Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kcbr

czy zabiora?

Polecane posty

Czy zabiora mi rente rodzinna jak wezme slub cywilny??

Gość i ......?
tak

Gość effy.
nie, nawet wczoraj bylam w zusie i sie pytalam :)

Gość dużo tkich
renta przysługuje do 25roku zrycia, pod warunkiem ze nadal się uczysz

Gość hkhsdjk
nie zabiorą jestem po kościelnym i dalej mi przysługuje, ale warunkiem jest uczenie się:)

Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione - do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów. W przypadku tego świadczenia nie ma znaczenia wysokość uzyskiwanych dochodów na rodzinę - a więc również fakt zawarcia związku małżeńskiego. Decydującym kryterium w przypadku dzieci zmarłego jest wiek i fakt nauki. Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 17 marca 2005 r. III AUa 702/2004 Przepisy o rencie rodzinnej nie uzależniają prawa do tego świadczenia od systematyczności nauki, jej pozytywnych rezultatów, ewentualnego powtarzania semestrów. Jedyny warunek to kontynuowanie nauki i ograniczenie wiekowe.

Czyli moge tak?:) Ucze sie ucze.. eh pytam bo każdy mowi inaczej... tata moj w zusie pytał to raz powiedziała ze tak a 2 raz jak pytał ze nie;/

Gość hghghghghg
to możesz