Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WeronikazPodlaskiego.

Krytykujący partner

Polecane posty

Gość WeronikazPodlaskiego.

"Mój partner () Ciągle siebie dołuje i wprowadza w domu atmosferę niepotrzebnej nerwowości i wrogości. Próbuje też obniżać moje poczucie wartości - krytykując mnie np. z jakiegoś błahego powodu. Wiem że to jest nawyk - ta ciągła krytyka wyniesiony z domu rodzinnego- tak zachowuje się jego tato wobec mamy. Próbuję mu to uświadomić (że postępuje jak swój tato), a przecież nie cierpiał tego zachowania w dzieciństwie, lecz to niewiele pomaga. () czasami nie mam już siły znosić tych jego dołujących i nerwowych zachowań. Jak to mogę zmienić ? Jak się wtedy zachować ? Co mówić ? Co robić żeby więcej nie popsuł nam radości z bycia ze sobą i najważniejsze żeby również cieszyło go nasze towarzystwo. ()"

Gość MarynaMaryna Ma
Myślę, że Twój problem dotyczy każdego człowieka. Prędzej czy później, nawet będąc w szczęśliwym związku, spotykamy się z niezadowoleniem, zdenerwowaniem i ze słowami krytyki ze strony partnera. Im bardziej takie reakcje są nasilone, oraz niezrównoważone zachowaniami wyrażającymi miłość i akceptację, tym mniej taki związek przynosi nam radości i wsparcia.

Gość kabanosLolek
Pamiętaj, że inni ludzie traktują Cie tak, jak im na to pozwalasz. Jeśli jesteś uległa, i z obawy przed dezaprobatą męża robisz to, co on chce, to wzmacniasz takie jego postępowanie, którym Ciebie sobie podporządkowuje. Jeśli nie pozwalasz na dominację i na manipulowanie Tobą (np. złym humorem, ciągłą krytyką), Twój mężczyzna przestanie stosować te "środki wyrazu", bo już nie będą wywoływały Twoich, pożądanych przez niego zachowań.

Gość postuluję niniejszym