Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka...35

Alimenty po ile?

Polecane posty

Gość matka...35

Mam takie pytanie? mam dziecko niewidome i drugie ze specjalnym nauczaniem od roku czasu ,bo wyszedł mu niedosłuch centralny .Po ile powinnam dostawac alimentów ,dzieci maja 14 i 11 lat ,ja nie moge pracować .teraz mam na dwoje dzieci 800 zł .ale to juz od 4 lat taka kwota ,a aktualnie nie starcza mi by wyżyc ? Czy mogę starac sie o wieksza kwote ,ale były mąż ciągle nie pracuje ,bo jak zacznie pracowac to mu komornik wchodzi na pęsje wiec rezygnuje i pracuje albo na czarno albo wogóle .Co robić???

Gość matka 35
Nikt mi nie doradzi ? dzis miałam składać pozew o podwyższenie alimentów ale nie wiem czy ich czasem nie obniżą jak okaże się ze ex wogóle nie pracuje.Co mam robić?

Gość jdsrohjeiuore
z tego co sie orientuje to sad nie patrzy ile maz zarabia tylko jakie sa jego mozliwosci wiec o obnizyc ci nie obniza, maz musialby sam sie zwrocic z podaniem o obnizenie. a i lepiej zawsze wyzszza kwote napisac

teoretycznie co co 6 m-cy można składać o podwyższenie, po roku to na bank Ci przyznają jeśli ojciec dzieci nie pracuje, ale ma wyuczony zawód, sądu nie interesuje czy ma dochody, pod uwagę brane są możliwości zarobkowe jeśli np. jest tokarzem, to sąd robi rozeznanie na rynku pracy i zakładając, że wspomniany tokarz zarabia pi razy oko 1500 zł, to adekwatnie do tej kwoty zasądza alimenty jednak otrzymujesz alimenty, czyżby jego rodzice płacili?

Gość mika15
NIech Pani napisze na mój adres beata1616@onet.pl spróbuję pomóc.POzdrawiam

Gość pytająca12345
dziekuje za odpowiedzi ,były mąż kiedys pracował za granicą i zarabiał dośc wysokie kwoty ale oczywiście na czarno i nie przyznawał sie ani nam nie płacił tylko mieliśmy z funduszu ,a zawód ma ....i do tego zdrowy silny facet ale olewa wszystko bo woli mieszkać u mamusi na jej garnuszku a co ma dla siebie to ma

Gość mika15
bardzo proszę napisać,albo podac swojego maila.

spoko pisz o podwyżkę nie ważne czy płacą jego rodzice czy kochanka :P

Gość matka...35
jak narazie to tylko mu dług rośnie Mój meil to gracena@wp.pl

acha, co najważniejsze, musisz w miarę precyzyjnie wyliczyć na co wydajesz alimenty, osobno dla każdego z dzieci - zależnie od stopnia niepełnosprawności: typu, basen, rehabilitacja, dojazdy, aparat słuchowy, kontrole (z dojazdami), ciuchy, chemia, kosmetyki, leki i opatrunki, książki lub inne pomoce naukowe mam nadzieję, że zbierasz paragony? ;) napisz sobie wcześniej jakie są opłaty związane z utrzymaniem domu

jaki dług? ma jakieś zaległości?

Gość matka...35
sprawa jest założona u komornika i ma długi alimentacyjne w/g Funduszu ,także względam mnie ,bo przez kilka miesiecy nie miałam alimentów z żadnych źródeł ,bo alby się starać z Funduszu a wcześniej coś sciągnął komornik trzeba odczekać 2 pełne miesiące.Więc ma jakies długi komornicze.Ja aktualnie mam z Funduszu alimentacyjnego.

mnie nie przyznali z FA bo przekraczam za 2009 o 110 zł dopiero w październiku mogę złożyć za 2010 mój ex jest za granicą i nie płaci, jestem w czarnej dvpie, Ty choć kasę masz, więc się nie lituj nad nierobem tylko idź po należną dzieciom kasę życzę Ci powodzenia!!! wiesz, że możesz uzyskać alimenty od dziadków? ale w syt. awaryjnej, bo sąd przyznaje o wiele mniejsza kwotę niż zasądzona, natomiast FA płaci max po 500 zł na dziecko, więc z FA bardziej się kalkuluje

Gość matka...35
z tego co wiem to z funduszu mozna się starać jak tylko 3 ostatnie miesiące albo nawet 2 nie zostanie przekroczony prób kwoty którą oni tam mają ustaloną więc może jesli teraz Ci nie przekracza to może warto teraz juz spróbować a nie czekać do października?

niestety ale nadal obowiązuje rok 2009, dopiero w październiku br.biorą pod uwagę przełom lat 2010/2011 ale dzięki za chęci