Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dietetyka

Ankieta- żywienie niemowląt i dzieci

Polecane posty

Witam, piszę pracę na temat żywienia niemowląt i małych dzieci. Chciałabym prosić o pomoc- wypełnienie ankiety dotyczącej żywienia maluszków. Chętne mamy proszę o kontakt: dietetyka0@op.pl Pozdrawiam

Moge ci ja wypelnic tu na forum. Wklej pytania albo link do ankiety, bo nie chce prowadzic korespondencji mailowej.

Gość a nie mozesz zrobic
normalnej profesjonalnej darmowej ankiety online i wkleic link http://www.ankietka.pl/ jaki problem? ja tez bym taka wypelnila

Długa ankieta ale ciekawa. Wypełnione obie. Mam tylko zastrzeżenie dot. pytania o zaprzestanie karmienia piersią, brakuje "inne" bo pomimo szerokiego wyboru zabrakło tej, która pasowała do nas...

A do kiedy najpozniej mozna ja wypelnic? Pytam, bo w tym tygodniu mam duzo pracy, a ankieta jest dluga i szczegolowa.

Gość waśnie, jest
błąd. klikasz że nie ma alergii a tzreba wpisać jaka jest

Gość ja tez mam uwage:
wszedzie tam, gdzie jest opcja wyboru "inne (proszę podać jakie)" brakuje pod spodem pola, zeby wpisac ta inna pozycje!

Gość ja tez mam uwage:
tzn. gdzieniegdzie sa obok takie pola, ale nie wszedzie.

Gość ja tez mam uwage:
kolejny blad! skaza bialkowa nie ma NIC wspolnego z jajami! w jajach nie ma protein mleka krowiego! tylko nazwa jest mylna - nabial.

Gość ja tez mam uwage:
sorry, jaja nawet nie naleza do nabialu. nie wiem czemu ludzie je tak myla... moze przez to ze w polsce mowi sie bialko kurze na substancje otaczajaca zoltko, mimo ze nie ma niczego wspolnego z bialkiem/proteinami mlecznymi.

Dziękuję bardzo za uwagi:) Ankietę może wypełnić Pani w przyszłym tygodniu:) Brakuje mi jeszcze trochę dlatego zdecydowałam się umieścić ją w necie. Keśli chodzi o skazę białkową czyli inaczej alergię pokarmową, może być to reakcja nie tylko na mleko krowie (choć to jest najczęściej spotykany alergen), ale również na gluten, orzechy, kakao, ryby, jaja i niektóre owoce - zwłaszcza cytrusy.

Gość skaza bialkowa dotyczy
wylacznie alergii na proteiny mleka krowiego i nie obejmuje pozostalych alergii nawet nietolerancja laktozy nie ma nic wspolnego ze skaza bialkowa, a co dopiero jaja, gluten czy orzechy! prosze przestudiowac encyklopedie zdrowia, a nawet sprawdzic w necie w wikipedii (najlepiej anglojezycznej) mam skaze bialkowa i nie mam alergii na bialko kurze, ani zadne inne proteiny ktore nie sa proteinami mleka krowiego! zapewniam, ze zaden skazowiec nie ma uczulenia na jaja. to 2 diametralnie rozne alergie. ktos moze cierpiec na obie, ale to zieg okolicznosci, tak samo jak moze miec skaze i celiake jednoczesnie. proteiny w jaju sa blizsze proteinom zawartym w miesie.

Gość 6723g
ankieta jest felerna nie można jej wypełnić jeśli jakieś pytanie mnie nie dotyczy

http://www.mamazone.pl/tv/film,5411,skaza-bialkowa-dieta.aspx Wg mnie pojęcie skaza białkowa jest pojęciem starym określa alergię na cząsteczki białkowe pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W Pani przypadku jest to cząsteczka białka mleka krowiego np. kazeina. Najlepiej jeśli nazwalibyśmy to po prostu alergią na białko mleka krowiego lub alergia na białko jaja czy inne białka. Ogólnie (potocznie) przyjęto nazwę skaza białkowa dla alergii na białko mleka krowiego ponieważ jest to główny alergen pokarmowy.

Gość do xxxxxxyyy
no tak, tylko, ze zadna "mamazone" to nie jest wiarygodne zrodlo...

Proszę obejrzeć filmik- skaza białkowa- dieta Barbara Surowska pediatra alergolog, Centrum zdrowia dziecka

Gość do xxxxxxyyy
az sie skusze, ale nie dzis, bo dziecko zbudze ;) jesli wypowiada sie lekarz, to faktycznie warto bym poszerzyla swoje horyzonty...

A jednak mnie uczyli tak samo.... w takim razie proszę podać wiarygodne źródło gdzie podają inną definicję skazy białkowej.