Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vfgffgv

O CO CHODZI Z RODOWODEM U KOTA ...

Polecane posty

Gość vfgffgv

Czesto widze ogloszenia, ze np. kocięta sa po rodowodowych rodzicach, ale same kociaki są bez rodowodu ? Dlaczego skoro rodzice ten rodowod maja ?

Gość vfgffgv
v

Gość Gorkaska
Ktoś mi kiedyś mówił, że liczba kociąt w miocie ma znaczenie i tylko kilka pierwszych ma rodowód. Nie wiem ile w tym prawdy i jak ktoś niby ma potem dostrzec czy ten kot był pierwszy urodzony czy nie, ale tak słyszałam.

jesli tak jak psy to maja kociaki rodowod, niezaleznie ktore w miocie

Gość Kobieta z piekła rodem.
- po rodowodowych rodzicach, z metryką - czyli takie których rodzice biorą udział w wystawach (ja za swojego zapłaciłam 1,5 tys. zł) - po rodowodowych rodzicach, bez metryki - psudohodowla, koty były zakupione z metrykami i rozmnożone (tańsze)

oczywiście kociaki po rodowodowych rodzicach, zakupione z metryczką nie mają rodowodu. Rodowód można wyrobić na podstawie metryki, a to się wiąże z pewnymi kosztami, rejestrujesz się w ZK i co miesiąc odprowadzasz składkę

Kolejność urodzin nie ma znaczenia (kiedyś łatwiej było wmówić ludziom takie rzeczy, aby kocięta czy psy pędzone na lewo - z reguły drugi miot w roku (wg prawa dozwolony jeden) sprzedać za niezłe pieniądze.

Każdy kot rasowy powinien (teoretycznie)posiadać rodowód. Duża częśc hodowców nie zgłasza kociąt do wystawienia rodowodu, gdyż to wiąże się z kosztami- opłata za rodowód + rejestracja kociaka. Trzeba jeszcze zarejestrować hodowlę, a to dodatkowy koszt. Związki felinologiczne nie dopuszczają takich praktyk jak sprzedaż kociąt rasowych bez rodowodu, ale rzeczywistośc jest brutalna.

kocięta z metryką, a później wyrobionym rodowodem można wystawiać, założyć hodowlę i sprzedawać

kurcze, piszcie o metryce a nie rodowodzie, bo to błąd

sciema... takie kotki chodza w granicach 1500 a nie jednej trzeciej ceny