Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zielona_gruszka

Czy po dietetyce można zostać nauczycielem biologii lub chemii?

Polecane posty

Gość jak sama nazwa wskazuje
biologia to nie dietetyka chemia to nie dietetyka

Na pewno nie, jeśli już to w technikum bądź zawodówce gastronomicznej mogłabyś czegoś uczyć.

na bank nie chyba, że tak jak napisał ktoś powyżej- technikum lub zawodówka gdzie jest jakiś przedmiot związany z dietetyką

Gość nie nie niiiieeeee
niiiiieeeeeeeeeee nie nie nie nie

a po dietetyce co chcesz robić?:D tu jeśli masz i chemię i biologię to możesz ubiegać się o posadę nauczyciela biologi albo chemii do tego korki itd a po dietetyce?

Gość Mój ci on........
Po dietetyce możesz:uczyć w szkołach gdzie jest taki przedmiot(na kosmetyce,pielęgniarstwie,itp.)możesz prowadzić zajęcia,lub być nauczycielem opiek.na praktykach w szpitalach,MOPSach,itpMożesz pracować na samodzielnym stanowisku w szpitalu(oferta z dziś-1800 złotych na początek:(),w placówkach żywienia zbiorowego(podlega ci kuchnia, magazyny,prowadzisz dokumentację),w gabinetach spec.w odchudzaniu(Natur House itp),w poradniach diet.przedszkolach,żłobkach itp.Ale musi być wyższe ,a w szkołach jako nauczyciel,musi być mgr.Jest to zawód przyszłościowy,ale teraz jeszcze w Polsce w powijakach:)

Gość idz na medycyne
:classic_cool:

Gość Mój ci on........
Nie wiem:)I nie wiem też co można robić po biol-chem.poza uczeniem w szkole.Znajoma nauczycielka biol-chem obskakuje podstawówkę i gimnazjum i jakoś sobie godziny zbiera,ale na jednej posadzie...?-Polonistka,matematyczka,wych.1-3,to cały etat w szkole załapie.Po dietetyce z pracą też nie jest słodko,i płatna mało,chyba że gabinet prywatny,lub on-line,W szkole na dietetyce też masz praktyki w szpitalu,na oddziałach,czasem uczestniczysz (pomagasz)w zabiegach t j.wprowadzenie sądy do żołądka,karmienie nieprzytomnych na OIOMie,oddziały z małymi dziećmi-tak że jak wrażliwa jesteś bardzo to się przygotuj.

Wydaje się, że wolałabym uczyć w szkole, przekazywać wiedzę. Ale nie wiem czy jest sens się tak poświęcać - wiadomo jaka jest teraz młodzież, ciężko ich czymś zainteresować.

Mój ci on... "W szkole na dietetyce też masz praktyki w szpitalu,na oddziałach,czasem uczestniczysz (pomagasz)w zabiegach t j.wprowadzenie sądy do żołądka,karmienie nieprzytomnych na OIOMie" - kto ci tak powiedział?? Sondę do żołądka zakłada lekarz, ewentualnie pielęgniarka, a karmi to albo rodzina albo salowa albo pielęgniarka... Myślę, że praca dietetyka nie na tym polega... A to co sie robi kilka tyg na praktykach nie ma nic wspólnego z dalsza praca..

Ja też chodziłam w LO do biol-chemu. I jeśli kręci cie uczenie w szkole, to i w jednym i drugim przypadku możesz tam pracować :) nie wiem, czy sie da tak zrobić, żebyś po dietetyce uczyła biologii... Raczej czarno to widzę... Ale w dzisiejszych czasach wszystko jest mozliwe, zatem póki skończysz studia, moga sie przepisy pozmieniać i może to być mozliwe. :) Choć właśnie jeśli chodzi o szkolnictwo to są one dosyc rygorystyczne... niestety... A nie chciałabys wykładac gdzieś na uczelni wyzszej?? Zarobki tez tam są chyba wyższe..

Gość Mój ci on........
Myślę że nauczyciel z racji zawodu jest raczej szanowany,nerwy trzeba mieć ze stali i dobry głos.Mnie nikt by nie zmusił do nauki w gimnazjum chyba:)Na dietetyka trzeba mieć trochę smykałkę-interesować się zdrowiem ogólnie,zdrowym żywieniem,lubić kontakt z ludźmi,być otwartym kulinarnie(nie trzeba umieć gotować,ale jakie takie wiadomości na ten temat też mieć-w szkole są warsztaty z kuchni ogólnej,dietetycznej,mlecznej i takie tam:) )I trzeba dobrze wyglądać w mundurku;)

Gość Mój ci on........
Edyciak-z autopsji wiem:)(robiłam to wszystko)

A najlepiej to wejdź sobie na stronę jakiejś renomowanej szkoły, gdzie jest dany kierunek i poczytaj sobie opis kierunku i porównaj, co ci bardziej odpowiada... Powinno być napisane, jakie kwalifikacje posiada absolwent danego kierunku... Moja znajoma kończy w tym roku biologię, a od kilku miesięcy w aptece pracuje... Jakies tam leki sporzadza itd.