Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maluszekk

zwolnienie ciężarnej

Polecane posty

Gość Maluszekk

Jestem w 4 tygodniu ciąży, mam umowę o prace do 31.01.2012. Czy pracodawca może mnie teraz zwolnić? Czy to prawda, ze jestem prawnie chroniona dopiero od 3 miesiąca ciąży?

Gość mgm v
kiedys tak bylo teraz przepisy sie zmienily i pracodawca nie moze Cie w ogole zwolnic jak jestes w ciazy... malo tego.. jezeli Cie zwolni a Ty jeszcze nie wiedzialas, ze jestes w ciazy to zgodnie z prawem pracodawca ma obowiązek cofnąc rozwiązanie umowy i podpisac z pracownica nowa umowę, ktora sie zakonczy w dniu porodu

Gość Maluszekk
dziękuje za odpowiedź

Gość mamamamam26
to od 3 miesiąca dotyczy tych którym umowa się kończy w czasie ciąży - jeśli umowa by ci się kończyła a ty bylabyś niżej niż w 12 tc to mógłby cię zwolnić - ale jeśli masz tak długą umowe to zwolnić cię niemoże od początku ciaży

Gość Maluszekk
3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. nie wiem jak to interpretowac maz mowi ze moga mnie teraz jeszcze zwolnic

Nie może Cię zwolnić, od początku. Tylko jeśli umowa kończyłaby się przed upływem 12 t.c., nie musiałby jej przedłużać. To nie byłoby zwolnienie, tylko wygaśnięcie umowy. Teraz może Cię zwolnić tylko dyscyplinarnie w uzasadnionych przypadkach, jak każdego, lub w razie upadłości firmy.

Gość Maluszekk
troche mnie uspokoilyscie. chyba niepotrzebnie sie stresuje.

Gość kazia65
a mi się wydaje, że dopiero po upływie 3 miesiąca pracodawca nie może cie zwolnic

kazia65 >> to źle ci się wydaje. pracodawca nie może zwolnić kobiety w ciąży w ogóle, chyba że w przypadkach, o których już była mowa, czyli dyscyplinarnie albo w przypadku ogłoszenia upadłości. może natomiast nie przedłużyć umowy, zgodnie z KP, ale to nie dotyczy autorki. autorko, pamiętaj, że jeśli w przyszłym roku pracodawca nie przedłuży ci umowy, to zasiłek macierzyński będzie ci przez jakiś czas wypłacał zus, więc zadbaj o formalności z tym związane. powodzenia! :D

Gość Maluszekk
XliloX możesz rozszerzyć co z tym macierzyńskim? jak gdzie i kiedy? :-) serdeczne dzieki