Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minikkaa11

Potrzebuje rady Waszej - matek:)

Polecane posty

Gość minikkaa11

Cieszę się, że tu zajrzałaś:) Potrzebuję pomocy, rady, a nikt inny jak kobieta nie udzieli mi najodpowiedniejszych wskazówek. Otóż zostałam mamą. Jestem w ciąży. Dwa tygodnie temu zrobiłam test ciążowy, ale jeszcze nic z tym od tamtej pory nie zrobiłam. Wiem głupio postępuję, ale dlatego teraz zamierzam się właśnie wybrać i zobaczyć czy wszystko jest w porządku. Przez pierwsze dni musiałam otrząsnąć się z szoku jakie mi zafundowały te dwie kreseczki.. Był szok i przerażenie, bo mam 20 lat. Wszystko czuję, że wywróci się teraz do góry nogami, ale tak naprawdę nic nie wiem o dzieciach.Ja jestem jedynaczką w mojej rodzinie też ostatnio nie było żadnych narodzin bym mogła zaobserwować co nieco. Dlatego bardzo się boję, że zrobię coś źle. Instynkt instynktem, który podobno każda matka ma wrodzony i nawet jeśli nie miała wcześniej dziecka to będzie potrafiła się nim zaopiekować, ale ja i tak bardzo, bardzo się boję. Na początek chciałabym prawidłowo donosić ciążę. Ile razy mam odwiedzać lekarza ginekologa? Zawsze chodziłam prywatnie, bo po doświadczeniach z tym w przychodni do ginekologa nie chodziłam przez dwa lata. Jak się w końcu przełamałam to zaczęłam chodzić prywatnie. Tylko każda wizyta kosztuje mnie niemałe pieniądze dlatego zastanawiam się ile razy będę musiała chodzić w ciąży do lekarza. Aha i czy mam chodzić do tego ginekologa co zawsze czy zapisać się do jakiegoś specjalnego od ciąż może? Wiem może to brzmi głupio, ale nie mam pojęcia. Co powinnam kupić dla dziecka bądź może na co zacząć zbierać, bo w tej chwili nic dla dzidziusia nie mam. Chcę zacząć kompletować wyprawkę. To wszystko mnie przerasta, bo mój tata mi nie pomorze, a mama nie żyje. Więc nie mam w pobliżu żadnej doświadczonej kobiety do której mogłabym się zwrócić. Koleżanki nie mają dzieci jeszcze. Niestety ja mam. Chociaż cieszę się z ciąży, bo nie potrafię odrzucić dziecka to w głębi serca czuję, że to za wcześnie. No, ale wpadliśmy. Zdarza się nawet przy antykoncepcji. No, ale facet z którym to dziecko będę miała nie jest wybrankiem na całe życie. To lekkoduch może zmieni się, a może nie.. bardziej pewne, że nie. Dlatego muszę liczyć na siebie. O alimenty składać nie będę, bo powiedział, że będzie dawał na dziecko połowę swojej pensji, ale nie chcę być ojcem, że jest za młody. Heh on jest za młody, ale to ja mam 20 lat i jestem w ciąży, a on ma 23 i czuje sie za mlody na ojca. Szkoda, ale moze zmieni zdanie. Ja mieszkam z moim tata, bo mama niedawno umarla i tata nei chce zebym sie wyprowadzala. Pracuje teraz do kotrego miesiaca bede mogla kontynuowac prace i kiedy powiedziec pracodawcy o ciazy? Czy jesli pracuje tam pol roku to mam prawo do urlopu macierzynskiego? czy mnie zwolni, bo za krotko jestem pracownikiem? No to na razie tylko tyle pytan..

Gość znajdz mnie po ip
Witaj:) Słonce pytan masz duzo jak wlasciwie kazda z nas nawet te ktore pragna dziecka staraja sie czuje to co ty.od poczatku wizyty bedziesz miala co najmniej raz w miesiacu teraz musisz isc na wizyte bo trzeba sprawdzic czy wszystko ok a poza tym musisz miec zalozona karte ciazy zeby starac sie po porodzie o becikowe. nic nie kupuj dla maluszka to za wczesnie skup sie na sobie i dziecku ciesz sie ciaza odzywiaj zdrowo i nie stresuj.jesli chcesz podaj mi maila to pogadamy na priv.pozdrawiam:)

Gość minikkaa11
kwiatekaleksandra@wp.pl a Ty jesteś też w ciąży?

Hej. ja też zaszłam w ciąże w wieku 20 lat w właściwie 19 tylko pierwszą ciąże niestety poroniłam ale z drugiej ciąży urodził się synek dziś ma 6 lat. też myślałam że sobie nie poradze ale jak tylko urodziłam wszystkie obawy znikneły. sama z siebie wiedziałam co i jak robić. po trzech latach urodziłam drugie dziecko córeczke dziś 3 latka. w moim przypadku to też była wpadka ale planowana bo razem zmoim chłopakiem a teraz mężem chcieliśmy mieć dziecko. Może sie to wydawać głupie ale dziecko nie pozwoliło nas rozdzielić przez nasze rodziny ponieważ nasz związek nie wszystkim przypadł do gustu. dziś jestesmy szczęśliwym małżeństwem. kupiliśmy własny dom na wsi i wyprowadziliśmy sie od jego rodziców którzy za bardzo by chcieli miec nad wszystkim kontrole. Co do wizyt u lekarza; wybierz takiego który najbardziej ci pasuje ,któremu możesz zaufac. Ja chodziłam do lekarza raz w miesiącu jesli wszystko było z ciążą w pożadku. Co do wyprawki to poczekała bym przynajmniej do 8 miesiąca.

Gość izia87
hej dasz sobie rade ja mama zostałam 2 miesiace temu,poczatki sa trudne ja przez tydzien po szpitalu płakałam o to czy dam sobie rade,ze bym mu nie chcaco krzywdy nie zrobiła,żeby mi nie zachorował dlatego dobrze by było gdyby twój partner był z toba mój wybrał sobie 2 tygodniową opieke na de mna i razem uczylismy sie koło maluszka robic nikt nam nie pomagał,najgorzej było jak mój chłopak musiał wrócic do pracy to przez pierwszy tydzien bardzo sie bałam sama w domu z dzidziusiem,to tylko modliłam sie żeby spał i zeby mi nie płakał bo bałam sie że mu nie pomoge:(a teraz to tak sie wprawiłam jakbym co najmniej 5 wychowała:)

Gość izia87
a sorry za partnera nie doczytałam:)ja chodziłam do ginekologa raz na miesiąc w tedy bada Ci pochwe czy szyjka sie nie skraca itp.zawsze robił mi usg czy z dzieckiem wszystko w porzadku pilnuj zemy twój ginekolog to robił jezeli nie to zmien lekarza,bedziesz czesto robiła badania krwi,moczu,badanie na cukrzyce ciazowa napewno ci zleci badanie na wady genetyczne 3D które koszt ponad 100 zł takie badania sa 2 bo drugie jest na serduszko.Ja tez kiałm problem z wyprawka co potrzebne ale na szczescie tesciowa sie tym zajeła,najbardziej praktyczne sa body z ługim rekawem i nogawkami,urodzisz w listopadzie chyba to kombinezony itp.polarowe body,nie mam czasu sie teraz rozpisywac bo do detysty ide:(ale puzniej wróce:)

Kochana, nie przejmuj sie na zapas. Ja dopiero na wakacje skoncze 21 lat a nie cale dwa tyg. temu urodzilam sliczna, zdrowa coreczke ;) To ze nie mialas nigdy kontaktu z noworodkiem nie znaczy, ze nie dasz rady sie nim zaopiekowac. Bedziesz mama a mama swojemu dziecku krzywdy napewno nie zrobi ;) Co do lekarza to nie ma takich specjalnych od ciaz. tak jak poprzedniczka napisala wybierz takiego ktoremu bedziesz ufala i bedzie mial dobra opinie wsrod pacjentek. jesli ciaza bedzie przebiegac bez komplikacji to wizyty beda co miesiac, a w ostatnim tyg. co dwa tyg. (ja tak mialam) tylko niestety chodzac prywatnie musisz sie liczyc z tym, ze za wszystkie badania tez bedziesz musiala placic, a wciazy jest ich dosyc sporo... Ja wyprawke zaczelam kompletowac w 8 miesiacu :) ale gdy widzialam ladne ubranka to nie moglam sie powstrzymac ;p wiec ubranka kupowalam juz od 4 miesiaca :D co do pytania z pracodawca ja bym powiedziala o ciazy jak najszybciej. nie wiem jaka masz prace ale nie powinnas teraz dzwigac, denerwowac sie wiec zeby tego uniknac powiedz najlepiej odrazu :) jak jest z macierzynskim- nie wiem, nie pomoge Ci.. dobrze, ze facet powiedzial Ci wprost ze nie chce byc ojcem, przynajmniej nie masz zbednych nadzieji, tylko szkoda dziecka ze ma takiego ojca :( ale moze trafisz jeszcze na takiego faceta ktory zaopiekuje sie Toba i twoim dzieckiem :) tego ci zycze! a finansowo mowisz ze ojciec dziecka bedzie dawal pieniadze wiec tez napewno sobie poradzisz, szczegolnie, ze mieszkasz ze swoim tata ktory wrazie czego tez pewnie pomoze :) a jak zobaczy swojego wnuka oszaleje na jeo punkcie :) NIE STRESUJ SIE A NAPEWNO BEDZIE DOBRZE! POWODZENIA!

Gość znajdz mnie po ip
nie teraz juz nie ale dziecko urodzilam majac 19 lat wiem jak to jest i wiesz co dalam rade doskonale moj syn ma 13 lat.