtejsza skarbówka to uznała, problem jest natomiast ze skarbówką w miejscu zamieszkania mamy:(...zbierała rachunki, że remontuje mieszkanie i ta kasę ze spadku wydaje na remont swojego mieszkania, ale okazuje się , że to się nie liczy:( co powinna zrobić?

up up up

pomocy proszę o sensowną poradę

Gość tikirikitiki
Dlaczego to co zostało po nim zostało podzielone dla rodzeństwa? Rodzeństwu sie nie należy nic...

Gość ismen_borgiejow
pewnie dlatego ze nia mial już rodziców, nie miał żony ani dzieci ... w takim przypadku majątek jest rozdzielany między rodzenstwo

Gość tikirikitiki
Aha, a w momencie jak ktoś nie ma rodzeństwa, dzieci, małżonka, ani rodziców to kto dostaje? Np. dzieci siostry?

Jeśli Twoja mama nabyła pieniądze, a nie udział w prawie do jakiejś ziemi, domu itp., to miejscowo właściwym jest rzeczywiście US wg ostatniego miejsca zamieszkania wujka. I koniec. Wszystko jest zgodnie z prawem. Nikt się nie ma prawa czepiać o podatek od Twojej mamy.

Gość tikirikitiki
A gdy ta osoba zostawiła testament to prawa do zachowku te dzieci rodzeństwa nie mają prawda?

Gość eteretes
tam znajdziesz darmowe porady od prawników,jest to forum,polecam :PRAWO SOS

Gość tikirikitiki
fajansiarz - bardzo dziękuję

Jeszcze tylko na marginesie dodam, że nawet rodzeństwu nie należy się zachowek.

Gość eteretes
PRAWO SOS