Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agatka30

pierwsza ciaza w Anglii

Polecane posty

Czesc wszystim! czy sa tu dziewczyny tor oczekuja swojego pierwszego dzidziusia w Anglii i chcialy by podzielic sie swoimi wrazenieami i opiniami ja mam wiele mysli w glowie i nie bardzo mam tu z im o tym pogadac wiec fajnie by bylo posiedziec razem na forum:) napiszcie cos o sobie i swoich codziennych myslach zwiazanych z baby i nie tylko. ja powiem ze jestem w 13tygodniu wlasnie odebralam pirwsza fotke dzidzusia i jestem bardzo szczesliwa:)

Gość iwona-----
Mojego męża siostra właśnie urodziła synka w Londynie. Wypisali ją po jednej dobie skandal. Opieka medyczna gorsza niż w Polsce 3 USG na całą ciąże. Ginekologa widziała raz na oczy wszystko załatwiała z położna , która miała na wszystko wylane. Współczuję Ci że musisz tam rodzić.

Wiesz co chyba nie wszedzie jest tak zle chociaz przyznaje ze w Londynie nie wyglada to najlepiej to straszny moloch i mnostwo ludzi i nie traktuja tam pacjenta jak jednostke tylko jednego z wielu, wiem bo mieszkalam tam 4 lata:( teraz mieszkam w mniejszej miejscowosci i opieka medyczna jest tu znacznie lepsza:)

Gość iwona-----
Co nie zmienia faktu, że i tak Ci przysługują 3USG i ginekologa będziesz widziała raz. Myślę że to nie kwestia miasta tylko ich system opieki medycznej.

to fakt ze system nie jest za ciekawy...ale zawsze mozna w miedzyczasie isc do polsiego ginekologa...i ja tak robie pogadam sprwdze i jest ok:)

Gość iwona-----
No chyba że tak.Jak zdawałyśmy sobie relacje co ona miała robione jakie badania to ja się za głowę złapałam. Ja jestem w piątym miesiącu a z moich badań mogłabym książkę stworzyć. Wizytę ma co 3 tygodnie tak samo usg. Powiem Ci że czuję się bezpiecznie wiedząc ,że w każdej chwili mogę zadzwonić do mojego lekarza przyjść mimo, że nie byłam umówiona. Uważam ,że to ważne aby przyszła mama czuła się bezpiecznie w ciąży.

Gość matyna pe443
jak to 3 usg? ja wiem o dwoch, w dwoch ciazach mialam tylko po 2 usg, w 12 i 20 tyg a gina na oczy nie widzialam, a ona z jakiego powodu ginekologa widziala i czemu wyjscie po dobie nazywasz skandalem? ja urodzilam szybko nie bylam zmeczona itd wiec co mialabym tam robic kilka dni jak to w polsce trzymaja?

oczywiscie zeto wazne dla tego chcialam tu z kims pogadac:( bo ja tak srednio bezpiecznie sie czuje chociaz wiem ze ciaza to nie choroba znacznie bardziej wolala bym byc pod ciagla opieka lezkarza..ale nii mam wyjscia jestem w uk i musze tu sobie radzic.

Gość matyna pe443
agatko masz 30 latek? ktory to juz tydzien?

Gość matyna pe443
o to pewnie juz mialas lub bedziesz miala na dniach scan?

Gość iwona-----
Widziała ginekologa bo wylądowała w szpitalu. Miala 3 Usg w 12 w 20 i 36 tyg. Wypuszczanie po dobie jest skandalem, gdyż sama nie jesteś w stanie stwierdzić czy macica Ci się dobrze obkurcza. Jeśli nie podawane są leki bo może dojść do stanu zapalnego. Po drugie żółtaczka fizjologiczna może pojawić się nawet po 2 dobach od porodu. I co wtedy będziesz latać z takim małym dzieckiem po szpitalach.

Gość Matyldas
Ja chodziłam w ciąży i rodziłam w Anglii. Z zawodu jestem połozną i wiele wiem od tzw."kuchni". Byłam bardzo zadowolona z opieki w UK, nie ma ingerencji w badaniach dopochwowo-uważam, że dobrze. Może pod koniec przydałoby się usg sprawdzić jak dziecko faktycznie się ułozyło, jak wykształcone jest łożysko, czy szyjka się zmieniła. Urodziłam w 6h, miałam podaną morfinę domięsniowo plus gaz(bardzo słynny na wyspach) wyszłam do domu po 5 godzinach od porodu, nikt nie mógł uwierzyć. |Następnie codziennie przychodzi położna, sprawdza krocze, żółtaczke u dziecka i pobiera krew na fenyloketonurię. Czemu zła opieka? że nie grzebią w pisi co 2 tyg?? warto tam być a potem dopiero wystawiać opinię. Pozdrawiam

Gość matyna pe443
a skad jestes

tak mialam w walentynki i dostismy najfajniejsza pocztowke walentynkowa swiata z fotka naszego baby:))))))))))))))

Gość matyna pe443
iwona----- moje dziecko mialo zoltaczke po porodzie i w domu ja przeszlismy, i cos sie stalo z tego powodu?

Gość matyna pe443
agatka to super :) pewie jestes ciekawa czy to chlopiec czy dziewczynka:) a jakies preferencje masz pozatym zeby byla zdrowa dzidzia oczywiesice:)

uwazzam ze opinie naa temat opieki zaleza od tego co dana osoba przezyla wiec kazdy ma prawo do wlasnego dania :) ale powiedzcie kochane jak to jest z wynikami badan krwii a te wzystkie hepatitis syfilis itp cay estaw jak przyslawynii to ze jak do 2 tygodni nie posla to znczye sa dobre czy tak?

Gość iwona-----
A ja się cieszę że mój lekarz bada mnie dopochwowo bo mógł stwierdzić że ma stan zapalny, sprawdza mi za każdym razem ph. Zresztą w Anglii traktują dziecko jak przedmiot to skandal, że dopiero w 12 tyg robią usg. Dzięki wcześniejsze wizycie jest się w stanie uratować wiele ciąż ale co tam lepiej żeby obumierały.

jestem strasznie ciekawa a moj partner jeszcze bardziej.oczywiscie zdrowie najwazniejsze i bedziemy sie cieszyc tak samo z chlopczyka jak i dziewczynki ale chyba oboje troszecze bardziej woleli bysmy dziewczynke:)

Gość matyna pe443
agatko tak, jak nie dzwonia z przychodni to znaczy ze ok wszystko, ja mialam za malo zelaza i odrazu do mnie dzwonili ze mam przyjsc bo recepta na zelazo na mnie czeka.

Gość matyna pe443
iwona jak sie niby da uratowac wiele ciaz? przez grzebanie paluchem w pochwie np?

Iwona, nie przesadzaj tak i nie strasz autorki. to, że opieka medyczna jest inna to fakt, ale gdyby była beznadziejna to w Anglii nie było by dzieci :D ja też zostałam wypisana ze szpitala po dobie i bardzo się z tego cieszę, synek miał żółtaczkę i nie był wcale naświetlany, żyje i ma się bardzo dobrze :) USG miałam robione 2 razy i też wystarczyło, na fotelu ginekologicznym nie byłam bo tu tego nie praktykują i o dziwo wszystko jest ze mną i dzieckiem w porządku :)

Gość Matyldas
Iwona po części masz rację, moje dziecko to okaz zdrowia, ma teraz 2,5 roku, a ani razu nie miało usg, aczkolwiek np. bioderka sprawdzano palpacyjnie. No mnie się udało, a czy traktuje się jak przedmiot? niekoniecznie, gneralnie nie staje się na głowie, bo jest dziecko, też jestem takiego zdania-nie ma co przesadzać- żanego przegrzewania, do roku czasu zero!! katarków, chorób, zaczeła chorować właśnie po powrocie do ojczyzny.

Gość matyna pe443
no dziewuszki sa slodziutki, zycze Wam dziewuszki malutkiej ale sunus tez bedzie super wiadomo, ale jednak dziewczynki sa fajniejsze jak mam byc szczera :)

oj to mniepocieszylas bo ja mialam krew pobierana 2 tygodnie temu rowne i nic do dzisiaj i nie wiem cz daliegac do skrzynki sie stresowac:(

Gość jahadasa
iwona wlasnie w UK podchodza rozsadnie do ciazy. Do 12 tygodnia wiele ciaz jest ronionych ze wzgledu na wady genetyczne lub z powodu innych nieprawidlowosci. Natura wie co robi i sama odrzuca taka ciaze. Natomiast jak kobieta miala w przeszlosci poronienie to opieka jest juz inna. Jezeli dziecko rozwija sie prawidlowo to nie ma sensu robienia czestego USG - to jedynie jest dla mamus, ktore chca poogladac sobie dziecko. Zreszta w Polsce na NHZ tez zbyt wielu badan nie robia, chyba, ze prywatnie (prywatnie w UK tez moge sobie co tydzien robic :D) A warunki w szpitalu w UK i w PL to jak niebo i pieklo (nawet nie ziemia :P)

a dziewczynki sa kochan i slodkie zreszta wiecie co chlopczyki tez nie zalezy mi chce zeby bylo zdrowe i usmiechniete to wystarczy:) a co do opieki medycznej to wiecie co....obojetnie jaka jest musimy sie z nia pogodzic jak mieszkamy tutaj wiec co robic...:)

Gość iwona-----
A żebyś wiedziała,że da się uratować najwięcej poronień jest między 6 a 8 tyg ciązy. Przyczyną może być krwiak za mała ilość progesteronu i wystarczy podać luteinę i ciąża może być spokojnie podtrzymana. Ale żeby to stwierdzić to należy wykonać usg przed 12 tyg ciąży czego w Anglii nie uświadczysz.

a co powiecie o temacie stres a ciaza? ja mam dosc stresujaca prace i ciagle sie martwie ze baby to czuje:(