Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktoś brał

czy ktoś brał tabletki ARKETIS

Polecane posty

Gość czy ktoś brał

Mój ojciec ma stale depresje ,chodzi na wizyty ,ale tabletek nie bierze, leżą u niego opakowania tego właśnie leku, ja już nie mam siły wałczyć ze swoimi myślami, ale nie chcę iść i opowiadać jakiejś obcej osobie o swoich natrętnych myślach, czy po takich tabletkach wszystko się zmienia? jak to jest, normalnie się funkcjonuje, jeździ samochodem itp?? niby pisze,że trzeba brać regularnie ,ale też jest ,że może być stosowany podczas epizodu depresyjnego, czyli mogę łyknąć raz kiedyś kiedy np. nie mam już siły wstać z łóżka?

Gość ja brałam
Arketis (Paromerck, Parogen, Seroxat) to silny lek przeciwdepresyjny, przeciwlękowy. Trzeba go brać regularnie, przyjmowanie zacząć od małej dawki i stopniowo dopiero zwiększać. Nie można tego stosować doraźnie, gdy akurat źle się czujesz. Działa tylko przy stosowaniu regularnym, nagłe odstawienie powoduje przykre skutki uboczne. Ja brałam to z powodu fobii społecznej, dzięki temu lekowi zaczęłam normalnie funkcjonować wśród ludzi. Nie należy spodziewać się natychmiastowej poprawy, u mnie zaczęło się coś zmieniać po ok. 2 tygodniach przyjmowania. Muszę Ci powiedzieć, że ten lek poprawił znacznie jakość mego życia, przestałam się bać wychodzić do ludzi, zaczęłam uczyć się normalnych reakcji. Ale jest też coś negatywnego - moje życie seksualne legło w gruzach. Nigdy, przyjmując paroksetynę, nie miałam orgazmu, choć mój partner dwoił się i troił:(. Nie potrafiłam w ogóle się podniecić, choć wcześniej nie miałam z tym większych problemów. Coś za coś. Więc jeśli seks jest ważny w Twoim życiu, to rozważ dobrze wszystkie za i przeciw.

''czyli mogę łyknąć raz kiedyś kiedy np. nie mam już siły wstać z łóżka? '' Wszystkie leki przeciwdepresyjne działają po jakimś czasie ( po około 2 tygodniach). Nie ma tak, że łykniesz tabletkę i poprawia ci się samopoczucie na ten moment. Takie łykanie od czasu do czasu niewiele ci pomoże, jak nie pogorszy.

Gość hejja
ja tak łykałam xanax od czasu do czasu i pomagało