Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość honda civic coupe for sale

Podejrzana osoba chyba,, chce kupić moje auto...

Polecane posty

cześć wystawiłem swoje auto na sprzedaż w kilku portalach z ogłoszeniami, i pewien koleś ( Alex) pisze do mnie po angielsku że jest zainteresowany kupnem... no więc napisałem mu jaka cena mnie interesuje. A w następnym mailu koleś mi pisze że pasuje mu to i że poczyni przygotowania do transportu auta do MANCHESTERU w UK !!! szoke :D no więc piszę mu że auto ma kierownicę lewej stronie i czy on zdaje sobie z tego sprawę... i że najlepiej by przyjechał zobaczyć auto i je obejrzał... a on mi na to z taką oto historią wyjechał "Thanks for your fast response and i want you to know that i agree with the price of the car,i am buying the car as a birthday gift for dad and also to show him the way i care about him,i am currently at sea at the moment as i am a marine engineer and due to the nature of my work,phone calls making and visiting of website are restricted but i squeezed out time to check this advert and send you an email regarding it. I really want the car to be a surprise for dad so i wont let him know anything about the car until it gets delivered to him , i am sure he will be more than happy with the car and he would be everly grateful,So i would kindly get back to me soon with your PayPal Email Address so that i can transfer the money into your PayPal Account Ok.." jak na moje oko jakiś oszust chce numer mojego konta paypal...biorąc pod uwagę ceny aut w uk i ten ostatni email od niego podejrzewam że to musi być jakiś scam ;] spotkał się ktoś z Was z takim czymś ??? co odpisać mu ???

email koleś ma na gmailu :/ więc za bardzo nie wiem jak mam to sprawdzić z kąd wysłano go ??? :| raczej jestem przekonany na bank że to jakiś oszust bo bez kitu kto z UK by do pl po auto jechał ?! w dodatku po 13 letnią Hondę :D no chyba że to jakiś kompletny idiota ;-) historia którą opisał też się kupy kompletnie nie trzyma

Gość o autku
jezeli wystawiles samochod na stronie ktora udostepnia platnosci Pay Pal. to jesli koles zdecyduje sie kupic twoj samochod, to nie ma potrzeby zebys podawal mu jakiekolwiek inne dane. Zakladam oczywiscie ze masz konto na Pay Palu zintegrowane ze swoim ogloszeniem na ktore odpowiedzial ten koles. Poinformuj go zatem, ze samochod bedzie mogl odebrac po pojawieniu sie gotowki na twoim kocie/koncie pay pal. albo zaproponuj platnosc gotowka przy odbiorze. sprawa jest o tyle podejrzana, ze Hondy sa bardzo popularne w uk, samochody w Uk sa o wiele tansze niz w polsce a do tego dochodzi zmiana kierownicy, wiec to sie gosciowi kompletnie nie oplaca, chyba ze sprzedajesz ja za 200 zl....

Gość przekret jakis jak nic ja bym
mu nie wierzyla

Gość Gal Anonimus
Napisz, że tylko odbiór osobisty wchodzi w grę i tyle. Nie ma dyskusji.

Gość google nie gryzieeeee
wpisz w google adres email czy czesc maila a bedziesz mial co czytac przekret stary jak swiat :)

Gość sloneczko9999
ale co on moze zrobic z tym adresem email od paypala??

Gość google nie gryzieeeee
ano moze sobie najzwyczajniej w swiecie stwierdzic, ze kase juz wyslal i podeslac sfalszowany "dowod" w postaci rzekomego maila od paypal - nawet nie wiesz ile osob sie na to nabiea!!! w dodatku ja sie czyta regulamin paypal (a wiekszosc nie czyta) to sie wie, ze w niektorych krajach bank moze cofnac wplate nawet DO POL ROKU od chwili przeslania pieniadzy... tak jest jesli czlek zalega ze splata karty i znika - sa ludzie, ktorzy z tego zyja

Gość sloneczko9999
ale nawet jak by wyslal falszywego maila z info o wplacie....to przeciez jak sie zaloguje na paypalu to zobacze ze kasy nie ma, bo przeciez konta na paypalu nie moze sfalszowac....czy moze?

Gość msdragonfly99
Witam wszystkich. Mało brakowało, a też bym się dała nabrać na kupca z Anglii, który po samochód chciał wysłać firmę przewozową. Zaniepokoiło mnie dopiero to, że wymyślił, że on mi wyśle o 500 euro więcej czyli 4000 euro (samochód kosztuje 3500 euro) a ja mam zapłacić 500 euro firmie przewozowej przez western union. Bez sensu, dlaczego niby ja? Wcześniej myślałam, że powodem kupna jest to, że samochód posiada dość drogą instalację gazu CNG, a kupiec deklarował wysyłkę pienędzy na moje konto walutowe ( na wszelki wypadek otworzyłam nowe, aby nie mógł jakimś cudem wyczyścić mi mojego głównego konta). Nie miałam bladego pojęcia, że można wycofać pieniądze po wpłacie nawet do pół roku. Dopiero na kilku forach poczytałam o tego typu przekrętach i otworzyły mi się oczy- wcześniej z mężem zastanawialiśmy się, czy to przekręt i na czym polega, ale opcja z wycofaniem pieniędzy po tranzakcji nie przyszła nam do głowy. Przyznam, że jego angielski zastanawiał - raziły mnie popełniane błędy, a jak już się przekonałam, z czym mam do czynienia, to napisałam, że wiem, że to oszustwo i nie sprzedam mu auta. Zła jestem tylko na siebie o to, że nie poczytałam o tego typu numerach wcześniej i podałam mu dane do przelewu. W ostatnim mailu napisałam wyraźnie, że nie życzę sobie przelewania pieniędzy na moje konto, tranzakcja nie będzie zrealizowana, a w przypadku dalszych prób oszustwa powiadomię policję. Mam nadzieję, że na tym sprawa się zakończy. A oto moja korespondencja z tym Panem -------------------------------------------------------------------------------- Date: Fri, 1 Jul 2011 23:03:51 +0200 Subject: Re: Opel Zafira From: andosim17@gmail.com To: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Hello , Good Evening! I got your Bank Details and I will proceed with the payment now through Online Banking Payment Transfer to your account; once the payment has been made Bank will notify you with Confirmation of the payment. I need to inform you about this, i just contacted my pick-up Company and they said that i will have to send in payment before the Car will be picked-up at your location and that all payment should be sent to their headquarters in UK, well i have decided to add sum of ?500 which will be the money for the pick-up to the amount i will be paying you, so the total money i will paying into your is now summing up to ?4000. After the payment as been made, you will need to send the ?500 to my pick up Agent through Western Union Money Transfer. I will be making the payment shortly and will email you as soon as it has been done. Best Regards, Andrew Simpson. Hi I want to inform you that I will not sell the car to you. In my opinion it's a fraud- I have checked a few websites with information about this kind of crimes after you had written about sending 500 euros via Western Union to the picking up company- it's strange that I'm suppose to pay them from your money. Don't send any money to my account- I will not deal with you for sure. If you try to do anything more to deceive me I will call the police Mxxxxxx Kxxxxxx Pozdrawiam i mam nadzieję, że mój email pomoże komuś ustrzec się oszusta.

Gość michalmichal
Też o mały włos wpadłem. Koleś (Eric Hartford) był napalony na moją Kię z 2006 (?!?). Przekręt polega na tym, że on wymyśla jakąś historię, że nie ma dostępu do konta, więc przeleje PayPalem, ale przelewa ileś tam więcej, z prośbą o przelanie nadwyżki na konto firmy przewozowej. Przelewasz pieniądze na konto tej firmy, a chwilę później reszta piniędzy zostaje wycofana i znika z twojego konta paypala. UWAŻAJCIE!! Więcej tutaj: http://blogs.norman.com/2012/for-consumption/buyer-purchasing-car-with-paypal-scam

Gość gość
Uważajcie!!!. Również mam wystawione auto na sprzedaż i odezwał się do mnie Eric Hartford z Londynu jego mail ericharlford69@gmail.com. Na podstawie tylko zdjęć kupuje auto, które chce przetransportować do Albanii , bo przecież odkrywczo pisze ze w Anglii jeździ się z kierownicą po prawej stronie ( wow! ), a z uwagi na charakter jego pracy nie może przyjechać zobaczyć auta. Podaje nawet dane tj. adres i nr paszportu pewnie fałszywe. Kolejny przekręt.

Gość gość
Cześć, ja też własnie jestem w podobnej sytuacji jak Szanowni Poprzednicy : gość z Anglii o danych ERIC HARTFORD chce kupić ode mnie auto :) również na podstawie zdjęć i danych opisowych... niewiele brakło a wysłałbym mu swoje dane do Umowy i numer knot, a potem pewnie byłbym wkręcany w przesłąnie pieniędzy do firmy transportowej ... Dziekuję, że opisaliście swoje historie bo dzięki temu - natychmiast się wycofam i co więcej zgłosze sprawę do specjalnego działu na Policji, który zajmuje się przestępczościa w cyberprzestrzeni... może to coś da - choć wątpię :) pozdrawiam BG

Gość gość
Nic nie można wysyłać dopóki na koncie PayPal nie pojawi się kwota którą realnie możesz wypłacić na swoje konto. Never Ever!!!!!

Gość gość
To sa naciagacze . Absolutnie w to nie wchodz. Oni grasuja juz od kilku lat .

Gość gość
i nie zgadzaj sie na rzaden paypal , oni wycofuja pieniadze .

Gość gość
Do mnie też się zgłosił Hartford Eric z adresu wforderic2010@gmail.com, że niby chce kupić Megankę z 2006. Dzięki za ostrzeżenie.

Gość gość
Przed chwilą odpowiedziałem na kolejnego maila do zainteresowanego zakupem mojego Passata, niejakiego pana Eric Hartford. Pobawię się z nim jeszcze trochę. Niestety w angielskim robi gorsze błędy niż ja.

Gość gość
To jest tzw.PRZEKRĘT NIGERYJSKI,znany od lat.Działają tak najczęściej murzyńskie szajki na zachodzie.Dziwię się że tak łatwo daliście się wkręcić!

Gość gość
ten caly hartford to niezly cwel. mam nadzieje, ze mu sie dobiora do d**y.

Gość gość
To nie musi byc to samo nazwisko . Dzialaja tym systemem pod roznymi nazwiskami i wymyslaja rozne historie .

Gość gmkrk
Sprzedaje auto na portalu i otrzymalem maila z adresu cytowanego przez innych. Alfred Hartford Wpisuje ku przestrodze

Gość gość
Dzięki :) pisze do mnie ten sam od kilku dni.

Gość gość
Brakuje ci chętnych na auto, to je wystaw na Ogis – chyba tak będzie optymalnie. Ogłoszenie za darmo, więc co ci szkodzi? Optymalnie wystawiać po logowaniu przez FB. Dzięki temu wszystko dotrze do znajomych z fejsa, ale również znajomych znajomych, tak więc realnie za darmo można faktycznie ogarnąć mnóstwo osób. Klienta na swoje auto znalazłem właśnie wśród znajomych.

Gość Mi35
I ja miałem do czynienia z tym oszustem, ale w porę się zorientowałem. Proceder ten sam co u innych. Przedstawia się jako Alfred Hartford z Anglii " łamany Angielski". Jego adres alfredhartford69@gmail.com. Ostrzegam innych!! Powinna zająć się tym policja!!

Gość marek_726
To ch***j złamany, pół dnia pisałem dwujęzyczną umowę i pisałem z gnojem kilka dni. Alfred Hartford e-mail aalfred.hartford@gmail.com Kutas przesłał nawet skan paszportu i swoje dane, łącznie z nr tel. Zaraz prześlę naszą korespondencję do policji w Blackheath, choć wątpię czy on tam fizycznie jest tzn, ktoś kto udaje Hardforda ze skradzionego zapewne paszportu.

Gość gość
Potwierdzam, koleś aktywny. Chciał kupić moją skodę z 2006 roku. Mail: h.alfred2007@gmail.com Przedstawia się jako Hartford Alfred.

Gość gość
Mam to samo, ale skoro gość przelewa pieniądze to czym się martwić? Przejdzie wpłata na paypal dokonuje wpłaty na swoje zwykłe konto. Mam już kasę i wtedy załatwiam resztę... Zle myślę? Czy też regulamin Paypal mówi, że jak ktoś wycofa wpłatę a jej już na moim kocie nie ma to muszę mu zwrócić mimo wszystko? Swoją drogą co za idioci, że nawet maila nie zmienią tyko posługują się wciąż tym samym :) Ode mnie właśnie chce kupić alfę i mu sprzedam.

Gość gość
cześć ja też mam do czynienia z gościem przedstawiającym się Alfred Hartford - adres email h.alfred2007@gmail.com - piszecie, że oszust ale ktoś dzwonił do tego banku, żeby faktycznie sprawdzić ów transfer jest rzeczywisty? Albo ktoś się naciął, bo zrobił przelew i kontakt się urwał...

Gość gość
Alfred - dodzwoniłem się do "kupca". Mówi jak Hindus, zdjęcie w gmailu raczej nierealne. Śmierdzi na odległość h.alfred2007@gmail.com