Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaodzaraz

Pępek- pytanie

Polecane posty

Gość mamaodzaraz

Moje dziecko ma 12 dni i nadal ma pępuś, tzn ten czarny kikut, czy nie powinien już odpaść? Martwi mnie to.

czasem tak jest dluzej, jak ma szeroki przyczep sprawdz czy sie nie maże jak osuszasz?

Moja ma 18 dni a skubaniec cały czas sie trzyma.... nic się nie marze , osuszam spirytem a sie trzyma dziad.

Przestan go mazac to odpadnie migiem. Maczajac go spirytusem wcale go nie wysuszasz tylko powodujesz to, ze bedzie sie dluzej mazal. Zostaw go w spokoju to sam odpadnie, nawet nie zauwazysz kiedy. Wszyscy na swiecie tak robia, tylko w PL napedzaja interes apteczny i namawiaja do mazania. Echhhh, te polskie absurdy.

Wszystkim dzieciom jakos odpdaja po 5-7 dniach, a w Polsce po kilku tygodniach. Nie daje wam to do myslenia?

Gość mamaodzaraz
Właśnie niczym nie smarowałam wg zaleceń lekarzy. Jednak pamiętam że przy pierwszym dziecku smarowałam spirytusem rozcieńczonym i odpadł szybko a teaz jak się trzymał tak się trzyma :/

Ja nic nie używałam do pempuszka mojej córki i odpadł po 7 dniach. Później jedynie czyściłam go kilka razy dziennie patyczkiem do uszu zmoczonym przegotowaną wodą, by usunąć zaschniętą krew jaka się tam pojawiała. I tak miała je przez ok 2 tyg jeszcze

ja tam nie wiem jak jest gdzie indziej ale mi polozna polecila wlasnie spirytusem rozcienczonym woda zamoczyc patyczek i podkrecac a spirytus osusza a nie maze jak tu ktos pisze a tak na marginesie to spirytus kosztuje grosze taki zwykly spozywczy kupuje sie malutka buteleczke rozciencza sie z woda i starcza na bardzo dlugo nie tylko do pepka takie jest moje zdanie no ale kazdy robi jak uwaza powodzenia napewno odpadnie po kilku tygodniach nie martw sie:)

12 dni to uwierzmi nic takiego - mojemu dziecku odpadł po 4 tygodniach

Po pierwsz przciera sie samoa przegotowana woda przez pierwsze 2,3 doby zycia dziecka (3,4 razy dziennie) Po drogie dziecka nie kompie sie , az do odpadniecia pepka, co nastepuje w 4, 5 dniu. No , ale to w Niemczech. Spirytus!!! Dla niemowlaka??? Same sobie potrzyjcie rane spirytusem!

Dori30 --- ty chyba nie masz pojęcia o tym co piszesz jaką przegotowana wodą ????????? czemu ma się nie kąpać dziecka??? nie żyjemy w średniowieczu kobieto!!!!!!!!!! owszem trzeba uważac żeby zbytnio nie zamoczyć w kąpieli ale żeby nie kąpać jakieś bzdury wypisujesz a po trzecie i najważniejsze jaką ranę przecierasz dziewczyno ??? dzidziusia to nic nie boli bo to tylko kikut nieunerwiony i dlatego spirytusem się przeciera a wręcz podkręca dookoła żeby szybciej odpadł naprawdę nie macie niektóre pojęcia

Gość jnhbgfdxsbn
Mojej córce kikut odpadł po 10 tygodniach, po zastosowaniu płynu robionego w aptece przepisanego przez chirurga. Synkowi odpadł po 4 tygodniach.

Dori30- kikut pępowiny to nie jest rana, moze wygląda okropnie ale noworodka to nie boli i należy przecierać spirytusem 70% albo jakimś tam preparatem innym (ja uzywalam spirytus)

to ja mussa30 Poczytaj troche moze na stronie "pampersa"... Nie chce mi sie juz poraz ktorys tu pisac, dlaczego nie kapie sie dziecka. W skrocie: Dziecko ma po urodzeniu naturalna warstwe ochronna, ktorej nie wolno zmywac. Pepek to moze nie otwarta rana, ale w okol jest delikatna skorka. Nie traktowalabym jej spirytusem. W Niemczech praktykuje - nie kapanie i przecieranie woda- od ponad 30 lat. Oparte jest to o wieloletnie badania dermatologow i alergologow. Rozumie , ze moze to byc dla Ciebie szokiem, bo mnie tez to zszokowalo. Ale mieszkajac w Niemczech przezylam wiecej szokow:) Jestem bardzo otwarta na nowosci i zmiany, wiec wszystko "biore" ... i ... sprawdza sie !

Gość ma-ma...
Po pierwsze pępek to nie rana! Dziecka to nie boli, nawet polewanie spirytusem! Autorko - mojemu synkowi kikut odpadł 12 dnia życia. W szpitalu odcięli tą długą część z klamrą i mały miał tylko taką małą, czarną "rodzyneczkę". Kąpaliśmy synka codziennie i pępek był zawsze zamaczany, potem osuszony i polany spirytusem 70 % ze strzykawki, a wszystkie zakamarki pod spodem i dookoła potraktowane patyczkiem do uszu. Pępek nigdy mu się nie paprał.

Gość ma-ma...
Masajki? Może siusiają :D

Wiem, ze w Polsce ta metode zaczyna sie juz w niektorych szpitalach wprowadzac, wiec nie mow o masajkach, bo Polska wszystko sciaga z zachodu, a ze trwa to latami, to juz inny problem. Moze dopiero wasze wnoczki beda nie kapane i nie przecierane spirytusem.

Sorry , ze sie tak unosze, ale to takie kontrowersyjne tematy (w polsce jeszcze) , ale nie dla lekarzy tylko dla mam.

Dlaczego nie moge mowic o Masajkach? Może mnie to bardzo interesuje, czym Masajki przecierają kikuty? Mieszkasz w Niemczech- piszesz o tym z taką wyniosłością jakbyś była nie wiadomo kim...

i znowu.. "to takie konrowersyjne tematy (w polsce jeszcze) co ty myślisz, że Polska jest gorsza? Ja też mieszkam na Zachodzie i nie twierdze, że Polska jest 100lat za murzynami jak Ty. Codziennie wychodzi coś nowego dotyczącego pielęgnacji niemowląt, niektórzy używają tych sposobów (jak Ty) a inni wolą stare, dobre, sprawdzone....

Gość ma-ma...
Dorcia - wyluzuj kobieto! Dobrze, że jeszcze języka ojczystego nie zapomniałaś... Nie wszystko co zachodnie jest lepsze. Z takich zatrolonych dzieci, których się nie myje wyrastają dorośli, dla których wymyślili dezodoranty 48 h :D Masakra spotkać takiego na swej drodze... A odnośnie kąpieli, to moje dziecko ma 23 m-ce i jest codziennie kąpane, bo zarówno jemu jak i nam sprawia to olbrzymią przyjemność. Zgodzę się natomiast, że nie powinno się kąpąć dziecka bezpośrednio po narodzinach, tylko lekko wytrzeć maź i hop do mamusi!

Dziewczyny 5 dni temu urodziłam , mieszkam w Austrii i kiedy w szpitalu powiedziałam o spirytusie i o przesuszaniu w ten sposób pępka t olekarka zrobiła oczy. Mnie kazali przemywać czystą przegotowaną wodą, dobrze osuszyć a następnie na suchutki sypać puder mineralny penaten i to ma w zupełności wystarczyć.

"a inni wolą stare, dobre, sprawdzone...." Ja nie uwazam , ze co stare to dobre i sprawdzone. Aspiryna tez stara i sprawdzona? Tylko, ze juz od dawna na zachodzie jest nie polecana. Rozzedza krew i dla wielu jest wlasciwie niebezpieczna. Mozna mnozyc przyklady. Ja nie uwazam , ze Polska jest sto lat za murzynami, tylko wiele niestety ludzi jest. Ale nie chce rozwijac tego tematu. Napisalam ogolnie. .

Przeciez ja nie pisze o nie kapaniu dzieci , tylko noworodkow.

ok, ja nie potepiam przemywania woda bo tez o tym slyszalam. Jednak wybralam spirytus- kikut odpadł, pepek sie zagoił i jest ok. W aptece proponowano mi gencjane czy jakos tak, ale nie wzielam. W szpitalu polecili preparat za 24zł... to tez podziekowalam.

ma-ma... Oczywiscie, ze nie wszystko co zachodnie jest lepsze. Ale w tym przypadku (w tym temacie) akurat tak ;)