Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jankaa

Kościół domaga się...

Polecane posty

Ja w ogóle nie rozumiem problemu,.... Jasne, że lekarz katolik co ma zrobić aborcję może mieć uzasadnione wątpliwości moralne, itp. w Końcu kościół zakazuje aborcji. Zakazuje uzywania środków antykoncepcyjncyh... Ale chyba nie zakazuje sprzedawania? Zwłaszcza, że nie wszyscy sa katolikami co kupuja...

Gdybym ja chciała zostać farmaceuta, to nawet przez mysl by mi nie przeszło, że to będzie zawód, który robi komus wielką krzywdę... Jak to bazienka napisała... Każdy zawód ma swój kodeks pracy, gdzie sa zapisane jego prawa i obowiązki... I niech Kościól nie miesza sie do polityki, bo źle na tym wyjdzie... A jeszcze nie dalej niż rok temu Benedykt ogłosił, że pary małżeńskie, w których jedna ze stron jest chora na chorobę przenoszona droga płciową, moga korzystać z prezerwatyw... To gdzie tu sens?? To na pewno jakaś plotka...

Gość hgdvfgdtdsft
"Czy Kościół wyrówna właścicielowi prywatnej apteki tę stratę, którą przyniesie mu pracownik odmawiający sprzedaży gumek?" A po co ma cokolwiek wyrównywać? Jestem w 100% przekonany, że gdyby prywatny właściciel tracił za dużo pieniędzy z tego tytułu, po prostu zwolniłby pracownika i zatrudnił takiego, któremu sprzedawanie antykoncepcji nie robi problemu z sumieniem.

Aborcja jest nielegalna to po pierwsze... i nie mówimy tu o aborcji, tylko o antykoncepcji...

Gość dziwi mnie to bardzo
Moim zdaniem, jeśli to dopuścimy, to musimy dopuścić wolność sumienia dla wszystkich: dla lekarza świadka Jehowy, dla kasjerki, która jest wegetarianką i nie będzie kasować mięsa, a odsyłać do innego sklepu, dla kierowcy autobusu, który jest muzułmaninem i w południe staje na skrzyżowaniu i zaczyna modlitwę... Mówimy tylko o szacownych zawodach, jak lekarz czy farmaceuta, a już kioskarka to co? Nie ma prawa do własnego sumienia?

Aborcja jest w pewnych przypadkach legalna, ale idzie o to, że nawet w tych własnie przypadkach lekarz może odmówić bo mu sumienie nie pozwala.

Gość hgdvfgdtdsft
"Zakazuje uzywania środków antykoncepcyjncyh... Ale chyba nie zakazuje sprzedawania? Zwłaszcza, że nie wszyscy sa katolikami co kupuja..." Na jedno wychodzi. Jako katolik taki aptekarz nie może ( przynajmniej w teorii ) zgadzać się na grzech, więc i sprzedawać środki antykoncepcyjne.

Gość hgdvfgdtdsft
"dla lekarza świadka Jehowy, dla kasjerki, która jest wegetarianką i nie będzie kasować mięsa , a odsyłać do innego sklepu, dla kierowcy autobusu, który jest muzułmaninem i w południe staje na skrzyżowaniu i zaczyna modlitwę... " Wg mnie nie ma problemu! O ile oczywiście ktoś taki będzie o swoich przekonaniach od razu informował pracodawcę, a ten będzie miał prawo go nie zatrudnić, nie narażając się na oskarżenia o rasizm,ksenofobię i inne bzdety.

Aborcja jest nielegalna to po pierwsze... i nie mówimy tu o aborcji, tylko o antykoncepcji... W określonych przypadkach jest l;egalna, np. uszkodzenie płodu, gwałt, nawet w Polsce. Ale moim zdaniem lekarz katolik nie powinien w takim razie zostawać ginekologiem.

Na jedno wychodzi. Jako katolik taki aptekarz nie może ( przynajmniej w teorii ) zgadzać się na grzech, więc i sprzedawać środki antykoncepcyjne. Tylko tu już kompletne pogwałcenie wolności. Dla nie - katolika to nie jest grzech!

"Ale moim zdaniem lekarz katolik nie powinien w takim razie zostawać ginekologiem." uuuuuu dziecino w kolebce wolności USA za takie słowa publicznie zostałabyś zlinczowana i pozwana do sądu :classic_cool: a do tego zmierzamy :classic_cool: a już nie daj boże jakby lekarz był żydem :classic_cool:

No ok - ale skoro tak przyjmiemy, to lekarz też powinien na wstępie poinformować, że nie robi aborcji a aptekarz, że nie sprzedaje gumek. Jedno jeszcze mnie zawsze dziwi. Wiecie jak zaczyna się przysięga Hipokratesa? Przysięgam na Apollina.. - chyba każdy katolik powinien się wzdrygnąć przed wezwaniem cudzego Bóstwa? Ale jakoś to nigdy nie stanowiło problemu lekarskiego sumienia.

W USA jest pełna wolność słowa, mozna głosić nawet ideologię nazistowską. Nikt w USA nie zostaje pozwany za poglądy....

Gość hgdvfgdtdsft
"Dla nie - katolika to nie jest grzech" i to jest ograniczenie wolności A jak katolik ma grzech popełnić sprzedając antykoncepcje to już pogwałcenie wolności nie jest?

Gość hgdvfgdtdsft
"W USA jest pełna wolność słowa, mozna głosić nawet ideologię nazistowską. Nikt w USA nie zostaje pozwany za poglądy...." Jaja sobie robisz? A przypadek gdzie odebrano dziewczynkę matce za namalowaną swastykę na rączce? Było o tym głośno.

Gość hgdvfgdtdsft
"Wiecie jak zaczyna się przysięga Hipokratesa? Przysięgam na Apollina.. " Przecież dziś składa się ją w innej formie.

"W USA jest pełna wolność słowa" :D :D :D dawno się tak nie uśmiałem , internet aż kipi od ograniczania wolności słowa i swobód obywatelskich w USA :D

No właśnie wszystkie strony nazistowskie maja adresy w USA... Każdy stan przeciez ma inne prawo, nie wiedzieliście?

w stanach Zjednoczonych istnieje poprawka do konstytucji, gwarantująca wolność wypowiedzi, która powoduje iż organizacje nazostowskie działają legalnie, legalnie też rozprowadzają dewocjonalia związane z Adolfem Hitlerem.

dawno się tak nie uśmiałem , internet aż kipi od ograniczania wolności słowa i swobód obywatelskich w USA Wbrew pozorom, to świadczy o ich sile a nie słabości. Internet kipi o ograniczaniu wolności w USA, a nie kipi o ograniczeniu wolności w Libii czy Korei Płn. W USA po prostu prawo jest dobre, sa sprawne mechanizmy i te sprawy ograniczania wolności wyłaża na jaw... Tam wszystko wychodzi na jaw. Prezydent USA nie moze nawet pogdzdzić sie z sekretarką żeby nie być zagrożonym utrata urzędu, u nas - jak Kwaśniewski- może przyjsć pijany na oficjalne uroczystości i nikt nie będzie narzekał. A w Rosji prezydent może byc skorumpowanym bandytą i stac na czele mafii. Afery wszęzie są, w normalnych państwach po prostu wyłaża.

''Każdy z nas ma prawo sądzić o tym co chce. Dziwię się, że jeśli mówimy o tym, że farmaceuta może odmowić sprzedaży środków antykoncepcyjnych, to chyba to samo powinno dotyczyć kioskarki, która ma na stanie gumki, czyż nie? Dlaczego kioskarka musi sprzedawać a farmaceuta nie?'' Bo to farmaceuci sie toego domagaja, tak przynajmniej pisali z gazecie prawnej. ze oni sami sie tego domagaja zeby mieli mozliwosc odmowy sprzedazy, wiec jesli kioskarki tez sie beda domagac, to pewnie tez beda miec takie prawo. ale jak narazie domagaja sie tego farmaceuci-idioci.