Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 764756

pieluchy tetrowe-ktoś jeszcze używa?

Polecane posty

Gość 764756

mam taki plan, żeby w dzień używać. czy są jeszcze takie mamy? czy da się?

Gość mama29-2010
ja uzywam. do wanienki by nie bylo slisko i do wycierania buzki dziecku :D ok! pojelam :D miedzy nogi uzywam tylko pieluch jednorazowych :D

Gość iwona-----
dziewczyno nie te czasy.

Gość ja myślałam że
będę używać :) ale do buźki faktycznie się przydawało :) teraz mały ma 2,5 roku i ani razu nie założyliśmy tetrowej, ale przed porodem twierdziłam że będę zakładać:)

Gość xxxxxxyyy
Ja kiedys przez dwa pierwsze miesiace zycia pierworodnego uzywalam - w sumie nawet fajne to bylo i nie az tak klopotliwe jak sie by wydawalo - ale potem jednak ze wzgeldu na brak miejsca do suszenia pielluch poddalam sie .Teraz sa takie fajne majteczki wielorazowe - z tym, ze dosc drogie i trzeba co jakis czas kupowac nowy zestaw w odpowiednim rozmiarze - tu gdzie mieszkam w UK sa szalenie popularne - sa nawet pielucho-wypozyczalnie dla niezdecydowanych oraz specjalne pralnie - w Warszawie tez juz taki serwis powstal .

Wytłumaczcie mi w czym jest lepsza pielucha tetrowa :O ja rozumiem kiedyś w PL nie było pampersów tylko tetrowe pieluchy,ale teraz po co się pieprzyć z pieluchami prać itd jak można kupić i to wcale nie drogo nie wiem może chodzi wam o kasę czy jak może żle myślę,ale chyba lepiej dla dziecka pampers nie pielucha tetrowa

Gość moja koleżanka
zakładała tetrową dziecku jak go uczyła sygnalizowania siku.działało:-)))

Gość Nie mam hasła
No właśnie - pampersy i nasze dzieci siusiają w nie do 4 roku życia :(, a w tetrowej szybko sięuczyły!

Gość xxxxxxyyy
Tetrowe na pewno sa zdrowsze - jednak Pampers to sztuczny twor i jest wybielany chlorem itp. - nie jest to moze jakos starsznie szkodliwe, ale jednak tetra czy jak teraz pielucha bambusowa to 100 % natury . O Pampersach mowi sie tez czasem, ze moga potencjalnie zle wpynac na poldnosc chlopcow - jadra sie nich potrafia przegrzac - w tetrze na pewno do tego nie dojdzie. Plus aspekt zasmiecania srodowiska - przyznaje sama uzywam Pampersow, po prostu wysiadlam przy tym praniu , ale jak sobie pomysle ile tyc brudnych pieluch moich dzieci gdzies sie poniewiera po swiecie to robi mi sie niedobrze - a jak jeszcze niedawno czytalam o dzieciach w ubogich azjatyckich krajach zyjacych na wyspiskach smieci , zwozonych miedzy innymi z Europy i przgrzebujacych sie przez te pieluchy to az plakac mi sie chcialo, ze so tego tez sie przyczynilam z wlasnej wygody - dobrze, ze juz niedlugo koniec tych pampersow u nas. Gdybym miala miec jeszcze jedno dziecko to tym razem na pewno bedzie chowane w majteczkach wielorazowego uzytku.

Gość do xxxxxxyyy
technika wytwarzania tetry nie jest 100%owa natura, nie siedza babcie na ganku i nie plota tegoz... a pranie tetry? proszki, energia, czyz to 10% natury? papersy i nieplodnosc? bez zartow.. proponuje bys ciut doczytala zamiast rzekazywac mity dalej przegrzewanie jader ma wplyw na BIZEZACA plodnosc a nie na przyszla

Gość xxxxxxyyy
Ja przy tej nieplodnosci sie nie upieram - bo to tylko jakos przelotnie o tym czytalam bez zaglebiania sie w temat - na zasadzie nie chce wiedziec, bo mi jest wygodniej jak jest - moze i nie ma wplywu. Tak samo jak tetra nie jest 100% eko - choc teraz jest bambus i wg, jest o wiele przyjemniejszy niz tetra - uwaga na marginesie, ale jednak jest to material bardziej naturalny niz wszelkiego rodzaju pampersy - no i nie wyrzuca sie tego na smietnik tylko splukuje i pierze - owszem woda do prania jest zuzywana plus proszek, ale produkcja pampersow obciaza tak samo jesli nie znacznie bardziej srodowisko plus potem zuzyte zalegaja na wysypiskach latami - sama przyznasz, ze nie jest to zbyt fajne jak sie o tym pomysli.

Gość do xxxxxxyyy
no nie est zbyt fajne ale ja bym sie tu bardziej starala zajac sposobem przetwarzania tychze smieci, niz przechodzeniem na tetre... ktora prac tez trzeba i jkby nie patrzec wiecej chemii sie zuzywa, zanieczyszczajac przy tym srodowisko.. nie sadze by to bylo mniej szkodliwe.. skoro sa w stanie wytworzyc proszki mniej szkodzace (czyli skondensowane, uzywa sie ich mniej) to sa w stanie zajac sie smieciami na tyle, by nie rozkladaly sie xx lat; tylko ze taniej jest naklonic matke do zmiany pieluch i urobic ja przy tym po lokcie, niz wdrozyc kosztowne technologie majace na celu przyspieszenie rozkladu badz bezpieczny rozklad... oczywiscie kazdy ma prawo do innego zdania...

ja na początku używałam jednorazowych do 6 miesiąca a później się zaczęło... jakieś plamy na pupie, czerwony siusiak i cuda niewidy. Przeszłam na tetrę i chociaż te zmiany skórne na pupie niekoniecznie były od "pampersów" to powiem Wam że teraz jednorazowe zakładam z ciężkim sercem i wyrzutami sumienia... W tetrze pupa oddycha, w tetrze(!!) ale nie w tych niby pulowych otulaczach pokrytych gumą!!!! Jak dla mnie masakra. Może to mniejszy syf niż jednorazowe (tetra +otulacz pul) lecz niestety powietrze tam na pewno nie dociera. Mam dużo gaci bawełnianych i pieluch za każdym siku jedno i drugie wymieniam. Piorę co 2 dzień z dodatkiem proszku dezynfekującego jak brzydka pogoda codziennie. Nie ma tragedii, w nocy i w ciągu dnia śpi w samych gaciach bo nie sika albo baardzo rzadko. Na spacery w brzydką pogodę zakładamy jednorazowe bo ciężko rozbierać ale jak ciepło mamy na zmianę gacie i pieluchy i zmieniamy. Proszę nie pisać że w jednorazowych pupa oddycha bo to śmieszne. Jak ściągam ją małemu a ostatnio zaopatrzyliśmy się nawet w eko że niby przewiewne to pupa gorąca jak wrzątek. Ostatnia warstwa tej pieluchy jest nie przemakalna tzn nie oddycha. Tak samo jest z otulaczami PUL. Niby oddycha niby bawełniany a bawełna z zewnątrz a w środku guma. Powiem tak - różnica jest zasadnicza. Kwestia wyboru mamy czy jej się chce czy nie. Chociaż myślę że jak się raz spróbuje tetry (jak ja) to ciężko się przestawić z powrotem na jednorazowe. pozdrawiam sylwia

i nie jestem żadną eko mamą po prostu chcę dla mojego dziecka to, co moim zdaniem najlepsze.

Gość Ewela_19
Przy noworodku używałam do różnych celów, a teraz kiedy dziecko jest już większe to głównie jako duży śliniak zapinany na klamerkę od prania albo jako osłona przed słońcem dopinana do budki wózka też na klamerki od bielizny, albo jako podkład na przewijak. Jako pieluchy nigdy.

Gość cvsdcs
z niepłodnościa to jest tak, że pampersy podnoszą temp w mosznie, a udowodniono że wzrost temp o niewielka wartość (nie pamiętam jaką) powoduje zaburzenia spermatogenezy.

ja sie upierałam, że będę tetrowych używać w domu w dzień a jednorazowe na spacery i na noc... długo mój upór nie potrwał :D Przerzuciłam się zupełnie na jednorazowe ;) Drugim dzieckiem od razu będe używac jednorazowych :)

Xxxxxxyyy Tetra może i jest droższa, ale w perspektywie czasu. I tak wychodzi się na plus do xxxxxxyyy jaka chemia?? Mydło jeleń, albo szare i wio.:D Ja wam powiem, ze chciałabym używać tetrowych pieluch podobno lepiej wpływają na bioderka, nie ma tych wszystkich potowek i innych syfow pieluszkowych tak jak dziewczyny mowia, jednak skora oddycha no i oszczednosc finansowa Jestem mloda, ale strasznie wierzę w te niektóre sposoby naszych babc jak mąka ziemniaczana, tetra, robienie samemu zupek jednak wtedy czuje się pewniejsza. Czuje się pewna kontrole nad tym co je dziecko ( tak, wiem, nigdy nie wiadomo, czym faszerowane są warzywka) Mam nadzieje, ze wystarczy mi zapalu co, do prania i robienia papek samej.Trzymajcie kciuki

Gość co zawsze wyjdzie
o dziewczyno to jest temat zapalny :D ja uzywałam tetry to sie dowiedziałam ze jestem zacofana i takie tam bo tu same swiatowe i taki ho do przodu siedzą:D jakbym miała drugie to tez TYLKO tetra

Gość etniczna
ja tez w dzien uzywalam tetry a na noc i na spacery pampersow,nie chodzilo mi o kwestie finansowe(chociaz z tertra taniej wychodzi) Ale nie chcialam by moje dziecko caly czas w czyms sztucznym bylo,wezcie sobie codziennie podpaske zakladajcie i to taka ogromna,ciekawe czy bedzie Wam fajnie,tetra jakby nie bylo powietrze przepuszcza.