Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 xer

jestem dda

Polecane posty

Go艣膰 xer

tak mi smutno dzis - jestem dda i nienawidze siebie, tego kim jestem. chce to zmienic terapia ale nie umiem, pozostaje nawroty dolow, taki straszny bol i nienawisc za to kim sie jest :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hmmmm,,.m
polowa na tym forum nie wiec co to jest dda slyszeli o adhd, wiec wyjasnij na czym polego ta przypadlosc ,troche cirzko walczyc w doroslym zyciu z dda ale mozna i trzeba ,wrecz trzeba i mozna miec super efekty wiem to napewno ale trzeba chciec sie samemu porozumiec ze soba i od tego trzeba zaczac .powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hmmmm,,.m
samemu bedzie ciezko sie zrozumiec ,terapia wiele pomagai,ale najpier trzeba chciec zrozumiec a wtedy juz z gorki, pozatym wyjasnij co oznacza ter DDA bo tu na forum polowa nigdy nie slyszala o dda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hmmmm,,.m
sory za powtorke i literowki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xer
dda= dorosle dziecko z rodziny alkoholowej obawiam sie, ze wspomnienia i bol zawsze pozostana, jakkolwiek mozna sie przebudowac to jednak emocje sa tak zamkniete ze nie mozna ich ruszyc, nie chca sie zmienic a analiza rozumowa nic nie pomaga by je zmienic

Udost臋pnij ten post

Co to jest DDA ? Wiele informacji na stronie www.pilumnus.dl.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j psychol
mia艂am m臋偶a dda, niech go szlag trafi, piek艂o mi z 偶ycia zrobi艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przesladowana
czy wy, dda zawsze tak si臋 u偶alacie nad sob膮? matko, ka偶dy ma do艂y, problemy itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja tez jestem dda
i bardzo mi z tym ciezko,ten kto tego nie przezyl/wa nie zrozumie o czym mowa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o co chodzi z wasz膮 idolk膮
ej, ej, ej... rodzic贸w si臋 nie wybiera. Ale to kim jeste艣 dzi艣 zale偶y ju偶 tylko od ciebie. Nie przerywaj terapii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
ca艂y problem dda (doros艂e dziecko alkoholika) albo ddd (doros艂e dziecko z rodziny dysfunkcyjnej) polega chyba na tym, 偶e obwinia si臋 SIEBIE za piek艂o jakie zgotowali takiemu dziecku rodzice. A ten kij ma dwa ko艅ce. Z jednej strony klimat w jakim dziecko wzrasta daje mu b艂臋dn膮 matryce postrzegania 艣wiata, ALE Z DRUGIEJ STRONY daje mu wieksz膮 wra偶liwo艣膰 i umiej臋tno艣膰 widzenia b贸lu tam, gdzie inni widz膮 tylko mask臋 i uznaj膮 j膮 za twarz. To tak naprawd臋 dar a nie balast, je艣li potrafisz sie uwolni膰 od obwiniania siebie za to jak ci臋 ukszta艂towa艂 艣wiat i 艣wiadomie zacz膮膰 zmienia膰 swoje sposoby reakcji. Nie, lekko, 艂atwo i przyjemnie nie b臋dzie, ale nagroda na ko艅cu warta jest swojej ceny. A t膮 nagrod膮 jest twoje ponadprzeci臋tnie wra偶liwe na ludzi i jednocze艣nie 艣wiadome wn臋trze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Mrs Brovary
To co napisalas jest bardzo madre,jestes/bylas dda?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
Nie, lekko, 艂atwo i przyjemnie nie b臋dzie, ale nagroda na ko艅cu warta jest swojej ceny. A t膮 nagrod膮 jest twoje ponadprzeci臋tnie wra偶liwe na ludzi i jednocze艣nie 艣wiadome wn臋trz bla bla bla... niez艂e bzdury wam tam wkr臋caj膮 :( ale to taka manipulacja, zebyscie poczuli si臋 lepiej. Nawet s艂ysza艂am jakiego艣 inteligenta-lekarza, co pr贸bowa艂 pocieszac pacjenta chorego na schizofreni臋, 偶e wiele os贸b p艂aci ciezkie pieni膮dze zeby wywolac u siebie halucynacje, a on ma za darmo... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
jestem ddd i mam za sob膮 lata pracy nad pozbyciem si臋 niepo偶膮danych schemat贸w wdrukowanych we mnie w dzieci艅stwie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
8u89uo8i nie wiem jakie masz do艣wiadczenia, ale w艂a艣nie o p艂yci藕nie twoich reakcji m贸wi艂am pisz膮c 偶e to DAR a nie balast :P Bo jak cie czytam to faktycznie uwa偶am to za dar :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
id藕 co艣 chlapnij bo przynudzasz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
Mrs Bovary- jakiej p艂yciznie reakcji, mo偶esz uzasadnic? Znam po prostu mechanizmy tych ich terapii, to wkr臋canie g艂upot ludziom, po prostu mnie to wkurza, okrecanie kota ogonem. Tak - bycie dzieckiem alkoholika to dar, bycie schizofrenikiem to dar... :( chyba ci juz ten dekiel totalnie wyprali..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 m贸j psychol
DAR???ja przez ten dar mam dzieciaka w grobie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Mrs Brovary
Moglabys napisac jak to z Toba bylo?Chocby po krotce,jaka bylas,jak postrzegalas wszystko a jak jest teraz po tym jak zaczelas nad soba pracowac?Jestem dda,nie bylam na terapii,nie wiem czy warto,nie wiem czy jest tego sens,wiem jedno moje zycie przez to bardzo cierpi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
8u89uo8i po pierwsze nie b臋dziemy rozmawia膰 w ten spos贸b. Nie mam ochoty na wzajemne obrzucanie si臋 uszczypliwosciami w tym temacie, wi臋c albo zaczniesz rozmawia膰 jak cz艂owiek albo ja przestan臋. Tw贸j wyb贸r. m贸j psychol DAR???ja przez ten dar mam dzieciaka w grobie mo偶esz rozwin膮膰? bo nie wiem co konkretnie masz na mysli. Ja pisz臋 o ludziach kt贸rzy dorastali w niesprzyjaj膮cych okoliczno艣ciach i jako doro艣li zmagaj膮 si臋 z problemem swoich sysfunkcyjnych reakcji. A ty o czym piszesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Mrs Brovary
Bylabym naprawde gdybys,jesli mozesz oczywiscie chocby pokrotce opisala jak to bylo z Toba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
Moglabys napisac jak to z Toba bylo? Przepraszam, ale nie. Mog臋 za to podzielic sie z tob膮 moimi sposobami wychodzenia z problemu. Terapia (ka偶da) daje ci tylko do r臋ki narz臋dzia. Ja mam ich za soba wiele. jedne by艂y do luftu, inne sporo wnios艂y...Terapeuta to te偶 TYLKO CZ艁OWIEK i nie mo偶esz go kopiowac bezkrytycznie. dlatego kilku terapeut贸w (nie jednocze艣nie), lektura r贸偶nych ksi膮zek ( B贸g cie bro艅 aby艣 ograniczy艂a si臋 do ameryka艅skich poradnik贸w typu prozac w pigu艂ce - najwi臋cej mi da艂y wydawnictwa zakonne) da ci ca艂o艣ciowy ogl膮d problemu i mozliwo艣膰 wybrania takiego sposobu naprawiania siebie, jaki uznasz za najbardziej odpowiedni. Wa偶ne s膮 tak naprawd臋 dwie rzeczy - jedna to granitowa wiara w to, 偶e istnieje wyj艣cie z tego popierdolonego labiryntu i nieustanna nad tym praca. ka偶da w艂asna reakcja - na tapet臋 艣wiadomo艣ci. sk膮d si臋 wzi臋艂a, czy jest taka jaka byc powinna i co ewentualnie zrobi膰, aby taka by艂a. wa偶ni s膮 tak偶e ludzie jakich na tej drodze spotkasz...ka偶dy ze sob膮 niesie co艣 ( jakis spos贸b reakcji na rzeczywisto艣膰), co mo偶esz "przymierzy膰" do siebie jak kieck臋 w przymierzalni i zastanowic si臋, czy jest ci w niej do twarzy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
Ja tez mam dar, w postaci Aspergera. :) A moja matka ma dar w postaci zaburzenia schizoafektywnego. Co do dda- to podstawow膮 spraw膮 u tych os贸b jest kulejace poczucie w艂asnej wartosci. Podstaw膮 terapii jest jego podwyzszanie, wi臋c pr贸buje sie odwracac spraw臋, przez jego podwyzszanie na kazdy mozliwy spos贸b. Ale jak dla mnie te mechanizmy sa tak grubymi nicmi szyte, 偶e w zyciu nie nabra艂abym si臋 na taka manilulacj臋. Uwazam , 偶e to nieetyczne takie wkr臋canie komus bzdur. Co do wra偶liwosci- podwyzszona jest tak samo niebezpieczna jak obnizona. Raczej nalezy m贸wic o przewrazliwieniu a nie wrazliwosci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Mrs Brovary
Mam bardzo niskie poczucie wlasnej wartosci,czasami obwiniam sie o to co dzialo sie w rodzinnym domu,choc podswiadomie wiem,ze to ja bylam ofiara przemocy,nie potrafie odnalezc sie w nowych relacjach,jestem wrazliwa coby nie napisac przewrazliwiona,wszystko dokladnie analizuje,obwiniam o wszystko,niekiedy czuje nic niewarta,to uciazliwe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Mrs Brovary
Probuje z tym walczyc ale czasami nie mam juz sil,czuje sie gorsza od wszystkich,mam juz 26 lat a to tak mi utrudnia zycie ze kazdy moj zwiazek byl pelen niepowodzen z mezczyznami ktorzy mnie wykorzystywali,gnebili i niekiedy znecali psychicznie,ot z deszczu pod rynne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
8u89uo8i teraz piszesz bardzo madrze Co do dda- to podstawow膮 spraw膮 u tych os贸b jest kulejace poczucie w艂asnej wartosci. Podstaw膮 terapii jest jego podwyzszanie, wi臋c pr贸buje sie odwracac spraw臋, przez jego podwyzszanie na kazdy mozliwy spos贸b. Ale jak dla mnie te mechanizmy sa tak grubymi nicmi szyte, 偶e w zyciu nie nabra艂abym si臋 na taka manilulacj臋. W pe艂ni si臋 z tob膮 zgadzam :). Dlatego tak bardzo zwracam uwag臋 na na to, aby nie kopiowac bezkrytycznie i nie ogranicza膰 si臋 to jednej terapii kt贸ra ma "zdzia艂ac cuda". Praca nad sob膮 to praca na lata i wymaga wiele samozaparcia i wiele 艣wiadomo艣ci ... napiszesz czym objawia si臋 Asperger?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
obrzucam ka艂em wszystkich dooko艂a:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mrs Brovary
obwiniam o wszystko,niekiedy czuje nic niewarta,to uciazliwe. wierz臋... dlatego uwa偶am, 偶e maj膮c zaburzony wzorzec postrzegania pod艣wiadomie przyci膮gasz pan贸w, kt贸rzy do tego wzorca pasuj膮... P贸ki wzorca nie zmienisz masz szanc臋 jak przeci臋tny Kowalski na wczorajsz膮 kumulacj臋 lotka, 偶e trafisz na innego faceta. TO NIE TWOJA WINA. TY JESTE艢 OFIAR膭...WI臉C ZAPAKUJ W 艁ADN膭 PACZUSZK臉 te wzorce i ode艣lij na odres alkoholika-rodzica.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8u89uo8i
Asperger to bardzo lekka forma autyzmu, znana dopiero od lat 90 i to na zachodzie. Jest zab. wrodzonym, uposledza kontakty spo艂eczne, ludzie z ta choroba s膮 cz臋sto apatyczni, labo nadpubudliwi, maja depresj臋, nadwrazliwosc, na swiat艂o, dzwi臋ki, 艂atwo sie denerwuj膮, mozna by wymieniac i wymieniac.

Udost臋pnij ten post