Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość afdasfsadfsadffa

Spaghetti-jak robicie??

Polecane posty

Gość afdasfsadfsadffa

Mam zamiar dziś zrobić spaghetti-co mam kupić i jak przygotować?? Proszę o jakieś sprawdzone sposoby a nie przesłanie mi tu linka do jakiegoś forum. Z góry dziękuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wowowowm
ja robie np takie cos szynka pieczarki cebula smietana 18% do zup i sosow moze byc groszek papryka lepsze jest z papryka kostka bulionowa serek topiony Podsmazasz i dusisz pieczarki z cebula i podlewasz je tym bulionem osobno podsmazasz szynke kroisz ja w kostke albo w paski jak wolisz wzucasz papryke do pieczarek zeby tez sie poddusila i zmiekla na koncu wzucasz szynke doprawiasz pieprzem sola moze byc troche magi jakies ziola prowansalskie i podbijasz smietana i wzucasz troszkepokrojonego w kostke serka topionego on sie musi rozpuscic i gotowe do jedzenia ja do tego sosu uwielbiam makaron rurki Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hyde park***
przepis smaczny autorce chyba chodzilo o spaghetti, no wiecie z tym czerwonym sosem ...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onnka
ja miele mięso podsmażam z cebulką doprawiam do smaku potem dodaje pieczarki wodę i koncentrat pomidorowy i dusze z 30 min potem zagęszczam daje śmietankę czosnek i jeszcze raz doprawiam teraz zaczęłam dodawać sos pikantny tao tao zawsze jest pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość afdasfsadfsadffa
wowowowm Dziękuje za przepis :) może kiedyś skorzystam, Macie jeszcze jakieś pomysły bo ten jak na mnie to trochę za pracochłonny i za trudny chyba bo ja to takie beztalencie kulinarne :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Podświadomość Levviatana
Gotujesz makaron, ugotowany polewasz śmietaną, solisz, pieprzysz, posypujesz tartym serem. Dziękuję za uwagę :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie lubie miesa mielonego. Pomidory w puszce (najlepiej w kawalkach drobnych) rozgniatam na jak najmniejsza miazge, jesli masz blender to najlepiej byloby go uzyc, do tego cebulka lekko podduszona (nie podsmazona), zabek lub dwa czosnku i ja lubie duzo ziół, wiec bazylia, oregano, wiadomo pieprz i sol do smaku. Sosem polewam makaron i posypuje startym zoltym serem. Dzisiaj tez sobie zrobie ;d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Ja robię tak: podsmażam mięso mielone z cebulką, do tego dodaję puszkę krojonych pomidorów (lub świeżych w sezonie), pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ewentualnie starta marchew (ale to niekoniecznie). Duszę ok. 15 minut, przyprawiam papryką w proszku, pieprzem, solą i oregano. Ewentualnie można dodać troszkę przecieru pomidorowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kulinarka..
podsmażam cebulkę + mielone zalewam szklanką wody , wsypuję pomysł na boloński winiary albo knorr i to wszystko :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Albo coś w stylu carbonara: podsmażasz boczek i cebulkę, do tego dodajesz śmietanę rozbełtaną z żółtkiem jajka i przyprawioną oregano, solą i pieprzem i chwilkę trzymasz na gazie. Ugotowany makaron wrzucasz do gara, polewasz sosem i mieszasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
pomysły na i kostki rosołowe to przecież sama chemia, już lepiej kupić sos knorra albo lubelli w słoiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wku.iona.
Oczywiście sosy w słoikach to nie chemia 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Ze szpinakiem: podsmażasz pokrojonego w kostkę kurczaka i cebulę, dodajesz paczkę mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego), dusisz 10-15 minut i przyprawiasz śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
akurat te knorra i lubelli są znośne, sprawdź sobie etykietę jak nie wierzysz, z tymże są drogie. Natomiast np. łowicz albo pudliszki to straszny syf.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yhmmhmhm
W żadnym oryginalnym włoskim spaghetti nie ma cebuli, ani duszonej ani podsmażanej. Najsmaczniejsze = najprostrze: makaron, mięso mielone, sos pomidorowy z koncentratu albo pomidorów z puszki, bazylia/oregano, sól, pieprz, ser do posypania i dziękuję 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kupuje w słoiku i tylko albo mięsko mielone kupuje już taki specjalne na spagethii albo mielę i podmarzam z cebulką :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
A moim zdaniem z cebulą jest lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wowowowm
afdasfsadfsadffa- ja tez tak myslalam ze nie dam rady tego zrobic a tak naprawde to jest banalne sproboj bo tak to nigdy sie nie nauczysz ;P ale ten makaron jest pyszny po prostu lec do sklepu bo skladniki i do gotowania:D zdaj relacje czy wyszlo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Z tuńczykiem: podsmażasz pora pokrojonego w półplasterki, zalewasz przecierem pomidorowym z kartonika, dodajesz dwie puszki tuńczyka w sosie własnym i dusisz jakieś 10 minut. Przyprawiasz solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i co z tego że
włoskie jest bez cebuli? jak ktoś zechce to se nawet kakao doda :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Dokładnie. Mnie strasznie smieszy takie gadanie, że z cebulą to nie włoskie. Albo, że carbonara jest z samymi żółtkami bez śmietany. A jak dodam śmietanę, bo lubię, to co, zbrodnia? Każdy lubi to co lubi, Polacy jedzą dużo cebuli i większośc osób jednak woli potrawy z jej dodatkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawnik zasprzątany
a ja robie anjprosciej :D mieso mielone podsmazam z czosnkiem na patelni, doprawiam do smaku sola i pieprzem, kupuje gotowy sos z Łowicza do spaghetti, dodaje do miesa, chwile podsmaze jeszcze razem i gotowe, po co sobie zycie utrudniac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fkuhkwfhf
Sosy łowicza sa wstretne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość afdasfsadfsadffa
wowowowm Wiesz może kiedyś wykorzystam ten przepis,ale nie dziś bo chcę zjeść w końcu coś smacznego a boję się że mi nie wyjdzie to za pierwszym razem jak trzeba,więc zrobię coś prostszego :) Dzięki wszystkim za wypowiedzi :) przydały się,ale chyba zrobię coś po swojemu z wykorzystaniem napisanych przez was przepisów-chociaż nie w całości.W końcu w kuchni trzeba improwizować :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawnik zasprzątany
a mnie tam Łowicz smakuje, de gustibus non est disputandum ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jak robisz pierwszy
raz to nie lepiej kupic sos bolonese z knorra i zrobic z miesem mielonym? tak na szybko bardzo dobre :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak, po polsku musi być
z cebulą, najlepiej podane z tłustym schabem, przegryzione golonką i popite ciężkim browarem. I dlatego właśnie nigdy nie będziemy tak fajni jak ludzie z klimatów śródziemnomorskich :o 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co cie to obchodzi
czy ktos je z cebulą czy bez. poza tym co do za uogólnianie jak ktos dodaje cebuli to pewnie tłusto je. jak wiekszosc jest taka ograniczona jak ty to masz racje nigdy nie bedziemy tacy fajni jak ludzie z klimatow srodziemnomorskich :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×