Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mandiq

Ciekawa książka o kontrowersyjnym tytule

Polecane posty

Gość Mandiq

Ostatnio przeczytałam- choć tytuł mnie nie zachęcił- książkę "Dlaczego nie jestem ateistą" autor: Marek Lipski, biolog. Polecam, bo nie są to wywody żadnego duchownego, ani moralisty, tylko zwykłego człowieka(szkoleniowca, handlowca), który w zabawny i ciepły sposób mówi o swoich przemyśleniach, nie tylko w aspekcie wiary w tzw. Siłę Wyższą:) Polecam gorąco!

Gość a ja z drugiego bieguna
raczej polecałabym "Niezbędnik ateisty" , książkę, która udowadnia, że człowiek niewierzący w Boga to żaden odszczepieniec i satanista

Gość Kinia_88
Książka Lipskiego jest odpowiedzią na "Bóg urojony" Dawkinsa, ale wcale nie traktuje ateistów jako odszczepieńców, czy satanistów. Lipski nie gani niewierzących za brak wiary, próbuje zrozumieć, momentami nawet stawia się w pozycji ateisty. Ta książka to bardziej poradnik połączony z opisem osobistych doświadczeń niż moralizatorska rozprawa.

Gość Hanka do Janka
Czytałam tę książkę jak była dostępna tylko w formie e-booka i mimo, że nie lubię czytać z komputera, to muszę przyznać, że tę książkę przeczytałam na raz. Bardzo wciąga, jest napisana w takim stylu, że szybko się ją czyta. Podobały mi się historie opisane przez autora. Czytając czuło się, co Lipski chce nam przekazać. Polecam!

Gość Mandiq
Mnie ujął sposób w jaki autor tłumaczy całą swoją drogę do tego, by nie pozostać ateistą. Przy czym nie pada z jego ust ani jedno obraźliwe,czy krytyczne słowo na ludzi , którzy wybrali inną drogę. Nie jest to prosta sprawa, ale widać można ukazać innym własne zdanie bez krytyki i obrazy odczuć innych ludzi.

Gość Kinia_88
Od razu widać, że autor darzy szacunkiem wszystkim, bez względu na wyznawaną wiarę lub jej brak w ogóle. Książka ma sprawić by czytelnik zastanowił się nad sensem niektórych swoich życiowych decyzji, by sam doszedł do własnych wniosków, autor nie chce niczego nikomu narzucać.

Gość Vitalianka
a mnie zaciekawiła książkąaŚwińskim truchtem" Polecam ,bardzo fajna.Perypetie chłopaka zwanego Rudolf.

Książka skłoniła mnie do refleksji nad własną wiarą. Kiedy dostałam w prezencie książkę, dopiero sięgnęłam po nią po tygodniu, ale lepiej późno niż wcale. Super się czyta i przemyślenia autora są bardzo cenne. Polecam gorąco.

Gość carries78
Co mnie urzekło w tej książce to, że autor mówi o tym, że jeśli doktryna Kościoła nas zniechęca do wiary i Boga to powinniśmy szukać własnej drogi do Boga i budować w ten sposób naszą wiarę.

Chyba najbardziej trafiony prezent urodzinowy jaki otrzymałam. Bardzo inspirująca lektura. Pełna humoru, ciepła i cennych przemyśleń autor daje dużo do myślenia ale nie narzuca niczego. Polecam gorąco.

Gość romeczeek
Nie byłem przekonany bo tytuł dosyć jednoznaczny, ale przyciągający uwagę więc się skusiłem na kupno książki i jestem bardzo mile zaskoczony. Pan Lipski pisze z niezwykłą lekkością i szczerością opisując swoje doświadczenia z Bogiem. Podoba mi się jego obiektwizm dotyczący ateizmu. W subtleny sposób zacheca do szukania swojej drogi do Boga, nie namawia. Polecam.