Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie do Was..

Mam dom 250 m2. Ogrzewanie gazowe. Mam pytanko..

Polecane posty

Narazie tam nie mieszkamy, ale jest wykańczany i jest właczone delikatne grzenie. Tak na 11 stopni. Za dwa miesiace przyszedł mi rachunek 1200 zł:( kurcze to nie za duzo. To ile bedę płacic jak tam bede mieszkać i temp będzie 21 st?????? Az się boję:(

Gość Spozniona faza
1200 zl to nie jest duza liczac, ze to 250 metrow. Ja mam nowoczesne ogrzewanie z dwoma panelami solarnymi i tez wychodzi jakies 800-1000 zl miesiecznie za 150 metrow (temp. w ciagu dnia 20 st, noca 17)

no tak ale ja mam nastawione tylko 11 stopni:( a gdzie ogrzewanie wody.....za poprzednie dwa mies przyszło mi 750 a temp ta sama...kurde chyba coś nie tak?

Gość mamachichi
no ja mam dom 200m2 i płacimy ok 1000mieś za gaz

mamachi a ile macie stopni zazwyczaj nastawione? czyli mój rachunek ja widać nie powinien byc zaskczeniem..

Gość jillianna
Poczytaj dokladnie za jaki okres płacisz.Bo sa naliczane tzw prognozy i jezeli była zanizona to potem wyrownujesz niedopłacone mszesc.

jesli mnie pytasz to nie...

Gość mieszkamy w starym domu
ocieplony tylko czesciowo. Metrow mamy prawie 280. I niestety w mrozy raz doblismy do rachunku 3700 zl (dwa miesiace). W tym jest tez kuchnia na gaz i ciepla woda, ale to niewielki wydatek. W nowym domu na pewno jest taniej, ale radze i tak stosowac dwa rodzaje ustawien pieca - temp.dzienna i nocna. Dzienna wyzsza, wtedy gdy domownicy wstaja, ida do lazienki (musi byc cieplo w domu, inaczej sie przeziebicie) itd. Pozniej, gdy jestescie w pracy, czy w szkole - warto tak ustawic piec, by temp.byla nizsza. Oszczedzicie. Wystarczy, ze na godzine przed Waszym powrotem do domu piec wroci do wyzszej temp. W nocy warto ustawic temp.nizsza, chocby 17 stopni. W instrukcji do Waszego pieca sa pewnie nawet takie automatyczne programy oszczedzajace, ale mozna tez zmienic je indywidualnie, co do godziny.

w tym roku bylo cieplej i nasz najwyzszy rachunek za dwa miesiace to niecale 2300, ale... W nocy mamy 16 stopni, w dzien max 20...i to nie przez caly dzien...

...albo - jesli macie termostaty na kazdym kaloryferze, mozna sterowac temp.w pokojach, z ktorych korzystacie caly dzien, albo obnizac w tych, do ktorych wchodzicie tylko czasem, itp,

dzięki za wszelkie odpowiedzi:)

ustaliliśmy z Mężem że likwidujemy gaz i będziemy budowac piec kaflowy, do którego bedziemy wrzucać chrust z lasu i śmieci. Moze rachunki spadną :)

czy mam już się śmiać z tego "śmiesznego żartu" czy czekać na Twoje skinienie na odpowiedni czas?:O

Gość my palimy miałem
w domu jest cieplutko i koszty nie są zaporowe, piec gazowy też mamy ale używamy go bardzo rzadko

a co to jest miał? kojarzy mi się z kotem :P

Gość Andrzej Wysocki
Witam! Proponuję zapoznanie się z ogrzewaniem za pomocą pelletów Selmet Lava i Olimp. Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartości opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartość to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartość opalowa była wyższa niż 18,00 GJ/kg) Chętnie odpowiem na Wasze pytania! Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzeczkik Selmet