Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

molla :)

CC ----------- > skierowanie od lek. PSYCHIATRY

Polecane posty

proszę o opinie wyłacznie mamy, które nie chciały rodzic sn i wiedziały ze jedynym rozw jest CC. ja takze boje sie porodu, a najbardziej ze poród sie przeciągnie i ze dziecku cos sie przez to stanie niedotlenienie, ponadrywane ściegna szyi, więzadła, przyduszenie i inne okropnosci - kazdy chce miec dziecko zdrowe. myśle o CC- ale tu zastanawiajm sie od jakiego lekarza dostane skoerowanie na CC - w przypadku gdy lęk przed porodem SN jest tak duzy ze powracają lęki, depresja, kłopoty ze spaniem ? zastanawiam sie jak zareaguje lekarz psychiatra u ktorego sie lecze jak powiem ze mam leki przed porodem SN. MIAŁA KTÓRAŚ Z WAS SKIEROWANIE NA CC OD LEK. PSYCHIIATRY (czy moze byc od lek. rodzinnego ?) -------------------------------------------- licze ze obędzie bez opinii - porod sn jest lepszy i inne sratypierdaty !

A w prywtnych porodowkach nie robia cc na zyczenie?

Gość bbgbbbbbbbb
Robią ale trzeba mieć taką formalną podstawę. Czyli albo zaświadczenie od okulisty albo od psychiatry.

Gość xgfhfg
Przede wszytkim wybadaj jak to wygląda w szpitalu w którym będziesz rodzić bo już nie jedna poszła z zaświadczeniem od psychologa i dupa, musiała rodzić naturalnie a potem dzieciaka przez szybkę w waiatkowie oglądała. Taka prawda. ja dopiero w CZWARTYM szpitalu byłam pewna że podejdzie poważnie i nie każą mi rodzić sn. W poprzednich trzech miałam poważne wątpliwości.

Gość nie tylko od okulisty
lub psychiatry,leżałam z dziewczyną chorującą na jelita i tez miała cc,ja mam od laryngologa,od ortopedy też-możez mieć rozejście spojenia łonowego no i rwę kulszową tu neurolog-w ciąży rtg ci nie zrobią więc muszą ci uwierzyć na słowo.mam rodzinę w szpitalu w poznaniu i tak jako wskaznia do cc piszą np-brak postępu porodu lub niechec pacjentki do rodzenia sn.

Gość oj,oj........
ze skierowaniem od PSYCHOLOGA to możesz sobie tyłek podetrzeć-bo PSYCHOLOG to nie lekarza. jedyne zaświadczenia jakie przyjmują w szpitalach to te od PSYCHIATRY.nikt ci tego nie podważy.myślę,że jak powiesz lekarzowi to co nam napisałaś,to dostaniesz skierowanie.jest taka choroba jak paniczny lęk przed zajściem w ciążę i lęk przed porodem.na to łapiesz się. w prywatnych klinikach nie potzrebują żadnych zaświdczeń.np.w Wawie jest taka która robi tylko CC.bez żadnych paierków.idziesz,płacisz i masz CC.

Gość oj,oj........
i tak jak napisała osoba wyżej od neurologa-ta rwa kulszowa.

a czy któras z was miała takie skierowanie do cc od psychiatry, bo od jakiego innego lekarza jeśli ma sie paniczny lęk przed tym co moze byc. a moze któras z was rodziła w klinice ESKULAP W B. BIAŁEJ, tam wykonuja cc na "zyczenie" -, oraz na skierowania od lekarzy.

Lekarz ordynator a nawet sam dyrektor szpitala NIE MA PRAWA PODWAŻYĆ SKIEROWANIA NA CC OD LEKARZA SPECJALISTY czy to okulista czy psychiatra czy ortopeda. Jeżeli kobieta ma wadę wzroku -3 to na oddziale nikt jej cc nie zrobi ALE jeśli ma skierowanie od okulisty to nikt jej łachy nie robi i muszą to uwzględnić i wykonać cc!!! Autorko wiele kobiet ma tzw. Tokofobię ( strach przed ciążą lub porodem itd.). Nie denerwuj się, nie zamartwiaj idź do psychiatry po to skierowanie na cc i będzie wszystko w porządku.

Gość dupeczka z okieneczka
że ja na to nie wpadłam.. ja już zanim pomyślałam o ciąży to panicznie bałam się porodu a ciążę przysłaniała mnie nieustająca myśl o porodzie. Sam poród był straszny, przedłużony, z odejściem zielonych wód na początku. i tak miałam cc bo dziecko było za duże, ale co z tego jak cc zrobili po 15 godz. Niby na początku z dzieckiem było ok. wszystko pięknie ładnia a teraz? padaczka, opóźniony rozwój psychoruchowy

Bo my baby nie umiemy o swoje niestety walczyć :/ a przynajmniej nie zawsze... Jak się czegoś boimy to nikt nie powinien nas zmuszać!!! Jeśli powiedzmy mamy raka czy cokolwiek innego to lekarz się pyta do cholery czy zgadzamy się na chemię czy nie!! Tak samo jest z operacjami i tak samo powinno być z sn i cc!!!! Niestety z porodami jest inaczej i dlatego walczmy o swoje idąc do lek. specjalisty po skierowanie. Jeżeli jakikolwiek ordynator nie przyjmie tego skierowania można z miejsca go postraszyć sądem gdyż jest to niezgodne z prawem!!!!

Gość Wskazanie od psychiatry
jest wskazaniem wymienionym przez PTG. 3 miesiące temu sama miałam cesarkę z takiego wskazania. Mała była dodatkowo ułożona pośladkami, więc nie umiałam pogodzić się z myślą,że uda mi się ją urodzić naturalnie bez ryzyka że coś jej uszkodzą. Każdy szpital ma obowiązek uwzględnić takie wskazanie!!! Lekarz ginekolog nie jest psychiatrą, więc nie ma prawa podważać opinii psychiatry! Co do Twoich obaw jak psychiatra zareaguje na Twoje lęki, uważam że jak najbardziej ze zrozumieniem! Kogo jak kogo,ale psychiatry nie da rady nabrać na udawane lęki;) W moim szpitalu w którym miałam cc, mają rygorystyczne podejście do cięć, ale nikt nie podważył takiego wskazania! Dlatego zamiast się zadręczać i szkodzić nerwami sobie i maleństwu idź jak najszybciej do lekarza psychiatry! Zobaczysz,że wyjdziesz od niego ze wskazaniem w ręku:) Pozdrawiam serdecznie:)

teraz neichetnie robia cc ze wskazan, a jesli tak przeprowadzaja z toba dlluuggiii wywiad. ja mialam zlamany kregoslup 1,5 roku przed porodem wskazanie ortopedyczne.

agata ich niechęć nic do tego nie ma :] podważyć skierowania nie mają prawa.... i tyle :) Trzeba znać swoje prawa ;) wtedy Ci dupy zawracać w szpitalu nie będą :D

nieraz slyszalam ze dziewczyny mialy wskazania i co ? musialy rodzic naturalnie. Tak jak moja znajoma. I gówno lekarzom zrobia. Oni sa bezkarni.

agata_bbb, teraz robią oprócz cesarek ratujących życie maleństwa i matki, własnie cesarki ze wskazań opracowanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Przed każdą tak zwaną cesarką planowaną(właśnie ze wskazań) jest konsylium lekarskie, ale powinno ono odbywać się na zasadzie pro forma. Poza tym odkąd stało się nagminnym zaskarżanie lekarzy o błąd w sztuce, Ci wolą zrobić cc, niż zostać oskarżonym o zaniechanie czy błąd. A podważenie wskazań od lekarza innej specjalizacji jest zaniechaniem.

Widac ze za duzo naogladalas sie rozmow w toku. Myslisz ze nie straszyla? Tylko jej mwoili ze nie potrzeba jej cc , da pani urodzic szybko sn. A potem po porodzie mowili i co dalo sie urodzic naturalnie? wiec cesarka nie byla potrzebna

Gość do belik....
niestety podważaja skierowania od innych lekarzy.maja swoja komisje w szpitalu i oni decydują czy z takim skierowaniem od okulisty ciężarna kwalifikuje sie do SN czy CC.najwyzj skracaja II fazę porodu-co wiąże się z vacum.od PSYCHIATRY NIE PODWAŻA nigdy bo się boją.zreszta z obcym psychiatra w szpitalu nie musisz rozmawiać,bo masz zaufanie do swego...tak więc mozesz sobie straszyc ordynatora kim chcesz,on jak nie widzi wskazań to i tak zarządzi SN.zresztą myslisz,że lekarze w szpitalu są głupi?nie wiedzą,że kobiety załatwiaja sobie lewe zaświadzcenia?tym bardziej jak widzi pieczatke od prywatnego lekarza,który w dodatku nie pracuje w danym szpitalu-to maja to gdzieś.zresztą jak ktos tutaj napisał-maja nacisk na SN.to mniej szpital kosztuje.dlatego najlepiej chodzic do lekarza ktory pracuje w szitalu dogadać sie z nim na konkretny termin na CC.(oczywiście za dodatkowa kase)to od razu w papierach bedziesz miała wpisane,brak rozwoj akcji.a nawet na akcje nie beda czekać.

agato ze zrozumiałych względów interesowałam się osobiście tym tematem, przekopałam się po kilka razy przez cały internet, wydzwaniałam po szpitalach i wiesz co?! w każdym ze szpitali usłyszałam, że skoro są wskazania to oni je uhonorują! Nie wątpię, że zdarzają się opisywane przez Ciebie sytuacje, ale są one niezgodne z prawem i koniec dyskusji!!!! Poza tym, żeby mieć pewność, że szpital je uhonoruje wystarczy zadzwonić! Mając takie wskazanie w ręku idziemy do naszego lekarza prowadzącego ciążę (najlepiej gdyby pracował w szpitalu w którym chcemy rodzić) i jego obowiązkiem jest wypisanie skierowania na cc!!!! Jesli nasz lekarz nie pracuje tam, gdzie chcemy rodzić idziemy do ordynatora i tam uzgadniamy termin planowanego cc!!! Pozdrawiam

I jeszcze jedno, czy Twoja znajoma wcześniej zgłosiła się do ordynatora w celu ustalenia terminu, bądź też czy uzyskała skierowanie od swojego lekarza na cc?! Jeśli zdała się na ,,los" to nie dziw, że potraktowano ją jak potraktowano. A na koniec ... koszt cc jest niewiele większy niż porodu naturalnego, więc to żadny argument przeciwko cc. A prawdziwe wskazanie nie wymaga żadnego nakładu finansowego!!! Ja miałam wypisane wskazanie z prywatnego gabinetu:)

Gość ,,,..............
wskazaniedo psychiatry-niestety tak to się nie odbywa.jeżeli byłoby tak rózowo jak mówisz to nie odsyłali by babek z izby przyjęć bo nie maja miejsc.maja prawo zweryfikować skierowanie od innego lekarza.w szpitalu pracują równiez inni lekarze niż ginekolodzy.po to zbiera sie specjalna komisja,żeby przedyskutowac zasdność takiego skierowania.no inna sprawa,jak masz skierowanie od lekarza który pracuje w danym szpitalu...to tyle w temcie.jeżeli chcecie to załatwcie sobie skierowanie od psychiatry-to jest nie do ruszenia.

wkazanie od psychiatry-> tylko oni weryfikuja to wskazanie i jescze raz przeprowadzaja taka jakby komisje rekarska i oni decyduja zw jaki sposob urodzisz. Ja mialam zaplanowana cesarke , na dzien i odzine a i tak przyszedl ortopeda badal mnie i byl dlugi wywiad. Ale w moim przypadku nigdy nie bede mogla miec p.naturalnego.

Gość ,do belik...
oni maja prawo ZWERYFIKOWAĆ zasadność skierowania.np.jak idziesz na jakąkolwiek inna operacje-to tez przeprowadzaja wywiad z tobą,robia badania i również zbiera się konsylium.zalezy jaki szpital-ale generalnie konsylium mają 2-3 razy w tym i omawiają wszystkie operacje na kolejne dni.

Gość wskazanie od psychiatry
i tu się myslisz-SN jest tansze i to duzo od CC.dodatkowo SN zabiera szpitalom mniej pkt niz CC.

do Do bellik Ja na prawdę nie wiem gdzie Ty mieszkasz i jakie masz u siebie szpitale, ale ja rodziłam w Lublinie i nikt nie miał prawa podważyć mojego skierowania na cc. Moje siostry również miały takie skierowania ( wszystkie miałyśmy od okulisty- wszystkie skierowania były autentyczne!!!) i każda rodziła w innym szpitalu: Ja na Staszica, druga na Kraśnickich a trzecia na Jaczewskiego. W żadnym z tych szpitali nawet nie miałknęli na skierowanie gdzie na Kraśnickich bardzo nalegają na porody naturalne! W przypadku skierowania na cc od np. okulisty wygląda to tak, że ginekolog nie ma prawa podważyć skierowania. Ten lekarz jest od cip za przeproszeniem a nie od oczu!!! Natomiast kiedy kobieta przyjeżdża do szpitala ze skurczami to nikt nie będzie zwoływał narady czy jej skierowanie jest do podważenia czy nie :D Ponadto jeśli dany okulista ( podałam ok. jako przykład ale to dotyczy wszystkich lek. spec.) nie ma odebranych praw do wykonywania zawodu itd. itp. to drugi okulista ze szpitala, w którym dana kobieta rodzi RÓWNIEŻ NIE MOŻE PODWAŻYĆ JEGO DECYZJI!!!!

Autorka topiku pisze o prawdziwych wskazaniach i o tym, że się leczy u psychiatry. I tylko pod takim względem rozwinęłam dyskusję. Co do konsultacji macie rację, ale jeśli wskazanie jest prawdziwe a nie kupione,wtedy taka konsultacja powinna być tylko pro forma.

Autorka topiku pisze o prawdziwych wskazaniach i o tym, że się leczy u psychiatry. I tylko pod takim względem rozwinęłam dyskusję. Co do konsultacji macie rację, ale jeśli wskazanie jest prawdziwe a nie kupione,wtedy taka konsultacja powinna być tylko pro forma.

belik-> widac jestes mloda, i malo znasz sie na zyciu , w praktyce niestety wyglada to inaczej.

agato jestem mloda- fakt, ale co do reszty nie zgodze się z Tobą ;) Interesowałam się sporo tym tematem bo dotyczyła zarówno mnie jak i moich sióstr. Pytałam wielu lekarzy jak to z tym jest i wiem co mówię. Wiem też, że ludzie nie znają swoich praw co lekarze ( i nie tylko lekarze z resztą) wykorzystują.